A körömgombát onychomycosis-nak és tinea unguinm-nak is szokták nevezni. Amennyiben a gombás fertőzés kihat a lábujjai közötti bőrfelületre és lábfeje bőrére is, tinea pedis-ről, vagyis lábgombáról beszélünk.

Tünetek, okok

Tünetek

Körömgombája lehet, amennyiben körmei: 

- megvastagodtak,
- egyenetlenek, törékenyek, vagy szétmálnak,
- alakjuk megváltozott,
- fakók, fénytelenek, 
- sötét színűek, amelyet a köröm alatti fertőzés felhalmozódása okoz.

A fertőzött körmök elválhatnak a körömágytól. Ezt a folyamatot onycholysis-nek hívják, lábujjaiban vagy ujjbegyeiben fájdalmat érezhet, valamint kellemetlen szagot is érezhet. 

Mikor keresse fel orvosát? 

Keresse fel orvosát, amennyiben az otthoni gyógykezelés nem bizonyul hatásosnak. Abban az esetben is mindenképpen keresse fel orvosát, amennyiben ön cukorbeteg és úgy érzi, körömgombája lett. 

Okok

A körömgombás fertőzéseket a legtöbb esetben bőrgomba okozza, azonban előfordulhat az is, hogy a fertőzésért élesztő vagy penész a felelős. 

Mi a gomba? 

A gombafélék olyan mikroszkopikus organizmusok, amelyeknek nincsen szüksége napfényre a túléléshez. Néhány fajtájuk jótékony hatású, míg mások betegséget és gyulladást okoznak. A gombafélék...

… szeretik a meleg, nedves környezetet, mint a medencék és zuhanyzók.
… képesek egy apró, láthatatlan vágáson, vagy a köröm és a körömágy közötti apró résen keresztül fertőzést okozni.
… súlyosabb problémát okozhatnak, amennyiben körmeit gyakran teszi ki meleg, nedves környezetnek. 

Lábkörmök vs. kézkörmök:

A körömgomba gyakrabban jelentkezik a lábujjak körmén, mivel...

… a lábujjak gyakran tartózkodnak sötét, meleg, nedves helyen, mint a cipők belseje, ahol a gombák boldogan szaporodnak.
… a lábujjak rosszabb vérellátásúak mint a kéz ujjai, emiatt szervezete immunrendszere nehezebben fedezi fel és küzdi le a fertőzést.

A kialakulási esélyeket növelő tényezők

Az alábbi tényezők növelhetik a körömgomba kialakulásának esélyeit: 

- idősebb kor, mivel ilyenkor csökken a vér áramlásának tempója, a körmök lassabban nőnek, és szervezetének hosszabb ideje volt megfertőződni a gomba által.
- erős izzadás.
- a körömgomba a férfiak körében gyakoribb jelenség, főképp ha családjában már volt körömgombás megbetegedés.
- párás vagy nedves környezetben dolgozás, vagy olyan munkakör betöltése, amely során kezei gyakran nedvesek, mint a pultos vagy a takarítói állások.
- olyan cipők vagy zoknik hordása, amelyek csökkentik lábai szellőzését és nem szívják fel az izzadtságot. 
- amennyiben olyan személlyel él együtt, akinek körömgombája van. 
- mezitláb közlekedés nedves helyeken, mint az uszodák, az edzőtermek, vagy a zuhanyzók. 
- amennyiben lábgombája van, a körömgomba is nagyobb eséllyel alakul ki. 
- kisebb köröm sebesülés vagy enyhe bőrbetegség, mint a pikkelysömör. 
- a cukorbetegség, a keringési problémák, a gyenge immunrendszer, vagy gyermekek körében a Down-kór is növelheti a körömgomba kialakulásának esélyeit.

Komplikációk

A súlyos körömgomba fájdalmas lehet és végleges károsodást is okozhat körmeinek. Emellett egyéb, súlyosabb fertőzéseket is okozhat nem csak lábain, amennyiben immunrendszere valamilyen gyógyszeres kezelés miatt gyengébb az átlagosnál, cukorbeteg, vagy valamely más betegségtől szenved. 

Amennyiben ön cukorbeteg, úgy lábfeje vérellátása és idegi érzékenysége csökkenhet. Emellett nagyobb egy bakteriális bőrfertőzés (cellulitis) kialakulás esélye is. Tehát egy aránylag kis sebesülés is, mint amilyen a lábköröm gombás fertőzése is, vezethet sokkal súlyosabb komplikációkhoz. Mindenképpen keresse fel orvosát, amennyiben ön cukorbeteg, és úgy gondolja, körömgombás fertőzést kapott el.

Hogyan készüljön fel az orvosi vizsgálatra?

A legjobb, ha először családi- vagy háziorvosát keresi fel, néhány esetben azonban orvosa továbbküldheti önt egy bőrgyógyászhoz vagy lábspecialistához. 

Az orvosi látogatás hatékonyságának növelése érdekében ajánlott felkészülten érkeznie orvosához. 

Ennek érdekében az alábbiakat teheti...

… írjon listát tüneteiről, azokat is jegyezze fel, amelyek nem tűnnek a lábgombához kapcsolódónak.
… jegyezze fel a fontos személyes információkat is, például az életében bekövetkezett változásokat és a stresszforrásokat. 
… írjon listát az ön által szedett gyógyszerekről, vitaminokról, és étrend-kiegészítőkről. 
… írjon listát a kérdéseiről, amelyeket szeretne feltenni orvosának. 

Amennyiben önnek lábgombája van, az alábbi kérdéseket teheti fel: 

- Mi okozhatja állapotomat és a tüneteket?
- Milyen egyéb okai lehetnek állapotomnak és tüneteimnek?
- Milyen vizsgálatok szükségesek?
- Mi a legjobb és leghatékonyabb gyógymód? 
- Milyen egyéb lehetőségeim vannak az ön által ajánlott mellett/helyett? 
- Egyéb egészségügyi problémákkal is küzdök. Hogyan tudnám együtt kezelni a problémákat? 
- Van egyéb lehetséges gyógyszeres kezelése is a problémámnak, vagy csak az ön által javasolt? 
- Fellelhető önnél valamilyen brossúra vagy tájékoztató anyag, amelyet haza tudnék vinni magammal? Tud tanácsot adni abban, mely honlapok segíthetnek a problémám kezelésében? 

Ne féljen megkérdezni a fenti kérdéseket, vagy bármilyen egyéb felmerülő kérdést. 

Vizsgálat és diagnózis

Orvosa elsőként a problémát okozó körmöket fogja megvizsgálni. Lehetséges, hogy körme alól mintát vesz, amelyet laboratóriumi vizsgálatra küldi, amely során megállapítják, milyen típusú gomba okozza a fertőzést. 

Egyéb állapotok, mint a pikkelysömör is a körömgombához hasonló tüneteket mutathat. Ezen felül különféle mikroorganizmusok, mint az élesztő, vagy bizonyos baktériumok is megfertőzhetik körmét. Először tehát a fertőzés okát kell felfedezni, amely segít a lehető legjobb gyógymód meghatározásában is.

Gyógykezelés és gyógyszerek

Amennyiben az otthoni praktikák és vény nélkül kapható gyógyszerek nem segítettek, orvosa lehetséges, hogy vényköteles gyógyszerek és egyéb gyógykezelések alkalmazását javasolja. Azt azonban tartsa észben, hogy még a hatékony gyógykezelés ellenére is előfordulhat, hogy a fertőzés visszatér, ez a gomba esetében sajnos gyakori jelenség. 

Gyógyszerek: 

- Szájon át szedhető gombaellenes gyógyszerek: 

Kutatások szerint a leghatékonyabb gyógyszerek a terbinafine (Lamisil) és az itraconazole (Sporanox) tartalmú kapszulák, amelyek segítik a fertőzés leküzdését és az egészséges köröm visszanövesztését, amely idővel teljesen átveszi a fertőzött köröm helyét. 

Az ilyen gyógyszereket általában 6-12 héten át kell szedni, szemmel látható eredményt azonban csak akkor lát, amikor a fertőzött köröm teljesen lenőtt, ez akár 4 hónapot, vagy ennél hosszabb időt is jelenthet. 

Az ilyenfajta gyógyszeres kezelések hatékonysága 65 éves kor fölött csökken, azonban a szájon át történő gyógyszeres kezelés és a probléma helyi kezelése együttesen növeli a kezelések hatékonyságát. 

A szájon át szedhető gombaellenes kapszuláknak melléhhatásai lehetnek, mint a bőrkiütés vagy a májkárosodás. Időnként vérvizsgálat ajánlott, amely segít megállapítani azt, hogyan viseli szervezete a kezelést. Orvosa valószínűleg nem fogja ajánlani az eféle gyógyszeres kezeléseket, amennyiben ön májkárosodástól szenved, szívproblémákkal küzd, vagy bizonyos gyógyszereket szed. 

- Gyógyszeres körömlakk: 

Orvosa lehetséges, hogy a ciclopirox tartalmú gyógyszeres körömlakk alkalmazását tartja a legjobb megoldásnak, mint amilyen a Panlac is. Naponta egyszer kell vele bekennie fertőzött körmét, valamint a körmöt körülvevő bőrt. Hét nap elteltével alkohollal le kell mosnia a felgyülemlett rétegeket, majd elölről kezdeni a kúrát. Lehetséges, hogy az ilyen jellegű körömlakkokat egy éven át kell naponta alkalmaznia. 

- Gyógyszeres körömkrém: 

Az is előfordulhat, hogy gyógyszeres körömkrém alkalmazását javasolják önnek, amelyet körme kiáztatása után kell használni. Az ilyen jellegű krémek hatékonyabbak, ha előbb elvékonyítja vagy meggyengíti körmeit, hiszen így a gyógyszer könnyebben átjut a köröm kemény felületén a gombás fertőzésig. 

Körme elvékonyításához használjon vény nélkül kapható, urea tartalmú krémet, vagy kérje meg orvosát, hogy egy reszelővel vagy egyéb eszközzel vékonyítsa el körmét. 

Műtéti és egyéb megoldások

- A köröm eltávolítása: 

Amennyiben körömfertőzése nagyon súlyos, vagy túlzottan fájdalmas, orvosa lehet, hogy a köröm eltávolítását ajánlja, amelynek helyébe lassan új köröm fog nőni. Ez a folyamat azonban lassú, akár egy évet is igénybe vehet. A műtéti megoldást gyakran a körömágy kezelésére alkalmazható ciclopirox-al együtt ajánlják. 

- Lézeres és fényterápia:    

Kutatások szükségesek még a pontos vélemény alkotásához, azonban a lézeres és fényterápiás módszerek önmagukban vagy egyéb gyógyszerekkel alkalmazva segíthetik körmei állapotának javulását. Egy kutatás szén-dioxid lézerterápia és gombaellenes körömkrém kombinációját vizsgálta, amely a 24 résztvevő legtöbbjénél hatékony gyógymódnak bizonyult. 

A lézeres és fényterápiás módszerek azonban nem mindenhol elérhetőek, gyakran drágák, és a legtöbb esetben nem TB-támogatottak. 

Életmód és otthoni gyógymódok

A legtöbb esetben otthoni gyógykezeléssel megoldhatóak a körömgombás problémák, ennek érdekében...

… próbálja ki a vény nélkül kapható gombaellenes körömkrémeket.
Sokféle ilyen kenőcs kapható, amelyek alkalmazása előtt reszelje le körmei felületét, áztassa be őket vízbe, szárítsa meg, majd kenje be a gyógyszeres krémmel.

Amennyiben nem csak körömgombája van, hanem lábgombás fertőzése is, kezelje lábgombáját gyógyszeres porral vagy lábsprayyel, és figyeljen oda arra, hogy lábai tiszták és szárazak legyenek.

… kenje be körmét Vicks VapoRubbal.

Sokaknak a Vicks VapoRub vált be. Egy kutatás szerint a kenőcs alkalmazása 18 résztvevő 56%-ának bevált, 17%-ánál azonban nem mutatott javulást. A kezeléshez kevés krémet alkalmazzon a gombás fertőzés felületén, egy fülpucoló pálcika segítségével. 

… vágja le és vékonyítsa el körmeit. 

Segíti a fájdalom csökkentését, mivel csökkenti a körömre nehezedő nyomást. Végezze el ezt a műveletet a gombaellenes krémek alkalmazása előtt is, így a krém a köröm mélyebb rétegeibe jut. 

A körmök levágása vagy elvékonyítása előtt puhítsa meg őket, amelyet a következő esti rutinnal tehet meg a legkönnyebben: Kenje be az érintett körmöket urea tartalmú kenőccsel, fedje be gézzel, majd reggel szappanos vízzel mossa le. Addig ismételje, amíg körmei meg nem puhulnak. A körmei melletti bőrt petróleumzselével védheti. 

Amennyiben valamilyen oknál fogva lábfeje vérellátása nem megfelelő és nem tudja levágni körmeit, rendszeresen látogasson fel egy egészségügyi dolgozót ennek érdekében. 

Alternatív gyógymódok

Néhányaknál épp az alternatív gyógymódok bizonyulnak sikeresnek a körömgomba kezelésében, főképp az alábbiak: 

- Nagy útifű kivonat (Snakeroot).

A termék a napraforgó családjának egyik tagja. Egy 110 fős kutatás szerint épp olyan hatékony, mint a ciclopirox. Három hónapos alkalmazása során az első hónapban minden harmadik nap, a második hónapban minden héten kétszer, a harmadik hónapban pedig havonta egyszer kell alkalmazni. 
 
- Teafaolaj.

A teafaolaj naponta kétszer alkalmazva hatékony lehet a körömgomba kezelésében, azonban ennek bizonyításához további kutatások szükségesek. 

Megelőzés

Az alábbi szokások segíthetik a körömgomba kialakulásának megelőzését vagy az újrafertőzés esélyeinek csökkentését: 

- Mossa meg kezét és lábait rendszeresen és tartsa körmeit röviden és szárazon.

Mossa meg kezeit és lábait szappanos vízzel, majd alaposan szárítsa meg, ne feledkezzen meg a lábujjai közéről sem. Körmeit vágja le alaposan és reszelje le a megvastagodott felületeket. 

- Viseljen izzadtságfelszívó zoknit.

A nedvesség felszívására a gyapjú, a nejlon, és a polipropilén alkalmasak. Gyakran cseréljen zoknit, főképp ha izzadós a lába.

- Hordjon nedvességet csökkentő cipőt.

Ha teheti, emellett hordjon orránál nyitott lábbeliket. 

- Szabaduljon meg a régi cipőktől.

Amennyiben lehetséges, kerülje a régi cipői viselését, amelyek könnyen fertőzést okozhatnak. Amennyiben továbbra is hordani szeretné cipőit, kezelje őket fertőtlenítővel vagy gombaellenes porral. 

- Használjon gombaellenes spray-t vagy púdert. 

Fújja be vagy szórja be lbfejeit és cipői belsejét is. 

- Viseljen gumikesztyűt.

Ilyen módon megvédheti kezeit a túlzott mennyiségű víztől. Használatok között fordítsa ki a kesztyűket és szárítsa ki belsejüket. 

- Ne vágja le vagy sértse fel a körmei mellett található bőrt.

Ilyen módon ugyanis a baktériumok és kórokozók könnyebben eljutnak bőrébe és körmei alá.
 
- Ne mászkáljon mezítláb sokak által látogatott helyeken.

Mindig viseljen szandált vagy papucsot a strandokon, uszodákban, zuhanyzókban, és öltözőkben.

- Válasszon megfelelő körömszalont.

Minden esetben bizonyosodjon meg arról, hogy manikűr vagy pedikűr előtt sterilizálják a szükséges eszközöket. Még jobb, ha magával viszi saját készletét és használat után fertőtleníti őket.

- Mondjon le a körömlakkról és a műkörömről.

Bár csábítónak tűnik a fertőzés lefedése egy csinos körömlakkal, ez nedvességet zárhat a lakk alá és tovább ronthatha a fertőzést. 

- Mosson kezet a fertőzött köröm megérintése után.

A körömgomba ugyanis körömről körömre terjedhet. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!