Több mint 1500 évvel ezelőtt Nagy Károly, akinek frank birodalma szinte teljesen lefedte a Nyugat Római Birodalom területét, rendelet alkotott, miszerint a birodalomban minden kolostorban gyógynövény kertet kell létesíteni.

A bölcs uralkodó intelmét nekünk is célszerű megfogadni. Akinek kis kertecskéje van vagy csak egy nagyobb terasza, most ezt megteheti.

A gyógynövényeknek jó talaj kell és két három naponkénti gondoskodás, de meghálálják. 

Miket ültessünk?

1. Egy-két tő fokhagyma feltétlenül ajánlott. Vérnyomás csökkentő, infarktus megelőző hatása bizonyított, és az epebetegeken kívül mindenki fogyaszthatja.

2. Borsmenta. Kitűnő ellenszer a meghűlés okozta légcsőhurutnak, teája gyenge epehajtó. Mézzel ízesítve az íze kiváló.

3. Majoránna. A görcsoldó, emésztést elősegítő hatása és nem csak kiváló íze miatt kerül olyan nehéz ételekbe, mint pl. a hurka. 

4. Kapor. Kiváló ízű mártásnak, tökfőzelékben. A hasi görcsöket oldja, szélhajtó hatású.

5. Kakukkfű. Illata csodás, az emésztést javítja, teája pedig kiváló a légutak gyulladása esetén.

6. Levendula. Teája vagy a belőle készített szörp, vagy a vele ízesített limonádé kitűnő üdítő ital.

7. Kamilla. Teája gyomorhurutban kiváló, de meghűléses betegségek gyógyításában sem nélkülözhető.

8. Petrezselyem. Jól ismert fűszernövény. Keveset elrágva belőle még a fokhagyma szagát is képes közömbösíteni. Húslevesekben nélkülözhetetlen.

9. Édeskömény. Méltatlanul mellőzött nálunk, pedig az íze nagyon finom, az étvágyat javítja, az emésztést elősegíti, kiváló szélhajtó.

10. Zsálya. Kiváló hurutos betegségekben, nyákoldó hatású, gyulladás csökkentő.

Persze akinek kedve és lehetősége van, az szélesebb repertoárral is dolgozhat (pl. csalán, medvehagyma, ánizs, gyermekláncfű, körömvirág, lila bazsalikom, metélőhagyma, menta, stb.). Még szebb lesz a kertje és még jobban óvhatja velük családja és a saját egészségét. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!