A citromfű olaj sokféle gyógyhatással rendelkezik, ezért évszázadok óta használják szerte a világon. Mielőtt azonban használni kezdené a citromfű olajat, kérje ki az orvosa véleményét. Ha bizonyos betegségre felírt gyógyszereket szed, először meg kell bizonyosodnia, hogy biztonsággal használhatja a gyógynövényt vagy annak kivonatát, mert az nem fogja befolyásolni a gyógyszer hatásait.

1. Nyugtató hatású:

A citromfüvet évszázadok óta használják az aromaterápiában, mivel az olaj aromája belélegezve nyugtatja és ellazítja a lelket. Az olajat amúgy a citromfű növény virágaiból nyerik ki préseléses folyamattal.

2. Nyugodt alvás:

Néhány kutatás szerint, melyet a citromfű olajon végeztek, az olaj segíti a jobb és nyugodtabb alvást. Egy német tanulmány szerint azoknak a felnőtteknek a gyerekei, akik ilyen olajat kaptak elalvás előtt, sokkal békésebben aludtak. Az olaj lazító hatása segít abban, hogy az alvás nyugodtabb legyen, ami létfontosságú ahhoz, hogy a szervezet megfelelően működjön.

3. Fiatalosabb bőr:

Sok kozmetikai termék tartalmaz citromfű olajat, mint hozzávaló, mivel az olaj csökkenti a ráncokat és szarkalábakat, illetve megfiatalosítja a bőrt. 

4. Éberebbé tesz:

A citromfű olaj azonban nem csak nyugtató hatású, mivel pont az ellenkezőjére is képes. Egy ausztráliai tanulmány szerint az olajat használó résztvevők sokkal éberebbek voltak, valamint a hangulatuk is javult.

5. Egészséges sejtek:

A citromfű olaj gazdag antioxidánsokban. Az olaj használatával hatékonyan meggátolható a szabadgyökök károkozása, így a különböző sejteket nem éri majd ilyen típusú károsodás.

6. Vírusölő hatású:

A tanulmányok szerint a citromfű polifenolokat tartalmaz, amelyek vírusölő tulajdonságúak. A tanulmányok kimutatták, hogy a herpesz vírus által okozott herpes labialis kezelhető a citromfű olajjal. Ha az olajat felviszik az érintett területre, akkor a herpesz 3-5 nap alatt eltűnik. Ezen kívül az olaj külsődlegesen az övsömör és bárányhimlő kezelésére is jó.

7. Influenza:

Mivel lazító és görcsoldó hatású, a citromfű olaj enyhíti az olyan influenzás tüneteket, mint az izomfájdalom és a láz. Az olajos masszázs ellazítja a szervezetet, valamint az izomgörcsöket is feloldja. Fokozza az izzadást, ami rendkívül fontos a láz leküzdésében. Az izzadás segít abban, hogy a méreganyagok kiürüljenek a szervezetből a pórusokon keresztül – ez pedig az első jele az influenza leküzdésének.

8. Egészséges emésztés:

A citromfű olaj köztudottan jó hatással van az emésztésre. Mivel szélhajtószer, ezért rendkívül hatékonyan meggátolható és csökkenthető vele a puffadás kialakulása. Azt mondják, hogy az olaj nyugtató hatású vegyületeket tartalmaz, amelyek nyugtatnak és enyhítik a diszkomfort érzetet, amelyet a belekben érezhet.

9. Erősíti az immunrendszert:

A citromsav gazdag koffeinsavban, amely erősíti az immunrendszert, mivel antibakteriális és vírusölő hatású. Megerősíti a sejtek falát a szervezetben, és javítja az immunrendszer reakcióidejét. Vegyületei miatt megakadályozza, hogy a vírusok a sejtekhez tapadhassanak, így meggátolja a betegségek és más egészségügyi problémák kialakulását.

10. Védi a bőrt:

Mivel a citromfű tele van antioxidánsokkal, ezért rendkívüli hozzávaló a bőrápoló termékekben. A benne található koffeinsav védi a bőrt az UV-sugárzással, valamint más, a Nap által okozott károsodásokkal szemben. Az antioxidánsok ugyanis a bőrbe jutva védelmet nyújtanak, így a bőr egészséges maradhat.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!