A macskagyökér egy virágzó növény rózsaszín vagy fehér fejű virágokkal. A virágoknak különösen finom illatuk van, a macskagyökér kivonatot pedig szagtalanítóként és dezodorként használják évszázadok óta. A macskagyökér olajat hidegen préselik ki és gőzzel desztillálják a macskagyökér virágjából.

1. Álmatlanság:

A macskagyökér olajjal hatékonyan kezelhetőek az alvási problémák, mivel olyan aktív vegyületet tartalmaz, amely hozzájárul a jó és mély alváshoz. A macskagyökér olajnak egy a leggyakoribb használata.

2. Gyomorproblémák:

Sokan vásárolnak gyógyszertárban kapható tablettákat, azonban a házilag is használhatóak olyan gyógymódok, amelyekkel biztonságosan és megbízhatóan kezelhetőek a gyomorproblémák. A macskagyökér olaj serkenti az egészséges bélmozgásokat és szabályozza a vizelést. Ezáltal könnyebben lehet méregteleníteni a szervezetet, valamint serkenteni a belekben a tápanyagok felszívódását.

3. Szorongás és depresszió:

A macskagyökér olajjal nem csak az álmatlanság kezelhető, hanem javítható a hangulat és csökkenthető a szorongás is. Az a mechanizmus, mely a jó alvásért felel, egyben csökkenti a negatív energiát és vegyületeket a szervezetben, amelyhez hozzátartozik a szorongás és a stressz is. A stressz-hormonok sokféle módon károsítják a szervezetet, viszont a macskagyökér olaj segít a szervezet kiegyensúlyozásában, valamint nyugtató hatással van az emberre.

4. Szívremegés:

A macskagyökér olaj csökkenti a szívremegést bizonyos tanulmányok alapján. A macskagyökér olajban található erős vegyületek reakcióba lépnek a szívben lévő savakkal, így hozzájárulnak ahhoz, hogy az anyagcsere sokkal kiegyensúlyozottabb legyen, valamint a vegyületek nyugtatják a túlságosan megdolgoztatott szív- és érrendszert.

5. Vérnyomás:

A macskagyökér olaj csökkenti a vérnyomást. Az aktív anyagok benne enyhítik a szorongást, így szabályozzák a vérnyomást is. A magas vérnyomás megnöveli a szívroham és az agyvérzés kockázatát. Azonban a macskagyökér olaj fogyasztásával csökkenthető a kockázat.

6. Menstruációs görcsök:

A macskagyökér olaj nyugtató és relaxációs hatású, ezért nyugtató hatással van a testre és a lélekre is. Hatásai miatt népszerű a várandós nők körébe. A macskagyökér olaj csökkeni a menstruációs görcsök súlyosságát és kellemetlenségét.

7. Kognitív képességek:

Sok illóolaj javítja az intelligenciát, illetve serkenti az agyi funkciókat. A macskagyökeret évszázadok óta használják ilyen célokra. Az olaj stimulálja az agy bizonyos területeit, illetve serkenti a vérkeringést. A gyermekek és az idősek számára kiváltképp jó hatással van a macskagyökér olaj, mivel javítja a kognitív funkciókat. Ha minden nap csak pár csepp macskagyökér olajat fogyaszt, csökkentheti az Alzheimer-kór és más hasonló betegségek kialakulásának kockázatát.

8. Egészséges bőr:

A macskagyökér olaj segít abban, hogy a bőr egészséges maradjon. A külső és belső használatával a macskagyökér olaj antioxidánsokkal, valamint védőolajokkal látja el a bőrt, így meggátolja a ráncok kialakulását, és a bőr is egészséges marad tőle.

Figyelem:

A macskagyökér olaj fogyasztásának nincsenek mellékhatásai, habár óvatosnak kell lenni az allergia miatt, mivel a macskagyökér olaj gazdag erős és hatékony vegyületekben, amelyek szédüléshez, görcsökhöz, depresszióhoz, gyomorfájdalmakhoz és bőrkiütésekhez vagy csalánkiütésekhez vezethetnek. Habár nem gyakori, ezek a tünetek mégis felléphetnek, ezért mindenképp kövesse az orvosa tanácsát, mielőtt használni kezdi a macskagyökeret.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!