Egészséges-e a gyulladás?

1. oldal:

Míg egy kis gyulladásra szüksége van a szervezetnek ahhoz, hogy fitt és egészséges maradjon, leggyakrabban a szervezet gyulladásos reakciói aránytalanul sokszor lépnek fel. Ilyenkor kell közbeavatkozni, és enyhíteni a tüneteket.

Meglepő lehet, de amikor a gyulladásos reakciók mennyisége nem optimális és az immunrendszer feleslegesen kezd reagálni, a túlzott gyulladás olyan problémák kialakulását is okozhatja, mint az asztma, szívbetegségek, vagy a rák (attól függően, mely szervekre van hatással). Manapság a természetes kezelési módszerek egyre jobban terjednek, ezért egyre több és több ember választja ezeket a módszereket az egészségügyi problémák kezelésére. Mivel a legtöbb betegség és egészségügyi probléma kezelhető természetes módszerekkel, így a gyulladás sem kivétel.

Kurkuma: A természet egyik legerősebb gyulladásgátlója:

Az olyan több mint ezer évre visszamenő kultúrákban, mint például a kínai vagy az indiai, mélyen gyökerező hagyományai vannak annak, hogy a mindennapi ételeket különféle gyógynövényekkel és gyökerekkel készítsék el. A kurkuma például ezek közé tartozik, mivel beitta magát az indiai kultúrába, receptekbe és ételekbe. Az indiai ételek elkészítésénél csak egy csipet kurkumát használnak, mivel elég erős fűszer, gyulladásgátló hatása pedig még erősebb.

Ha a gyulladással nem foglalkoznak és nem kezelik, idővel krónikus betegségek kialakulásához vezethet. A kutatások és tanulmányok szerint a kurkuma gyulladásgátló, antioxidáns és tumor ellenes hatású, ezért kiválóan kezelhető vele a gyulladás.

Hogyan kezelhető a kurkumával a gyulladás:

A múltban számos tanulmány készítettek, amelyek szerint a kurkumin, a kurkumában található vegyület csökkenti a szervezetben a gyulladást. Ezzel a fűszerrel széles körben kezelik az olyan problémákat, mint az orrnyálkahártya gyulladást, a bőrfertőzéseket, valamint a sebgyógyulást, amelyek mindegyikét általában a duzzanat és a bőr kipirosodása kísér.

Ez a fűszer kiváló immunrendszer erősítő, mivel magas az antioxidáns tartalma, és körülbelül nyolcszor erősebb és hatékonyabb, mint az E- vagy a C-vitamin. Azt is bebizonyították róla, hogy elég erős ahhoz, hogy megszabadítson a szervezetben található hidroxil szabadgyököktől, amelyek az ember által ismert egyik legreaktívabb oxidánsok.

A kurkumában lévő kurkumin a sejtek membránjába jutva állítólag megváltoztatja a sejtmembránok fizikai tulajdonságait, arra kényszeríti őket, hogy szabályosan működjenek, ezáltal csökkenti a gyulladást. Így erősíti az immunrendszert és a szervezet sejtjeinek ellenállását a betegségekkel és a súlyos fertőzésekkel szemben.

A kurkumában található kurkumin gyulladásgátló hatása úgy jön létre, hogy a vegyület gátolja vagy szabályozza a szervezetben a gyulladásgátló jelátvitel szabályozó vegyületek termelését, amelyeket eikozanoidoknak nevezünk.

Ezek a jelátvitelt szabályozó vegyületek létfontosságúak az emberi szervezet számára, mivel sikeresen javítják a szervezet funkcióinak működését. Azt is fontos tudni ezekről a vegyületekről, hogy több kerül a szervezetbe, mint amennyire annak a normális működéshez szüksége van. A kurkuma lelassítja ennek a hormonnak a termelését (eikozanoid), valamint szabályozza a szintjét is, ezáltal csökkenti a krónikus gyulladást.

A kurkuma fogyasztásával számos egészségügyi probléma kialakulása megakadályozható, például:

•    Cisztikus fibrózis
•    Gyulladásos bélbetegség
•    Crohn-betegség
•    Izomdegeneráció
•    Pikkelysömör
•    Reumás ízületi gyulladás
•    Kettes típusú cukorbetegség
•    Szürkehályog
•    Epekövek

Őrölt vagy nyers formában? Melyik a jobb?

Őrölt kurkuma:

Ez a sárga fűszer könnyen beszerezhető a legtöbb zöldségesnél, és elég jól felhasználható az ételek és az italok fűszerezéséhez és ízesítéséhez. Választható azonban a kurkumás kapszula is, amely ugyanúgy könnyedén beszerezhető, valamint a fogyasztásával látványos eredményeket lehet elérni. A szervezetnek átlagosan 2 gramm kurkumára van szüksége ahhoz, hogy felvegye a harcot a gyulladással.

Nyers kurkuma:

A legjobb módja annak, hogy a szervezetbe juttassuk a szükséges kurkuma mennyiséget, az, ha egyszerűen elfogyasztjuk nyersen a friss kurkuma gyökeret. Lehet, hogy nem a legfinomabb, de jobban enyhíti a gyulladást, mint bármelyik gyógyszer. Ehhez egyszerűen csak szeletelje fel a nyers kurkumát gyógyszer-méretű darabokra, majd vízzel nyelje le őket.

Ha a kurkumát kiszárítják és feldolgozzák, jelentős mennyiségű kurkumin mennyiség vész kárba, ezért sokkal hatékonyabb a kurkumát nyersen fogyasztani.

Először csak napi egyszer-kétszer fogyassza a nyers kurkumát. Ha a gyulladás súlyosabb, emelje a mennyiséget napi háromszori adagra. A kurkuma kiváló hatással van a gyulladásra, mivel csökkenti a fájdalmat, és jelentősen felgyorsítja a gyógyulási folyamatot.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!