A citromolaj egészségre gyakorolt jótékony hatása:

1. Méregtelenít és tisztít:

A citromolaj kiválóan méregteleníti a szervezetet, valamint áttisztítja az otthonát. Ha az ételhez néhány csepp citromolajat ad, megszabadulhat a szervezetében található kórokozóktól. 

Ha pedig meleg vízzel keveri össze az olajat, az olaj illata mindenhol érezhető lesz a lakásban. Ezen kívül a citromolajjal távol tarthatóak a fertőzések is.

2. Összehúzza a bőrt:

Az olaj természetes bőrösszehúzó, ezért jó hatással van a pattanásos bőrre. Antibakteriális hatása miatt kiválóan tisztít, és rendkívüli módon tünteti el a pattanásokat. Ezen kívül a bőrszínt is szebbé teszi.

3. Fekély:

Ha fekély van a szájában, keverjen össze néhány csepp citromolajat meleg vízzel, és gargalizáljon a keverékkel. A jobb hatás érdekében más olajokat is hozzáadhat, például levendula olajat. A fekély így hamar elmúlik, és a lehelet is frissebb lesz. 

Az olajjal ezen kívül a köhögés is kezelhető. Ha a citromolajat közvetlenül a fekélyre viszi fel, megakadályozhatja a további fertőzések kialakulását.

4. Ellazít:

A citromolaj citrusos illatú. Párologtasson citromolajat a lakásban, és lélegezze be a citrom illatát. Esetleg csepegtethet olajat a párnájára is. Ezzel ellazítja a testét és a lelkét is, és a hangulata is javulni fog.

5. Segít a koncentrálásban:

Ha tevékeny napja van, és ébernek kell maradnia, csepegtessen egy kis citromolajat a ruhája nyakára. Az illat kiválóan ébren tartja majd és segít a koncentrálásban is. Ez a kellemes megoldás kevésbé kockázatos, mint a túlzott kávéfogyasztás.

6. Kezelhető vele a kimerültség:

Masszírozza át a citromolajjal a legfontosabb testrészeit, például a kezét, lábát, nyakát és más fájó területeket. Ezzel azonnal enyhítheti a kimerültséget az adott területeken. 

Ezen kívül minden pohár vízhez, amit megiszik, adhat egy csepp citromolajat, így az olaj egész nap energiával fogja ellátni a szervezetét.

7. Székrekedés:

Köztudott, hogyha átmasszírozza citromolajjal az alhasát, akkor enyhítheti a székrekedés tüneteit. Ha közvetlenül az alhasába masszírozza az olajat, azzal növelheti az érintett területen az olaj felszívódását. Ezáltal pedig távol tarthatja a bélférgeket is.

8. Emésztési problémák:

Ha túl sokat evett, lélegezze be a citromolaj illatát, így serkentheti az emésztését. Az olaj egyben szélhajtószer is és olyan problémák kezelhetőek vele, mint a savasság, hányinger és alhasi krónikus fájdalom. Ezen kívül meggátolja a felszívódási zavarok kialakulását és segíti a fogyást is.

Hatékonyan kezelhető vele a másnaposság, mivel belülről hidratálja a szervezetet. A másnapos fejfájás enyhítése érdekében keverjen a vízbe citromolajat, majd a keveréket igya meg.

9. Szív és vér:

Az olaj rendkívül jó hatással van a szívre és az egész keringésre is. Meggátolja a szívbetegségek kialakulását, mivel eltávolítja a koleszterint a vérerekből. Ezen kívül az olaj bemasszírozásával serkentheti a vérkeringést és a nyirokkeringést is.

10. Láz és fájdalom:

A citromolajjal mindenféle fájdalom kezelhető a szervezetben, legyen az fizikai- vagy érzelmi fájdalom. Egyszerűen csak dörzsölje be a fájdalmas területet és várja meg, míg az olaj hatni kezd. Ha érzelmileg szeretne megkönnyebbülni, akár be is lélegezheti az olaj aromáját. Ha a mellkasát keni be az olajjal, azzal akár a gyomorégést is enyhítheti.

A citromolaj felhasználása:

11. Fehéríti a fogakat:

A citromlevet magában nem lehet közvetlenül felvinni a fogakra, mivel károsítja a fogzománcot. Az olaj azonban természetes módon fehéríti a fogakat. Ehhez egyszerűen keverjen össze szódabikarbónát, citromolajat és kókuszolajat, majd dörzsölje be a keverékkel a fogait, hagyja fent az olajat két percig, majd öblítse le.

12. Zsíros foltok a ruhán:

Az olajjal a ruhamosás is sokkal könnyebb feladat. Ehhez kenje be néhány csepp citromolajjal a zsíros foltokat, így azok könnyebben eltávolíthatóak az anyagból. A citromolajat akár a mosáshoz is hozzáadhatja, vagyis a mosógépbe csepegtetheti. Ezáltal nem csak jobban tisztíthatóak majd a ruhák, de az illatuk is nagyon kellemes lesz.

13. Természetes kézfertőtlenítő:

Ha a szappan kiszárítja a kezét, vagy csak egyszerűen nincs szappan a közelben, kenje be citromolajjal a kezét. Jól dörzsölje át az olajjal a bőrét, ami akár vegyszermentes kézfertőtlenítőként is használható.

14. Eltávolítja a bőrkeményedéseket:

A láb nagyon megszenvedi, ha nem ápolják rendszeresen, mivel számos bőrkeményedés és visszér alakulhat ki rajta. A citromolaj használatával azonban idővel megpuhíthatóak a bőrkeményedések. Ehhez csak vigye fel az olajat az érintett területre, és alaposan dörzsölje be a bőrébe minden nap.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!