Nem vagyok híve a 20-30 vagy még több komponensből álló teakeverékeknek. A hatások áttekinthetetlenné válnak, az ízek gyakran borzasztóak. A következőket javasolom.

A teakeverék soha ne tartalmazzon négy komponensnél több összetevőt.

Abból is az egyik komponens, ami a tea ízét, zamatát adja, tegye ki a teljes mennyiség 50%-át, míg a maradék  2-3 komponens osztozzon meg a másik felén a teának. 

Hörghurut elleni teakeverék

50% csipkebogyó tea, 25% kakukkfű, 15% citromfű és 10% martilapu.

Szívbetegeknek, főleg akik keringési elégtelenségben szenvednek, és vízhajtók rendszeres szedésére szorulnak

50% csipkebogyó, 25% galagonya, 25% citromfű.

Köhögésre, hurutos panaszokra: 50% hársfa, 25% csipke tea, 25% kamilla.

Epepanaszokra: 50% borsmenta, 25% csipkebogyó, 10% édeskömény, 5% levendula

Torokgyulladásra: 50% kamilla, 25% zsálya, 25% ciromfű

Nyugtalanság, idegesség: 50% citromfű, 25% macskagyökér, 25% levendula

Az alábbi gyógynövények képezhetik a gyógyteákban az 50%-os alapot. Csipkebogyó, borsmenta, citromfű, hársfavirág (nem az ezüsthárs!), bodzavirág, fekete ribizke levél, levendula, zsálya, édeskömény, kakukkfű, málna, szeder levél, esetleg szamóca levél.

A gyógyteákat nem szabad literszámra vedelnünk, hanem a napi adagja két csészényi. Egy csészényi reggel éhhomra, egy pedig este, a vacsora után, két órával a lefekvés előtt. 

Nem kell őket édesíteni, de a hűléses teákba kevés mézet azért tehetünk. Pár csepp citrom mindig hasznos kiegészítője lehet a teakeverékeknek. 

A keveréket le kell forrázni, majd 5 percig állni hagyni, azután leszűrni és apró kortyokban elkortyolgatni. A szép színe miatt hibiszkuszt mindegyikbe tehetünk és az íze is sokat javul tőle.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!