Olyan teát keres, ami könnyen beszerezhető, és 20 percen belül még a memóriát is javítja? Egy új kutatás szerint a mentatea javítja nem csak a rövidtávú, de a hosszútávú memóriát is.

Következő alkalommal, ha egy fontos megbeszélése van, vagy előadást kell tartania, lehet, jól teszi, ha előtte megiszik egy csésze borsmentateát. De miért is? Mivel a mentatea20 percen belül javítja a rövidtávú- és a hosszútávú memóriát.

A borsmentatea hatása a memóriára és a kognitív funkciókra

A Brit Pszichológiai Társulat Nottinghamben tartott éves konferenciáján tették közé a kutatók, hogy a borsmentateával szinte azonnal javítható a rövidtávú- és a hosszútávú memória.

Az angliai Northumbria Egyetem kutatói, Dr. Mark Moss, Robert Jones és Lucy Moss összesen 180 egészséges embert tesztelt le. Az embereket véletlenszerűen három csoportra osztották: az első csoport borsmenta teát, a második kamillateát, a harmadik forró vizet kapott. Mielőtt elfogyasztották volna a teát, a résztvevőknek kérdőívet kellett kitölteniük azzal kapcsolatban, hogy érzik magukat. Aztán 20 perccel a tea vagy víz elfogyasztása után egy újabb kérdőívet kellett kitölteniük, amivel a kutatók a rövidtávú- és hosszútávú memóriát, valamint más kognitív funkciókat mértek.

A kutatók végül megállapították, hogy a borsmenta tea jelentősen javította a résztvevők rövid- és hosszútávú memóriáját. Ezen kívül pedig a többi italhoz képest javult a munkamemória és az éberség mértéke is.

A borsmenta teával ellentétben, akik kamillateát kaptak, azoknál csökkent a koncentrációs- és az emlékezőképesség.

A Northumbria Egyetem kutatója, Dr. Moss ezt a megjegyzést fűzte a kutatásukhoz:

"Érdekes, hogy a különböző gyógyteák milyen eltérő hatással vannak az emberek hangulatára és a kognitív funkciókra. Amit ezekről a növényekről mondanak - hogy a borsmenta serkentő, a kamilla pedig nyugtató hatású -, ez mind pontosan így van, ezt a kutatás során is megállapítottuk. Ez alapján elmondható, hogy ezeknek a gyógynövényeknek a használata jótékonyan hat az emberi szervezetre."

Korábbi tanulmányok

Ez azonban nem az első alkalom, hogy a borsmentát a memóriajavulással hozták összefüggésbe. Kutatók ugyanis 144 embert teszteltek le, akiknek különböző illóolajokat kellett megszagolniuk (ylang-ylang és borsmenta olajat, illetve volt egy kontrollcsoport is - ők nem szagoltak meg egy illóolajat sem). A kutatók ezután megmérték a résztvevők kognitív teljesítményét a Kognitív Gyógyszerkutatás számítógépesített tesztjével.

Arra az eredményre jutottak, hogy a borsmenta olaj aromája jelentős mértékben javította az emlékezőképességet, míg az ylang-ylang olaj aromája gátolta az emlékezést és lelassította a résztvevők feldolgozási sebességét. Ezen kívül a kutatók azt is megállapították, hogy a borsmenta aromája fokozta az éberség mértékét.

Csak úgy, mint a kamillatea, az ylang-ylang aromaterápia is csökkentette az éberséget, és megnyugtatta a résztvevőket.

A holland Leiden Egyetem kutatói által készített tanulmány során a borsmenta aromaterápiát hasonlították össze a levendulával és más illóolajokkal. Arra jutottak, hogy a borsmenta aromaterápia serkentő hatású, mivel a "résztvevők jobban tudtak koncentrálni és odafigyelni" a használatát követően.

Mi található a mentában, ami javítja a memóriát?

A borsmenta (latin nevén Mentha piperita vagy Mentha balsamea) egy hibrid fűszer- és gyógynövény. Természetes módon jön létre a vízi menta és a fodormenta kereszteződéséből, vegetatívan nagyon jól szaporodik. Emiatt a jellemzője miatt a legtöbben kertben nevelik és termesztik a borsmentát.

Mivel a világ különböző részein már évszázadok óta termesztik, ma már a vadon is nő, és a természetben is megtalálható. Könnyen elvadul, így sok helyen gaznak tartják és irtják.

A borsmenta főbb gyógyászati összetevői a mentol, a menton, a mentil-acetát, mentofurán és a cineaol. Ezen kívül pulegont, pinént, kariofillént és limonént tartalmaz. Ezen összetevők mindegyike számos módon segíti a szervezetet.

Ezek közé tartozik például, hogy a borsmenta képes enyhíteni az idegi eredetű fájdalmat, valamint az izomfájást is. Ezen kívül pedig antibiotikus, és valamilyen szinten gombaölő hatású. Segíti az emésztést és csökkenti a szájüregben a nyálkahártya membrán-, valamint az emésztőrendszer felső szakaszának gyulladását.

Az emésztőrendszeren belül a borsmenta csökkenti a gázképződést (szélhajtószer) és serkenti az epe kiválasztását is. De a borsmenta még ennél is többet tesz azért, hogy az emésztés megfelelően működjön. A borsmenta epeserkentő hatását tudományosan is vizsgálták, és az eredmények azt bizonyították, hogy a benne található mentol és limonén azok, amelyek serkentik az epe kiválasztását. A kutatók megjegyezték, hogy ez a két anyag jelentősen csökkenti az összkoleszterin szintet is.

Néhány jelentésben azonban arról számoltak be, hogy a borsmenta nem kifejezetten jó azok számára, akiknek nagyon erős gyomorégésük van.

Pozitív tulajdonsága még a borsmentának, hogy enyhíthető vele a stressz okozta fejfájás. Egy német tanulmány során nemrégiben azt vizsgálták, hogy 10 százalékos borsmentás oldattal kezelhető-e a stressz okozta fejfájás a gyerekeknél és a felnőtteknél. A kapott pozitív eredmények szerint pedig igen, kezelhető.

Ennek a tanulmánynak köszönhetően a Német Bizottság jóváhagyta a borsmenta használatát, így ezzel a növénnyel mostmár hivatalosan is kezelni lehet a betegeket.

A borsmenta tea az egyik legelterjedtebb teafajta a boltokban, főleg a nyugati országokban. Kiválóan helyettesíthető vele a kávé és a fekete tea, mivel nem csak javítja a memóriát, de elég jó serkentőszer is.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!