A citrom köztudottan kiválóan hat az egészségre. Évezredek óta arra használják az emberek ezt a kis sárga színű gyümölcsöt, hogy megszabaduljanak a méreganyagoktól és a fertőzésektől a szervezetben. A citrom olyan hasznos anyagokat tartalmaz, mint a citromsav, C-vitamin, bioflavonoidok, magnézium, kalcium, kálium, limonén és pektin. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az immunrendszer erős és egészséges maradjon.

Meleg citromos víz:

Fogyasszon naponta meleg citromos vizet, így azonnal megtapasztalhatja a citrom jótékony hatásait. Ezzel a módszerrel többféle módon is megtisztítja a szervezetét. A meleg citromos vizet az egyik legjobb reggeli italnak tartják, mivel szinte azonnal beindítja az emésztést.
Mindössze langyos vízre és egy fél citromra van szüksége ahhoz, hogy felfrissüljön. Emellett viszont, ha ezzel kezdi a napot, mind fizikailag, mind mentálisan energiával tölti fel magát.

A gyümölcs sokféleképpen felhasználható. Habár elég nehéz magában megenni, mivel nagyon savanyú, finom, citrusos íze és aromája miatt kiválóan ízesíthetőek vele az ételek. Magas a C-vitamin tartalma, viszont kevés kalóriát (mindössze 30 kalóriát citromonként) tartalmaz. Szerencsére egész évben beszerezhető a boltokban.

A meleg citromos víz ugyanis kiválóan kimossa a méreganyagokat a szervezetből, mivel serkenti a szív és a más működését. Javítja a kedvet, és serkenti az agyi funkciókat is

1. Erősíti az immunrendszert:

A citrom C-vitamin tartalmának sok szerepe van a szervezetben, legfőképpen az, hogy erősítse az immunrendszert, így a szervezet erősebben és határozottabban tud fellépni a külső fertőzésekkel szemben. Továbbá, a C-vitamin erős antioxidáns, ezért segít eltávolítani a szabadgyököket a sejtekből. Ezáltal a szervezet kevésbé lesz hajlamos a legyengítő betegségekre.

A C-vitamin gyulladásgátló tulajdonságokkal is rendelkezik, ezért jó hatással van az asztmás betegekre. Stresszes és fertőzéses időszakokban a C-vitamin mennyisége a szervezetben nagy mértékben és gyorsan csökken.

2. Antimikrobiális:

Egy pohár meleg citromos víz jó orvosság a bakteriális és vírusos fertőzések ellen. A magasabb C-vitamin bevitel felveszi a harcot a megfázással, és segít megszabadulni a slejmtől. A citromos vízzel kezelhető a malária, a tüdőgyulladás és más betegségek is. 
A szakértők szerint a betegségek ellen úgy védekezhetünk a legjobban, ha az immunrendszerünk erős marad, feltéve, ha megfelelően táplálkozunk. Ugyanezen szakértők szerint az alultáplált emberek vannak legjobban kitéve a fertőzéseknek.

3. Serkenti az emésztést:

A meleg citromos víz kiválóan kimossa a szervezetből a méreganyagokat. A citromlé atomfelépítése ugyanis hasonló az emberi gyomornedvekhez. Emiatt serkenti a gyomornedvek termelését a gyomorban, ezáltal pedig serkenti az emésztést is. Ez a folyamat kiválóan alkalmas arra, hogy a szervezet megszabaduljon a méreganyagoktól. Ezen kívül a meleg citromos víz enyhíti a gyomorégést, a puffadást és a bélproblémákat.

4. pH egyensúly:

Mivel citrusos gyümölcs, az ember azt gondolhatná, hogy a citrom esetleg túl savas a szervezet számára. Ezzel ellentétben azonban, mivel hasonló a gyomornedvekhez, könnyebben is oldódik fel, így a tápanyagok gyorsabban jutnak a szervezetbe. A benne lévő ásványi anyagok lúgos hatásúak, ezért semlegesítik a gyomorsavat és segítenek a szervezet pH egyensúlyának fenntartásában. A citrom az egyik legjobb táplálék és gyümölcs , mellyel semlegesíthető az elsavasodott szervezet, és így a túlzott sav eredménye is, a különféle gyulladások.

5. Csökkenti az étvágyat:

A citrusos gyümölcsök általában pektint tartalmaznak, ami egy oldható rost. A citrom ez alól sem kivétel. A rost teltségérzetet okoz a gyomorban, ezáltal szabályozható az étvágy. Ezzel megelőzhetőek a falásrohamok és egészségesebb ételeket fogyaszthat. Továbbá a meleg citromos víz alig 25 kalóriát tartalmaz, viszont energiával is lát el. Emiatt kiválóan használható fogyáshoz.

6. Kiváló vizelethajtó szer:

A citromos víz még számtalan olyan hatással rendelkezik, mellyel megkönnyítheti az életünket. Mivel kiváló vizelethajtó szer, segít a vizelet termelésében és –ürítésében. Mivel a vizelet megfelelő és egészséges mennyiségben távozik, a nem kívánatos baktériumoknak nincs esélyük, hogy súlyosabban fertőzzék meg a szervezetet. 

Röviden, a citromlé megtisztítja a húgyutakat, valamint serkenti a máj működését, amely a szervezet egyik legfontosabb méregtelenítő szerve.

7. Javítja a mentális aktivitást:

Ha nincsenek fájdalmai, akkor természetesen a kedve és hangulata is sokkal jobb. A meleg citromos víz azonban még ennél is többet tesz. A citromban lévő kálium koncentrátum szabályozza a vérnyomást és növeli az idegi funkciókat. A káliumhiány depresszió kialakulásához vezethet, azonban a citromos vízzel megszüntethetőek az idegesség és a depresszió tünetei.

8. Szép bőr:

A meleg citromos víz rendszeres fogyasztásával csökkenthetőek a bőrön található szépséghibák, valamint idővel a ráncok is elhalványíthatóak. Kívülről az öregedési foltok és sebek elhalványulnak, mialatt belülről az oxigéndús vér teszi a bőrt ragyogóvá. A citromos víz szó szerint megfiatalítja a bőrt, mivel méregtelenítő és antimikrobiális hatású, valamint antioxidánsokkal lát el.

9. Frissíti a leheletet:

A citromos víz fertőtleníti a szájat, mivel elpusztítja a káros baktériumokat. Ha meleg vízzel keverik össze, a citromban található sav nem károsítja a fogzománcot. A citromos víz egészségesebb választás reggeli ital szempontjából, mivel nincsenek olyan mellékhatásai, mint a koffeinnek. Emellett pedig a langyos italok köztudottan jobb hatással vannak a szervezetre, mint a nagyon hideg vagy forró italok.

10. Természetes módon gyógyít:

A meleg citromos víz természetes módon gyógyít. Segít hidratálni a szervezetet, mivel folyadékkal látja el a szerveket, amelyek így megfelelően tudnak működni, a dehidratáció fenyegetése nélkül. Ez különösen igaz a pajzsmirigyre, a mellékvesékre és a nyirokedényekre, melyek közül az utóbbi a szervezet méregtelenítésben vesz részt. 

Ezen kívül a citromlé segíti a sebek gyógyulását, valamint hozzájárul ahhoz, hogy a csontok és a szövetek egészségesek maradjanak. Ezen hatása miatt a citromlé kiváló ital, ha egy sérülésből gyógyul fel. Nem utolsósorban pedig, a citromos víz egészségesen rehidratál egy kimerítő edzés után.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!