A helytelen testtartás leggyakoribb oka a mozgásszegény életmód miatti renyhe hát és törzsizomzat, ami sajnos már a 6-10 éves gyerekek közt is nagyon gyakran előfordul.

A számítógép monitor előtti órákig tartó ücsörgés, már ebben a korban is sajnos jellemző, a következményei pedig nagyon is nyilvánvalóak.

Az iskolatáska, a hátizsák a közvélekedéssel ellentétben a hanyag tartás kialakulásában nem játszik meghatározó szerepet.

Van egy nagyon egyszerű teszt, a Matthias teszt, ami könnyen elvégezhető bármilyen életkorban. Annyi az egész, hogy álló helyzetben mindkét kezét előre kell tartania kb. fél percig. A gyenge izomzat miatt a vállak ilyenkor előre esnek, a háti gerinc görbülete fokozódik, a lumbalis  gerinc homorulata pedig megnövekszik.

A hanyag testtartás megszűntethető, de nem "húzd ki magad" módszerrel, hanem azzal, ha naponta fél, egy órát tornászunk, vagy úszunk rendszeresen. Végül is minden mozgás hasznos, amit ha rendszeresen végeznek, akkor a hanyag testtartás "magától" el fog múlni. Élőlényből ülő lénnyé váltunk, de ez nem törvényszerű, sőt, természetellenes, ami ellen soha nem késő küzdenünk!

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!