A borókabogyó igazából nem is bogyó, hanem a borókabokor fenyőtoboza. Ezekkel a bogyókkal évszázadok óta kezelnek különböző problémákat, valamint fűszerként használják az európai és az indiai konyhában. A borókabogyó kivonatból gőzdesztillációval készítenek borókabogyó olajat, amelynek számos jótékony hatása van.

1. Gazdag antioxidánsokban:

A borókabogyó gazdag antioxidánsokban, amelyek nem csak megszabadítanak a szervezetben lévő káros szabadgyököktől, de erősítik az immunrendszert és meggátolják a rák kialakulását is. A borókabogyóban lévő antioxidánsok megakadályozzák az agyproblémák, valamint a vérerek károsodásának kialakulását is.

2. Antibakteriális:

A borókabogyó erős antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. A tanulmányok kiemelték, hogy antibakteriális hatása miatt gátolja még azokat a baktériumokat is, amely az ételmérgezésért felelősek.

3. Vizelethajtó:

A borókabogyó jó hatással van a vesékre. Kimossa a felesleges méreganyagokat a szervezetből és védi a veséket, mivel természetes vizelethajtó szer.

4. Fájdalomcsillapító:

A borókabogyóval kezelhető a reumás fájdalom és az ízületi gyulladás, valamint enyhíthető a fájdalom a törékeny izmokban és ízületekben. 

5. Gyulladásgátló:

A borókabogyó erős gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, ezáltal kezelhetőek vele a gyulladásos problémák, például az ízületi gyulladás, hörgőgyulladás, hólyaghurut, stb.

6. Emésztés:

A borókabogyó serkenti az emésztést, és általánosságban jó szélhajtószer. Emiatt kezelhetőek vele az olyan gyomorproblémák, mint a puffadás és a székrekedés. A borókabogyó meggátolható a bélférgek elterjedése is.

7. Rák ellenes hatású:

A borókabogyó rák ellenes hatású, mivel magas az antioxidáns tartalma, ezért elpusztítja a rákkeltő szabadgyököket.

8. Kígyómarás:

Néhány esetben a borókabogyóval kezelhetőek a kígyómarások. Valójában számtalan kultúrában használták a kígyómarások kezelésére.

9. Húgyúti fertőzések:

A borókabogyó gyulladásgátló hatású, ezért kiválóan kezelhetőek vele a húgyúti fertőzések. A borókabogyó vizelethajtó szer is, ami úgyszintén segít a fertőzések leküzdésében.

10. Egészséges bőr:

A borókabogyót gyakran összetörik és külsőleg használják a bőrproblémák kezelésére. A borókabogyó aktív hozzávaló sok kozmetikai szerben, például alapozóban, fürdőolajban, rúzsban és szemhéjfestékben.

A borókabogyó mellékhatásai:

1. Allergia:

Néhányan allergiásak lehetnek a borókabogyóra, ami viszketéssel, kiütésekkel, duzzanattal, valamint nehézlégzéssel jár. A borókabogyó rosszul reagál a lítiummal, ezért ha lítiumos gyógyszert szed, ne fogyasszon borókabogyót.

2. Mérgezés:

Ha nagy mennyiségű borókabogyót fogyaszt, van rá esély, hogy enyhe mérgezési tüneteket tapasztal, mivel a bogyó olyan erős olajat tartalmaz, mint a tujon. Ez olyan tünetek kialakulásához vezethet, mint a hányinger. A túlzott mennyiségű borókabogyó fogyasztás következménye görcs és DNS károsodás is lehet.

Figyelem:

A borókabogyó sokféleképpen felhasználható, így összetörhető és a húsba dörzsölhető, vagy közvetlenül a húshoz adható. A szárított borókabogyó ideális fogyasztási mennyisége 2-10 gramm körül mozog. Akár borókabogyós teát is készíthet, ha a bogyókat forró vízben ázni hagyja.

Ha veseproblémái vannak, nem fogyasszon túl sok borókabogyót. A biztonság érdekében pedig beszéljen az orvosával, mielőtt bármilyen borókabogyós étrend-kiegészítőt kezdene szedni.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!