Mi a méhpollen?

A méhek minden nap nyolc órát töltenek el a pollen összegyűjtésével. Minden méh ösztönösen szedi össze ezernyi virágról a legegészségesebb polleneket, amelyeket aztán méhnyállal von be. Ezt labdácskákként a hátsó lábain tartja. A méhpollen egy sokféle tápanyagot tartalmaz, például aminosavakat, mindenféle B-komplex vitamint, ásványi anyagokat, proteineket, szénhidrátokat és lipideket. Egy dolgozó méhnek egy egész hónapjába telik, hogy egy kanálnyi méhpollent előállítson.

Miért különleges a méhpollen?

A méhpollen az egyik legtökéletesebb tápanyagtartalmú táplálék az emberek számára. A tápanyagértéke nem hasonlítható bármilyen más táplálékhoz, sem sokféleségében, sem a könnyen elérhetőségében. A méhpollenben lévő aminosavakat az emberi szervezet hatékonyan fel tudja használni. Még a sajt, tojás és a hús sem tartalmaz annyi aminosavat, mint a méhpollen. Az ókorban úgy gondolták, hogy az ember túlélhet betegségek nélkül, ha semmi egyebet nem fogyaszt, csak méhpollent, sőt, még gyermekeket is nemzhet.

A természetes a legjobb:

A méhpollen nem állítható elő mesterségesen. A méhpollent a méhek a kaptárban tárolják, melyet a királynő használ fel. Ez egy tápanyagokban gazdag táplálék, és nem összekeverendő a léppel vagy a méhpempővel.

A boltokban megvásárolható méhpollent a méhek hátsó lábáról szedik le, majd feltörik a pollen külsejét, ezért a pollen kiváló hatással van az egészségre.

A méhpollen kissé édes, kissé keserű ízű. Az ember azonban idővel hozzászokik az ízéhez. Általában a granulátumot palacsintára vagy gofrira lehet szórni, esetleg összekeverhető csokoládé ízű italokkal vagy smoothie-val, vagy közvetlenül el is lehet fogyasztani. A pollen legjobb fogyasztási módja azonban az, ha nyersen elrágják. Sose felejtse azonban el, hogy a pollent ne forralja fel vagy főzze meg. Minden nap 2 kanálnyit fogyaszthat belőle, így legalább 20 féle aminosavhoz jut hozzá a szervezete. Habár a napi protein bevitel csak egy részét fedeti, a pollenben lévő protein nagy jó minőségű.

1. Antioxidánsok:

A méhpollen értékes antioxidánsokkal látja el a szervezetet, amelyek felveszik a harcot a gyulladással. Megerősítik a szervezetet, így az jobban reagál a fertőzésekre, valamint a méhpollen segíti a sejtek regenerálódását. A pollen erős antioxidáns és antibakteriális hatása miatt jó alternatív gyógyszerként használható, ezen kívül pedig hatékonyan kezelhető vele az asztma, mivel néhányan arról számolnak be, hogy a méhpollen fogyasztásával csökkennek a tüneteik.

2. Táplál:

Mivel számtalan különböző vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, egy kanálnyi méhpollen képes bármilyen kisebb problémát kezelni a szervezetben. A megfelelő tápanyagoknak köszönhetően a szervezet önmagától regenerálódik, így egészséges marad. A tápanyagok között 28 féle ásványi anyag, 11 féle enzim, 12 féle vitamin, 14 féle zsírsav és 11 féle szénhidrát található.

3. Szív- és érrendszeri problémák:

A méhpollen elég nagy mennyiségben tartalmaz rutint, amely erősíti a szív- és érrendszert. A rutin egy olyan bioflavonoid, amely megerősíti a hajszálereket és a vérereket, stabilizálja a koleszterinszintet, valamint segít az egészséges vérkeringés fenntartásában. Ezen kívül a méhpollen a szívroham kialakulását is megakadályozza.

4. Növeli a termékenységet:

A méhpollen fogyasztásával köztudottan növelhető a termékenység, mivel a pollen stimulálja a petefészket. Nem csak segít a nőknek teherbe esni, hanem jobban táplálja is őket. Egy tanulmány alapján a méhpollen segít az anya optimális táplálásában, mialatt nem károsítja a magzatot. Másrészről azonban néhányan azt tanácsolják, terhesség alatt nem szabad méhpollent fogyasztani. Ha várandós és gondolkozik a méhpollen fogyasztásán, előbb mindenképp beszéljen erről a háziorvosával.

5. Természetes vágyfokozó:

A méhpollen népszerű vágyfokozó hatása miatt, mivel számos hormon hatását megnöveli. Fogyasztása által nő a szexuális vágy, habár ezt tudományosan még nem bizonyították be.

6. Növeli az energiát:

A méhpollen képes növelni az erőt és az energiát. Állítólag segíti a sportolókat és testépítőket az edzésből való gyorsabb felépülésben, ezáltal természetes módon növeli a teljesítményt. A méhpollen növeli az erőt és a kitartást, és legfőképpen nincs mellékhatása. Mivel 50 százalékban szénhidrátból, 35 százalékban pedig proteinból áll, azonnal energiával látja el a szervezetet.

7. Erősíti az immunrendszert:

Az immunrendszer távol tartja a látható és láthatatlan veszélyeket. A méhpollen erősíti az immunrendszert, így az még hatékonyabban tudja felvenni a harcot a kórokozókkal. Ezen kívül segít abban is, hogy az immunrendszer ellenőrzés alatt tartsa a rákos sejteket. Ha megerősödik az immunrendszer, akkor biztosan nem fogja újfajta betegség megtámadni a szervezetet.

8. Egészséges bőr:

A méhpollen külsődleges használatával serkenthető az új bőr növekedése, valamint meggátolható a korai öregedés. Serkenti a bőrsejtek vérellátását, kisimítja a ráncokat, valamint megfiatalítja a bőrt. A benne lévő tápláló proteinek a kutatások szerint visszafordítják az öregedés folyamatát. Az új bőrsejteken kívül a méhpollen az olyan problémákra is jó hatással van, mint az ekcéma és a pikkelysömör.

9. Éhségrohamok:

A méhpollennel szabályozhatóak az éhségrohamok, mivel a pollen befolyásolja az étvágyat. Elnyomja az éhségérzetet az elhízott embereknél, mivel közvetlenül az agy impulzusszabályozó központjára van hatással. Ezzel csökkenti az egészségtelen étrendtől való függést. A méhpollen megfelelő mennyiségű energiával lát el, ezért jól felhasználható a kiegyensúlyozott testsúly-szabályozás során.

10. Serkenti az emésztést:

A méhpollennel megszabadulhat az emésztési problémáknak is. Ez a tápláló pollen ugyanis olyan enzimeket tartalmaz, amely serkentik az emésztési folyamatokat. A méhpollen, mivel antimikrobiális hatású, biztosítja az egészséges emésztést, mivel eltávolítja a nemkívánatos kórokozókat. A méhpollen szemcsékkel a húgyúti problémák is orvosolhatóak.

Mint látható, a méhpollen nagyon különleges anyag. Nem csak táplál, hanem jótékony hatásai miatt a szervezetre is jó hatással van, ezért minden tekintetben különleges tápanyagnak számít. Habár laboratóriumi környezetben már sikerült előállítani hasonló anyagot, tulajdonságaiban és hatásaiban mégsem hasonlítható a valódi, méhek által előállított méhpollenhez. 

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!