Kezelés nélkül a körömgomba végeláthatatlan ideig jelen lehet, sőt, kezelés mellett is vissza-vissza térhet a fertőzés.

1.    Teafa olaj vagy narancsolaj

A teafa olaj természetes fertőtlenítő szer, amely gombaölő és antibakteriális hatása miatt közkedvelt a körömgomba kezelésekor is. A narancsolaj hasonló hatásokkal bír, bátran hozzáadhatja tehát a keverékhez. Minden esetben higítsa az esszenciális olajakat mielőtt körmére kenné őket. 

Szüksége lesz...

- 1 tk teafa olajra, 
- ½ tk narancsolajra (opcionális), 
- ½ tk repce vagy olívaolajra,
- fülpucoló pálcikákra.

Elkészítése és alkalmazása: 

Amint úgy látja, körömgombája kialakulóban van, keverjen el egy teáskanálnyi teafa olajat, fél teáskanál narancsolajat, és fél teáskanál olíva- vagy repceolajat. Mártson egy fülpucoló pálcikát a keverékbe és kenje a körömre finoman, de elég erővel ahoz, hogy a folyadék körmére kerüljön. Hagyja megszáradni.

Teafaolajos lábfürdőt is készíthet 4-5 csepp teafaolaj és annyi mennyiségű víz felhasználásával, amelybe bele tudja áztatni lábát. Hagyja lábát a fürdőben 15-20 percig. 

Bármelyik gyógymódot is választja, minden nap reggel és este ismételje a megfelelő hatás elérése érdekében. 

2.    Szódabikarbónás ecetes áztatás

A szódabikarbóna nem gombaölő szer, azonban a gombás fertőzés megelőzésére és a fertőzés terjedésének megállítására alkalmazható. Hatékonysága annak köszönhető, hogy a szódabikarbóna lúgosító hatású szer, a gomba pedig a savas környezetet kedveli. Nem tűnhet ezért hatékony ötletnek az ecet alkalmazása, azonban az ecet enyhén savas hatású szer, amely segíti a gomba elpusztítását, azonban nem változtatja meg környezete pH szintjét. 

Szüksége lesz...

- 4-5 evőkanálnyi szódabikarbónára,
- 1 csésze fehérbor- vagy almaecetre,
- vízre,
- valamire, amibe be tudja áztatni lábát,
- papírtörlőre. 

Elkészítése és alkalmazása: 

Keverje el az egy csészényi választott ecetet annyi mennyiségű vízzel, hogy bele tudja áztatni lábát a keverékbe. Áztassa lábát 15 percig, majd törölje meg papírtörlővel. Ezután adjon 4-5 evőkanálnyi szódabikarbónát annyi vízhez, amelybe bele tudja áztatni lábát, majd tegye bele lábát és hagyja 15 percig ázni. Szárítsa meg papírtörlő segítségével. Naponta kétszer ismételje. 
Hatékonyságát annak köszönheti, hogy míg az ecet elpusztítja a gombát, a szódabikarbóna megakadályozza annak továbbterjedését. 

3.    Kókuszolaj

A kókuszolaj alkalmazásával erős kemikáliák használata nélkül szabadulhat meg a körömgombától. A közepes láncú zsírsavak szinte csodaszerként működnek a gombás fertőzésekkel szemben. A gomba membránja ugyanis elengedhetetlenül fontos a gomba számára az életben maradáshoz, éppen ezért támadja a legtöbb gombaellenes szer a membránréteget. A zsírsavak, mint például a kókuszolajban nagy mennyiségben találhatóak, természetes módon épülnek be a gomba membránjának lipid rétegébe és zavarják meg azt, a sejt szétzilálódásához és a gomba megszüntetéséhez vezetve. 

Szüksége lesz...

- egy kevés kókuszolajra,
- gumikesztyűre, vagy szappanra és vízre, hogy kezét meg tudja mosni az olaj alkalmazásai között. 

Elkészítése és alkalmazása: 

Kezén a kesztyűvel, vagy amennyiben a probléma több kezét érinti, a körmök között kézmosással kenje be kókuszolajjal az érintett területeket és hagyja megszáradni. Nem szükséges nagy mennyiséget használnia, elegendő egy vékony réteg. Napi 2-3 alkalommal ismételje. 

A körömgomba kialakulásának megelőzéséhez mindenképpen tartsa lábait tisztán és szárazon. Ne hordja többször ugyanazt a zoknit, és lehetőség szerint hordjon orránál nyitott cipőket. Idő és türelem kell a körömgomba megszüntetéséhez és az egészséges köröm visszanövesztéséhez. Alkalmazza megfelelő időközönként a fenti gyógymódok egyikét és legyen türelemmel. Ne feledkezzen meg a gomba visszatérését megelőző kezelésekről sem. 

Tipp a legjobb eredmény elérése érdekében: 

A gyógykezelések alkalmazása előtt vágjon le annyit az érintett körömből, amennyit csak tud, használat előtt tisztítsa meg az ollót. Semmi esetre se húzza le körmeivel a beteg köröm felületét. 

Használat után fertőtlenítse a körömvágó ollót, így megakadályozhatja a fertőzést.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!