Természetesen, amikor a kókuszolajról beszélünk, akkor a kókuszpálmának csak egy részével foglalkozunk. Azonban fontos megjegyezni, hogy a fa minden része, így a kókusztörzs rostjai, a kókuszprotein és a kókuszvíz is tapasztalat útján bizonyítottan is gyógyhatású anyag.

A „jó” telített zsír pozitív hatásai közül csak néhány:

•    Égeti a zsírt: A telített zsír felgyorsítja a zsír égetését. Két mostani, megbízható, embereken végzett tanulmány kimutatta, hogy már napi két evőkanál kókuszolaj (30 ml) képes csökkenteni a hason lévő zsír mennyiségét 1-3 hónap időtartam alatt mind a nőknél, mind a férfiaknál.

•    Serkenti az agyműködést: Az „Öregedés neurobiológiája” című újság 2006-ban publikált egy mára híressé vált tanulmányt, amely során közepes hosszúságú triglicerideket (amelyek legnagyobb számban a kókuszolajban találhatóak meg) juttattak 20 olyan beteg szervezetébe, akik Alzheimer-kórral vagy enyhe kognitív károsodással küzdöttek. A tudósok azt az eredményt kapták, hogy a ketontestek száma jelentősen megnövekedett (a kezelés után már 90 perccel), illetve mérhető kognitív javulást lehetett felfedezni azoknál, akiknél kevésbé volt súlyos a kognitív működési zavar.

•    Eltávolítja a hajtetűt: Ha ánizsos spray-vel keverik össze, a kókuszolajjal jobb hatás érhető el, mint a rovarölő szerekkel (43%).

•    Segíti a sebgyógyulást: A kókuszt időtlen idők óta használják a sebgyógyulásra. Emögött a gyógyulási hatás mögött háromféle mechanizmus húzódik meg, amelyek felgyorsítják az epitelializációt, javítják az antioxidáns enzim aktivitást, valamint stimulálják a kollagén összekapcsolódását a gyógyulófélben lévő szöveten belül. A kókuszolajról azt is kimutatták, hogy erősíti és támogatja a hagyományos kezelési módszereket, mint például az ezüst szulfadizint, amely felgyorsítja az égési sérülések gyógyulását.

•    Használható a nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek helyett: A kókuszolajról bebizonyították, hogy gyulladásgátló, fájdalomcsillapító és láz-csökkentő tulajdonságokkal bír.

•    Fekély gátló hatású: Érdekes módon a kókusztej (amelyben megtalálhatóak a kókuszolaj vegyületei is) bizonyítottan ugyanolyan hatékonyan használható a fekélyek kezelésére, mint a hagyományos szukralfát nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer.

•    Gombaölő hatású: 2004-ben, a kókuszolajnak a 52 féle Candida izolátot tettek ki. A gomba legismertebb fajtájáról, a Candida albicansról, azt állapították meg, hogy a legérzékenyebb mind közül. A kutatók szerint „a kókuszolajat a gombás fertőzések kezelésénél mindenképp használni kellene, főleg a gyógyszereknek ellenálló Candida fajok esetében”.

•    Serkenti a tesztoszteron termelést: A kókuszolaj csökkenti az oxidatív stressz a patkányok szervezetében, ezáltal jelentősen növekszik a tesztoszteron szintje.

•    Csökkenti a megduzzadt prosztatát: A kókuszolaj csökkenti a tesztoszteron okozta jóindulatú prosztata megnagyobbodást a patkányoknál.

•    Növeli a vérben lévő lipidek számát: A kókuszolaj egyenletesen növeli az LDL:HDL arányt a vérben azoknál, akik rendszeresen fogyasztják. Eme hatása miatt a kókuszolajat többé nem lehet megvádolni azzal, hogy „olyan telített zsír, amely elzárja az artériákat”.

•    Zsírban oldódó tápanyagok felszívódása: A kókuszolajról nemrég derült ki, hogy jobb, mint a sáfrányolaj, mivel elősegíti a paradicsomban található karotenoidok felszívódását.

•    Egészséges csontok: A kókuszolajról kimutatták, hogy csökkenti az oxidatív stressz a csontokban, ezáltal gátolja a strukturális károsodást a csontritkulásra hajlamos csontokban.

•    Naptejként is használható: A kókuszolaj visszaveri az UV sugarak 30 százalékát. Ez jónak minősül, mivel az UVA sugarak károsítják a bőrt, míg az UVB sugarak jótékony hatásúak (ha közepes mértékben érik a bőrt). 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!