Mire használjuk a fodormenta olajat?

1. Egészséges bőr:

A bőrére rendkívül jó hatással lesz a fodormenta olaj, ha rendszeresen használja. Az olaj természetes módon világosítja a bőrt, valamint megszünteti a hámlást, így a „friss”, új bőr kerülhet a felszínre. Azok számára is nagyon hasznos, akik krónikus módon szenvednek a pattanásoktól. Mivel az olaj szabályozza a pórusokban az olajkiválasztást, ezért a bőr puha lesz, nem pedig zsíros. Számos házilag elkészíthető recept létezik, melyek segítségével bőrradírt, arcpakolást és tonikot készíthet, méghozzá fodormenta olaj hozzáadásával. Ezen kívül az olaj megszünteti a korpásodást is, ha rendszeresen bekeni a fejbőrét az olajjal.

2. Fertőtlenítő szer:

A sebek és fekélyek miatt gyakran alakulhat ki vérmérgezés, ami tovább ront a helyzeten, mivel nagyon fájdalmas, és legtöbbször csak kórházban gyógyítható probléma. Ennek megelőzése érdekében használjon fodormenta olajat, amely számos fertőtlenítő vegyületet tartalmaz, például mircént, kariofillént és mentolt. Az olyan fertőzéses problémák, mint a dermatitis, szifilisz, gonorrea és rühesség is kezelhető volt fodormenta olajjal az ókori Görögországban. Habár manapság még nem bizonyították az olaj hatékonyságát, az már biztos, hogy az enyhébb gyomor-, és bélfertőzések kezelhetőek vele.

3. Emésztés:

Az emésztőrendszer gyakran túlterhelődik a naponta elfogyasztott nagy mennyiségű zsíros ételek miatt. Ha szeretné enyhíteni a belek irritációját, akkor válassza a fodormenta olajat. Az olaj felszabadítja a felesleges gázokat a gyomorban, szóval ha felpuffadt, akkor keverjen el 5 csepp fodormenta olajat fél csésze hideg vízben. Ezzel az itallal nyugtatja a gyomrát és a beleit. Néhány csepp olajat a teához is adhat, és így is fogyaszthatja. A fodormenta olaj a gyógyszertárakban tiszta formában beszerezhető. Habár egyszerű módszerekkel kivonatot is készíthet. A fodormentás tea elkészítéséhez forraljon vizet, majd miután a víz felforrt, adja hozzá a tealeveleket és egy kis mentalevelet (a levelek összetöréséhez használjon mozsarat és mozsártörőt). Ha szigorú diétán van, akkor lélegezze be a fodormenta olajat, ezáltal csökkentheti az étvágyat, és tovább tart majd a telítettség érzete is.

4. Szabályozható a hajnövekedés:

Sok nő szenved a policisztás petefészek szindrómában (PCOS), amelynek mellékhatása lehet a férfias szőrnövekedés. Ezeknél a nőknél a fodormenta olaj segítségével csökkenthető a nem kívánatos szőr növekedése. Fogyasszon fodormenta teát naponta kétszer egy hónapon át, ezáltal csökkentheti a tüneteket. Az olaj ugyanis csökkenti a vérben a férfi nemi hormonokat, amely az abnormális szőrnövekedésért felelős.

5. Megfázás és izomfájás:

A megfázás, az eldugult orr és a fejfájás teljesen leveheti az embert a lábáról. Ilyenkor masszírozza be a mellkasát fodormenta olajjal vagy lélegezze be az olajat, hogy kitisztítsa az arcüregét és a tüdejét, valamint az orrát és a feját. A fodormenta olajhoz olyan bármilyen más hordozóolaj is adható, mint a mandula- vagy repceolaj – ezzel a keverékkel átmasszírozható a homlok. Ekkor masszírozza a homlokát 2-3 percig, és azonnal érezni fogja a fájdalom enyhülését. Ha a hosszú napi munka után fájnak az izmai, a fodormenta olajjal enyhíthető az izmok kimerültsége. Cseppentsen néhány csepp olajat a tenyerébe, és dörzsölje át vele a karját és a lábát. A fodormenta olaj a bőrön keresztül szívódik fel, majd ellazítja az elfáradt izmokat. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!