A fogkő képződéséhez sok minden hozzájárulhat, köztük a nem megfelelő szájhigiéniás szokások, a nem megfelelő fogmosási szokások, a káros ételek fogyasztása, az öröklött hajlam, és a fogorvos rendszeres felkeresésének mellőzése is felsorolhatóak.

A megfelelő szájhigiéniás szokások betartásával eltűntetheti a lerakódásokat és így a fogkő kialakulását is megakadályozhatja. Az alábbiakra figyeljen oda: 

- Naponta legalább két alkalommal mosson fogat fluorid tartalmú fogkrémmel. Puha, műanyag sörtékből álló fogkefét használjon, a sörték legyenek lekerekítettek és rendezettek. A fogkefét az ínyéhez képest 45 fokos szögben tartsa. 
- Nyelvét is tisztítsa meg a fogkefe segítségével, mivel ott is elszaporodhatnak a baktériumok, ezáltal pedig fogkő képződhet. 
- Fogai és ínye megtisztítása érdekében rendszeresen használjon fogselymet. 

A megfelelő szájhigiéniás szokások betartása mellett természetes módszerekkel is segítheti fogai egészségének fenntartását és a lerakódások, valamint a fogkő megszüntetését. Tartsa észben, a fogkő eltávolítása nagyon nehéz folyamat, azonban amennyiben rendszeresen megszabadítja fogait a lerakódásoktól, megakadályozhatja a fog károsodását. 

Alább találhatja a lerakódások és a fogkő eltávolításának legjobb módszereit: 

1.Olajos öblögetés. 

Az olajos öblögetés igen régi, a szájhigiénia fenntartását és a lerakódások eltűntetését. Az extra szűz kókuszolaj a leginkább alkalmas erre, mivel az olajnak igen magas a közepes láncú zsírsav tartalma, emellett pedig gyulladáscsökkentő és antimikrobiális hatású szer. 

Egy 2015-ben, a Nigerian Medical Journalban megjelent tanulmány is bizonyította, hogy a kókuszolajos öblögetés hatékonyan csökkenti a lerakódások mértékét. 

1. Vegyen szájába egy evőkanálnyi extra szűz kókuszolajat és öblögessen vele 15-20 percen át. 
2. Köpje ki, semmiképpen ne öblögessen vele és ne nyelje le.
3. A szokásos módon mosson fogat. 
4. Naponta, reggelente ismételje, mielőtt bármilyen ételt fogyasztana. 

Emellett naponta masszírzhatja ínyét néhány cseppnyi kókuszolajjal. Az olajos öblögetéshez felmelegített szezámolajat is használhat. 

2.    Szódabikarbóna.

A szódabikarbóna remek módszer a lerakódások és a fogkő eltüntetésére, semlegesíti ugyanis a szájüregben található savakat, ezáltal csökkenti a káros hatású baktériumok mennyiségét és erejét. Emellett segíti a fogak fehérítését és fényesítését is. 

A klinikai fogászattal foglalkozó The Journal of Clinical Dentistry szaklapban megjelent 2008-as kutatásban öt klinikai kísérletet mutattak be, amelyek eredményéül azt kapták, hogy a szódabikarbónából készített paszta, vagy a por állagú szódabikarbóna is hatékonyabban tünteti el a lerakódásokat, mint a szódabikarbónát nem tartalmazó termékek. 

- Tegyen egy kevés szódabikarbóna port bevizezett fogkeféje sörtéire, majd a szokásos módon mossa meg vele fogait. Ezután langyos vízzel alaposan öblögesse át szájüregét és fogait. 
- Keverjen el egy teáskanálnyi sót két teáskanálnyi szódabikarbónával. A keverékbe mártsa bele fogkeféje sörtéit, majd finoman mossa meg fogait. 
- Keverjen el egy teáskanálnyi szódabikarbónát annyi mennyiségű hidrogén-peroxiddal, hogy sűrű masszát kapjon. A keverékkel mossa meg fogait, majd köpje ki és alaposan öblítse ki szájüregét. 

A fenti módszerek bármelyikét heti egy-két alkalommal ismételje. 

Megjegyzés: Ne vigye túlzásba a szódabikarbóna használatát, mivel az idővel károsíthatja fogzománcát.

3.    Guava.

A guava gyümölcse és levele is remek a fog és az íny lerakódásainak eltűntetésében, és a fogkő megszüntetésében. Emellett gyulladáscsökkentő és érzéstelenítő hatásainak köszönhetően csökkenti az ínyfájdalmakat és az íny duzzadását is. 

Egy 2014-ben, az International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences szaklapban megjelent cikkben bizonyították, hogy a guava leveléből készített kivonat csökkenti a korai fogkő tapadási képességeit. Erős antibakteriális és biofilm képződés gátló hatásainak köszönhetően pedig csökkenti a streptococcus baktériumok mutálódási képességeit, ezáltal csökkenti a lerakódások és a fogkő képződési esélyeit is. 

- Mosson meg néhány fiatal guava levelet és alaposan rágja meg őket, majd köpje ki. Ismételje naponta a lerakódások és a fogkő képződésének csökkentése érdekében. 
- Sózzon meg egy kis darab éretlen guavát és lassan, alaposan rágja meg. Néhány napon át, naponta 1-2 alkalommal ismételje. 
- Használjon guava levél kivonatot tartalmazó szájvizet.

4.    Aloe vera.

Az aloe vera hatékonyan gyógyítja a lerakódások és fogkő okozta fogíny károsodást. Antimikrobiális hatásának köszönhetően elpusztítja a lerakódásokért és a fogkő kialakulásáért felelős baktériumokat, ráadásul a kellemetlen leheletet is megszűnteti. 

A szájüreg és a fogak egészségével foglalkozó Journal of Oral Health and Dental Management szaklapban 2014-ben megjelent tanulmány eredményei is bizonyítják, hogy az aloe vera hasonló hatást ér el a lerakódásokkal és a fogínygyulladással szemben, mint a klórhexidin tartalmú szájvizek. 

1. Vágjon félbe egy aloe vera levelet és nyomja ki a levét.
2. A sűrű levet kenje fogaira és ínyére. 
3. Hagyja tíz percig hatni, majd mossa le hideg vízzel. 
4. Naponta kétszer ismételje. 

5.    Szegfűszeg.

Az őrölt szegfűszeget hosszú idők óta alkalmazzák a fogfájás csillapítására. Ráadásul a szájában található, lerakódásokat és fogkövet okozó mikróbákat is elpusztítja. 

A Journal of Indian Society and Periodontology szaklapban 2014-ben megjelent tanulmány is említi, hogy a szegfűszeget, teafa olajat, és bazsalikomot tartalmazó természetes szájvíz csökkenti a mikrobiális kolóniák méretét, ezáltal csökkenti a lerakódások mértékét és az ínygyulladást is. 

- Keverjen el egy teáskanálnyi őrölt szegfűszeget néhány csepp olívaolajjal. A keverékkel kenje be fogait. Hagyja hatni néhány percig, majd langyos vízzel öblítse le. Naponta kétszer ismételje. 
- Szájürege egészsége érdekében rendszeresen rágcsáljon el egy-két szem szegfűszeget. Ezáltal. csökkentheti a szájában található baktériumok mennyiségét, amelyek többek között a kellemetlen leheletet is okozzák.

6.    Fehérbor ecet.

A fehérbor ecet savas hatásának köszönhetően segíti a fog ásványianyag vesztésének megakadályozását, valamint csökkenti a lerakódások mértékét is. Ráadásul antibakteriális hatású. 

Az International Journal of Advanced Health Sciences szaklapban 2014-ben megjelent tanulmány szerint a 4%-os fehérbor ecet nagyobb mértékben pusztította el a lerakódásokat, mint a desztillált víz, vagy a glicerin.

1. Keverjen el két teáskanálnyi fehérbor ecetet egy teáskanál sóval és fél pohárnyi meleg vízzel. 
2. Naponta egy-két alkalommal öblögessen a keverékkel.

7.    Narancshéj.

A narancshéjat gyakran alkalmazzák a fogak természetes fehérítésére, valamint a fogakon megjelenő foltok eltűntetésére. 

Emellett a narancshéjban található limonén segíti a lerakódások megszűntetését, azonban eközben fogzománcát nem károsítja. A narancshéj C-vitamin tartalmának köszönhetően ráadásul segíti a fogain található mikroorganizmusok elterjedésének megszűntetését is.

1. Közvetlenül lefekvés előtt egy frissen pucolt narancs héjának belső rétegével alaposan dörzsölje be fogait és ínyét. 
2. Hagyja egész éjszakán át hatni, majd reggel alaposan öblögessen.
3. Igény esetén ismételje, így fogai tiszták és fehérek maradnak. 
Amennyiben nincsen otthonában rendszeresen friss narancshéj, használjon szárított narancshéjból készített port. 

8.    Rozmaring esszenciális olaj. 

A rozmaring olaj fertőtlenítőszerként működik a szájüregében található baktériumokkal szemben. Segíti a lerakódások megakadályozását, a fogszuvasodás megelőzését, és kellemetlen leheletet is megszűnteti. 

Az alkalmazott mikrobiológiával foglalkozó Journal of Applied Microbiology szaklapban 2012-ben megjelent tanulmány szerint a rozmaring kivonat megakadályozza a szájüreg baktériumainak elterjedését, lassítja a glükoziltranszferáz aktivitást, megállítja a glükán termelést, valamint megszűnteti a lerakódások képződését is. 

1. Keverjen el 2-3 csepp rozmaring olajat egy teáskanál vízben vagy higító hatású olajban (olívaolaj, kókuszolaj). 
2. Tíz percen keresztül öblögessen a keverékkel. 
3. Köpje ki, majd a szokásos módon mosson fogat. Ne nyelje le a keveréket. 
4. Naponta kétszer ismételje. 

Amennyiben nem tud rozmaring olajat beszerezni, használjon zsálya vagy kakukkfű olajat helyette. 

9.    Fekete tea. 

A fekete teás öblögetés segíti a szájüregében található baktériumok kontroll alatt tartását, ezáltal csökkenti a lerakódások mennyiségét is. Ezen hatásait antioxidáns és antimikrobiális hatásainak köszönheti, ráadásul fluoridban is igen gazdag. 

A fluorid segíti a fogszuvasodás megelőzését, valamint elősegíti a fogzománc jobb minőségének fenntartását, csökkenti a szájregében található baktériumok károsító erejét is. 

A Tehran egyetem fogászati szaklapjában, a The Journal of Dentistry of Tehran University of Medical Sciences-ben 2011-ben megjelent tanulmány szerint a fluridban gazdag iráni zöld- és fekete teák antibakteriális, a streptococcus mutációit elpusztító hatásúak. 

1. Tegyen egy filter fekete teát egy csésze forró vízbe, és hagyja öt percig ázni. 
2. Facsarja a teafiltert a csészébe, így a lehető legtöbb flouridot nyerheti ki belőle, majd dobja ki a filtert. 
3. Várja meg, amíg az ital kihűl, majd öblögessen vele. 
4. Naponta egyszer ismételje, ezáltal megakadályozhatja a lerakódások képződését. 

10.    Sajt. 

A sajt segíti a nyál lúgosítását, amely semlegesíti a savas hatású lerakódásokat. Védőréteget von fogai köré, amely segíti a lerakódásokat okozó baktériumok megfékezését. Emellett kalcium és foszfát tartalmának kösöznhetően segíti fogai ásványianyag tartalmának pótlását is. 

A The Journal of European Academy of Pediatric Dentistry szaklapban 2012-ben megjelent tanulmány is bizonyítja, hogy a hozzáadott cukrot, azaz szukrózt nem tartalmazó sajtok segíthetik a fogak erősítését, mivel megnövelik a fogak kalcium és foszfor tartalmát. 

Étkezések után fogyasszon el egy kevés sajtot, ezáltal megakadályozhatja a lerakódások képződését. 

11.    Egyéb tippek és tanácsok.

- Fogyasszon fűszeres ételeket, ezáltal ugyanis stimulálhatja nyálmirigyeit. A nyál segíti fogai és ínye tisztán tartását, ezáltal csökkenti a fogkárosodás és az ínygyulladás esélyeit. 
- Étkezések után egy órával fogyasszon el egy almát. Így tisztíthatja fogait és segítheti ínye gyógyulását. 
- A füge fogyasztása szintén erősíti fogait és elősegíti a nyáltermelést. Mindenképpen alaposan rágja meg őket. 
- Csökkentse a feldolgozott ételek fogyasztását, valamint igyekezzen minél kevesebb keményítőt és cukrot fogyasztani. A szájüreg baktériumai ugyanis gyorsan szaporodnak a cukros környezetben. 
- Fogkefe helyett tisztítsa fogait indiai orgona ágával. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!