Egy új klinikai kísérlet azt vizsgálja, hogy a kurkuma egyedi kivonata milyen hatással van azokra, akik idült izületi gyulladásban szenvednek.

Olasz kutatók vizsgálták ennek a szabadalmaztatott, speciális kurkuma kivonatnak, ami abból az  ízletes fűszerből származik, amit már századok óta használnak tradicionális orvosságként, a fájdalomenyhítő és megemelkedett rugalmasságot előídéző hatásait. 

A kurkumát tartalmazó készítmények  a közelmúltbeli állat és emberkísérletek alapján úgy tűnik, hogy széleskörű, jelentős tudományos és klinikai haszonnal rendelkeznek. 

A kurkuma kurkumioidjai rendelkeznek hatásos gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal – már több száz tanulmény bizonyítja a COX-2 csökkentő és másként gyulladáscsökkentő hatását – emellett sokkal biztonságosabbak a nem-szteroidos gyulladáscsökkentő gyógyszereknél, mint például a diclofenac, ami mint a legtöbb gyógyszerészeti gyulladáscsökkentő gyógyszer összefüggésbe hozható az egészségre ártalmas hatásokkal, mint például a szívrendszeri halálozások növekedett száma, a vetélés és az agyvérzés. 

Ez nem az első tanulmány, ami megerősíti a kurkuma legalább akkora hatékonyságát, mint a nem-szteoridos gyulladáscsökkentő gyógyszerekét, a térd idült izületi gyulladásának csökkentésében. Egy 2010-es tanulmány ami a Journal of Alternative and Complementary Medicine-ben jelent meg azt találta, hogy 2000 mg kurkuma kivonat ugyanolyan hatásos volt, mint a 800 mg ibuprofén a fájdalom és gyulladáscsökkentésben. 

A kurkuma további jótékony hatásai

- Növeli az élettartamot.
- Védelmezi a májat az oxidatív stressztől.
- Megsemmisíti a gombás fertőzéseket, hatákonyabban, mint a gyömbér, szegfűszeg vagy az oregánó.
- Előidézi a tumorsejtek halálát a legmélyebb pontjain a sejteknek.
- Megsemmisíti a hólyag rákos sejtjeit.
- Elpusztítja a tüdő rákos sejtjeit.
- Csökkenti a vér koleszterin szintjét.
- Megvéd a sugárkezelés során elszenvedhető memóriaproblémáktól.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!