A Medjool datolya olyan gyümölcs, amely a datolyapálmán nő száraz, forró éghajlaton. Évezredek óta termesztik, különösen a Közel-Keleten és Észak-Afrikában.

A Medjool datolya igazából csak annyiban különbözik az átlagos datolyától, hogy nagyobb szemű, ezért zamatosabb és levesesebb.

A Medjool datolya kívülről ráncos és nagyon puha, ezért külön-külön szedik le, nem fürtökben. Édes íze mellett számtalan jótékony hatással rendelkezik, ami miatt nagyon megbecsülik a Közel-Keleten.

A Medjool datolya jótékony hatása:

1. Energiával tölt fel:

A Medjool datolya (vagy bármilyen más datolya) tele van szénhidrátokkal, és azonnal elfogyasztható, ha kevés az energiája. Két datolya körülbelül 40 gramm szénhidrátot tartalmaz.

2. Egészséges gyomor:

Mivel a datolya gazdag rostokban, ezért segít abban, hogy a gyomor és a belek is erősek és egészségesek maradjanak. A rostnak sok jó hatása van, például szabályozza a vércukrot és segíti a fogyást. A Medjool datolya közel a 30 százalékát biztosítja a napi rostbevitelnek, így segíti az emésztést.

3. Enyhíti a székrekedést:

Ha székrekedéssel küzd, próbálja ki a datolyát, mivel ezzel a gyümölccsel könnyedén enyhítheti a székrekedést. Ez a datolyában lévő rostoknak köszönhető, amik pozitív hatással vannak a belekre. A datolya ezen kívül a hasmenést is segít megszüntetni.

4. Bélparaziták ellen:

Ha bélparazitái vannak, fogyasszon datolyát, mivel ez a gyümölcs nem csak megerősíti, de ki is tisztítja a belekből a kórokozókat, valamint gátolja azok további növekedését, és elősegíti a „barátságos” baktériumok osztódását.

A kutatók szerint a datolya képes meggátolni az alhasban a rák növekedését is, mint antioxidánsokat tartalmaz.

5. Egészséges szív:

Magas szívritmus, magas vérnyomás, elzárt artériák, érszűkület, és a lista végtelen. Ezeknek a problémáknak legalább a fele megelőzhető a Medjool datolya fogyasztásával. A datolya gazdag káliumban, amely kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy a szív egészséges maradjon.

6. Vérszegénység:

Ha vérszegény, akkor nem csak gyakran szédeleg, hanem sokszor nagyon sápadt is. Fogyasszon rendszeresen datolyát, így a datolyában található réz és vas segíti a vérsejtek termelését és működését.

7. Egészséges fogak:

Ha szeretné, hogy a fogai és a csontjai egészségesek maradjanak, fogyasszon Medjool datolyát, mivel az mangánt tartalmaz, így segíti a kalcium felszívódását a szervezetben.

8. Idegi funkciók:

A Medjool datolya tele van olyan tápanyagokkal, mint a réz, mangán, magnézium és kálium, melyek mindegyik fontos szerepet játszik az idegi funkciók szabályozásában.

Mivel a datolya rendszeresen fogyasztva védi az idegrendszert, ezért jelentősen csökkenti az öregedéshez kötött idegi problémák kialakulását.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!