A gardénia illóolajnak karakteres, édes illata van, ezért fontos alapanyaga a parfümöknek és az aromaterápiának. A gardénia olaj sok krémben, parfümben és gyertyában megtalálható hozzávaló. Illatában a jázminra hasonlít.

1. Gyulladásgátló:

A gardénia olaj gyulladásgátló hatású. Emiatt hatékonyan kezelhetőek fele az olyan gyulladásos problémák, mint az ízületgyulladás, a fekélyes vastagbélgyulladás és a bélgyulladás. A genipozid és a genipin két speciális vegyület a gardéniában, amelyek gyulladásgátló tulajdonságúak.
Ez a két vegyület erős gyulladásgátló, ezért enyhítik a sárgaság, ödéma, láz és májgyulladás tüneteit.

Az olaj kivonásának folyamata során nem használnak gőzös desztillációt, mivel a virág túl törékeny ehhez a folyamathoz. Sok kultúrában a hideg abszorpció intenzív folyamatát használják, amely során általában szagtalan állati zsírokkal „ejtik csapdába” a növényi vegyületeket szobahőmérsékleten. Manapság azonban a gardénia illóolajat főleg gőzdesztillációval készítik, mivel a hideg abszorpció nagyon intenzív folyamat, valamint több anyagra és időre van szükség hozzá.

2. Nyugtató hatású:

A gardénia olaj olyan hatásokkal rendelkezik, melyek segítenek a rohamok enyhítésében, ezen kívül kiváló nyugtató. A tanulmányok szerint a gardénia olaj az egereknél nyugtató, roham-ellenes és altató hatású. A tanulmány kiemelte, hogy a hatás növelhető, ha a gardéniát jojoba olajjal keverik össze.

3. Antibakteriális hatású:

A gardénia olaj erős baktériumölő, ezért hatékonyan kezelhetőek vele az olyan bakteriális fertőzések, mint a vérmérgezés, merevgörcs, stb. Baktériumölő hatása miatt külsőleg is biztosítja, hogy a bőr illatos és kórokozó-mentes maradjon. Adjon pár csepp olajat a vízhez, és egy spray segítségével fújjon belőle egy keveset egy vödör vízbe. A gardénia véd a potenciálisan veszélyes bakteriális fertőzésektől, amelyeket az olyan baktériumok okozhatnak, mint a szalmonella, vagy az E-coli.

4. Antioxidáns:

A gardénia olaj gazdag antioxidánsokban. Ezek olyan vegyületek, amely meggátolják a szabadgyökök kialakulását, valamint csökkentik az oxidatív stresszt. Ezen kívül gátolják a rák kialakulását, és eltávolítják a veszélyes méreganyagokat a szervezetből. Az antioxidánsok fontos szerepet játszanak abban is, hogy a bőr egészséges maradjon, valamint csökkentik a sebesedést és a pigmentációt.

5. Hangulatjavító:

A gardénia olajat sokszor használják az aromaterápia során, mivel javítja a hangulatot, csökkenti a szorongást, és segít ellazulni. Ha szeretné felmelegíteni a testét és javítani a hangulatán, adjon egy kis olajat a fürdővizéhez vagy masszírozza át a fejét az olajjal.

6. Húgyhólyaggyulladás:

A gardénia enyhíti a húgyhólyaggyulladást, valamint medencefájdalmakat. Egy 25 húgyhólyagos betegen végzett tanulmány alapján a betegek 82 százalékánál 90 napon belül csökkent a húgyhólyag- és medencefájdalom a gardénia olaj használatával.

7. Vágyfokozó:

A gardénia olaj bizonyítottan vágyfokozó hatású. Növeli a szexuális vágyakat, ezért kiválóan használható afrodiziákum is.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!