A büdöske olaj a növény virágának és levelének gőz-desztillációjával készül. Bizonyítottan erős antimikrobiális, fertőtlenítő és fertőzés-ellenes tulajdonságokkal bír. Az olaj egyik legfontosabb anyaga az ocimén, a valeriánsav és a tageton. Annyira nem illatos, mint más aromás illóolajok.

A büdöske olaj keverhető más népszerű illóolajokkal, például ylang-ylang-, szantálfa-, levendula- és geránium olajjal is.

A bársonyvirág olaj jótékony hatásai:

1. Távol tartja a rovarokat:

A büdöske olaj erős parazita-ellenes hatású, ezért távol tarthatóak vele a bogarak és olyan rovarok, mint a tetű, szúnyog és poloska. Ezen kívül csökkenti a rovarcsípések általi fájdalmat és duzzanatot is. Még az olyan gyakori kártevők is távol tarthatóak vele, mint a hagynák és a termeszek.

2. Felveszi a harcot a bakteriális fertőzésekkel:

Mivel az olaj erős és természetes antibakteriális anyag, ezért mindenféle fertőzéssel felveszi a harcot, amelyet a kórokozók és baktériumok okoznak. Az olaj fertőtlenítő hatású is, ezért gyorsabban gyógyulnak a használatával a baktérium okozta bőrfertőzések.

3. Sebgyógyulás:

Ha szeretné, hogy a vágások és a különböző sebek gyorsabban gyógyuljanak, nem muszáj drága krémeket vennie. Csak használja a büdöske olajat, amely felgyorsítja a sebgyógyulást és gátolja a biotikus növekedést a sebekben.

4. Levegő általi fertőzések:

A büdöske olaj nem csak a testrészeket fertőtleníti, de a lakás levegőjét is. Ehhez keverjen néhány csepp olajat meleg vízbe, és hintse be vele a lakást. Ez akkor a leghatékonyabb módszer, amikor valaki bakteriális fertőzéssel fekszik otthon. Az olaj ugyanis elpusztítja a levegőben lévő baktériumokat.

5. Nyugtat és ellazít:

Az olaj ellazítja a feszült idegeket és izmokat. Az olajos masszázzsal enyhíthetőek az izomgörcsök és –fájdalmak, valamint csökkenthető a szorongás és a düh is. Ha a fürdővízbe büdöske olajat kever, az is ugyanilyen hatású.

Fontos:

Habár a büdöske olaj használata nincs negatív hatással sem a nőkre, sem a férfiakra, néhány esetben érdemes odafigyelni a használatára. Például a várandós vagy szoptatós anyák esetében érdemes először beszélni egy orvossal. Mint minden más illóolaj esetében is, ezt sem szabad nyers formában használni, mivel így égetheti a bőrt és viszketést idézhet elő. Az olaj fogyasztása sem ajánlott. Még a külsődleges használat előtt is (természetesen miután felhígította egy hordozóolajjal) készítsen egy allergia-tesztet, hogy érzékeny-e az olajra.

Az afrikai törzsek a növény virágával a köhögést, mumpszot és hasonló problémákat kezelik. Ezen kívül dohányízesítőként használják, és a tyúkok etetésére.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!