Alább megtalálhatja a leggyakrabban előforduló nyári problémákat, és megismerheti azok gyógyítását kókuszolajjal.

1.    A napégés gyógyítása

Sokak számára a nyár egyenlő a vízparttal, fürdőruha hordásával, és a napsugarak élvezésével. A túlzott ultraibolya (UV) sugárzás azonban napégést okozhat. 

Emellett az UV sugarak felgyorsíthatják a bőr öregedési folyamatait, és megövelhetik a melanoma, azaz a bőrrák egyik fajtájának kialakulási esélyeit.

A napégés gyógyítására alkalmazzon kókuszolajat. Zsírsav tartalma segíti a gyulladás csökkentését és a bőr újratáplálását. Hidratáló hatása pedig megakadályozza bőre lehámlását, amely a napégés gyakori tünete. 

Masszírozzon egy kevés extraszűz kókuszolajat a napégett bőrfelületbe és hagyja néhány órán át hatni. Egy kevés aloe vera gélt vagy esszenciális olajat, mint például levendulaolajat is belekeverhet az olajba alkalmazása előtt. Néhány napon át naponta többszö alkalmazza bőre megfelelő gyógyulása érdekében.

A nyári hónapokban ne hagyja el otthonát megfelelő naptej alkalmazása nélkül, mindenképpen legalább 30 faktoros, vízálló naptejet alkalmazzon. Megfelelő mennyiségben, indulás előtt 15-20 perccel vigye fel azokra a bőrfelületekre, amelyeket napfény fog érni, és szükség esetén ismételten kenje be magát. 

2.    Harc a pattanások ellen

A pattanások és mitesszerek, illetve egyéb bőrproblémák gyakrabban jelentkeznek a nyári hónapok során, mivel az izzadtság elkeveredik a bőrén található kosszal és olajokkal, eltömítve pórusait és bőrproblémákat okozva. Emellett bizonyos naptejek és kültéri pollenek is hozzájárulhatnak pórusai eltömődéséhez. 

A kókuszolaj tisztítja bőrét, emellett antioxidáns, gombaölő, és antibakteriális hatásai is vannak. Ezáltal segíti a pattanásokat okozó kórokozók eltüntetését és a bőr hibáinak gyógyítását. 

Lefekvés előtt kenjen egy kevés extraszűz kókuszolajat bőrére, majd reggel mossa le. Emellett naponta kétszer mossa meg arcát egy gyengéd arctisztítóval, igyekezzen ne kezeit használni az izzadtság letörlésére. 

3.    A kellemetlen testszagok kezelése

A forró nyári napokban sokan átélik a túlzott izzadás és a kellemetlen testszagok okozta problémákat. Az izzadás önmagában nem okoz testszagot, a kellemetlen testszag akkor jelentkezik, ha a test izzadtsága összekveredik a meleg és nedves környezetben gyorsan szaporodó baktériumokkal. 

Az extra szűz kókuszolajat alkalmazhatja dezodorként. Enyhe telített zsírav tartalmának köszönhetően segíti a kellemetlen testszagok megszüntetését

Finoman masszírozzon egy kevés kókszolalaj azokba a testrészeibe, amelyeket a leginkább érint az izzadás okozta kellemetlenség, frissé és édeskés illatúvá varázsolva testét. Ezen kívül igyon megfelelő mennyiségű vizet a nap során, és zuhanyozzon le naponta 2-3 alkalommal. 

4.    A gubancos haj megszelidítése

A gubancos, száraz hajjal a legnagyobb probléma, hogy nagyon nehéz kezelni. A túlzott mennyiségű pára és a nagy nyári melegek rossz hatással lehetnek haja egészségére. A problémát csak súlyosbítja az, ha klóros vízben úszik, valamint hajszárítót használ.

Hajproblémáit kezelje kókuszolajos hajpakolással. A kókuszolaj hidratáló hatásainak köszönhetően segíti a nedvesség benntartását hajában, ezáltal megfelelően tápláltak és simák lesznek tincsei.

Kenjen hajára felmelegített kókuszolajat, tegyen fejére és hajára egy zuhanysapkát, majd tekerjen feje köré egy meleg törölközőt, ezáltal bezárva az olaj hidratáló hatásait. Hagyja fél órán keresztül hatni, majd mossa meg haját a szokásos módon. 
Alkalmazza hetente 2-3 alkalommal.

Emellett próbálja meg a levegőn megszárítani haját és kerülje a hajszárító és egyéb hajformázó eszközök használatát.  

5.    A száraz és viszkető bőr gyógyítása

Amennyiben napját szabadtéren töltötte, a túlzott napfény kiszáríthatja bőrét, erős viszkető érzést okozva. A bőr kiszárídását és viszketését ezen kívül a légkondícionálók és a dehdratáció is fokozhatják. 

A probléma megszüntetéséhez csupán kókuszolajat kell alkalmaznia, amely bőrébe zárja a nedvességet. Hidratáló hatása nyugtatja és ápolja bőrét, valamint a szárazságot is megszünteti. Zuhanyzás vagy kádfürdő előtt kenje be testét langyos kókuszolajjal. 

Várjon nagyjából 30 percet, majd zuhanyozzon le és kenje be bőrét nem túl zsíros testápolóval. Ismételje naponta a bőrszárazság és a viszkető érzés elkerülése érdekében. 

Igyekezzen kerülni a szappanok, izzadásgátló dezodorok, parfümök használatát, valamint ne vegyen forró fürdőket sem. Igyon megfelelő mennyiségű vizet, amely segíti szervezete belső hidratálását. 

6.    Megszünteti a nyári forróság okozta kiütéseket

A meleg, párás nyári levegő erős izzadást okozhat, amely eltömítheti az izzadást segítő mirigyeket és ezáltal bezárhatja az izzadtságot a bőr alá. 

Ez fokozatosan irritálja a bőrt, amelyen végül kiütések fognak megjelenni. A kerek, piros kiütésekkel együtt járhat szúró érzés és intenzív viszketés is. 

A kókuszolaj könnyen a bőrbe hatol és megszünteti a viszkető érzést, ráadásul megakadályozza a fertőzések kialakulását és csökkenti a gyulladást is. 

Tegyen két evőkanálnyi meleg kókuszolajat egy tálba. Dobjon bele egy kámfor tablettát is és hagyja pár órát pihenni. A kiütések elmulasztása érdekében alkalmazza a keveréket az érintett bőrfelületeken naponta néhány alkalommal.

Emellett kerülje a magas páratartalmú helyeket, és igyekezzen könnyű, légáteresztő anyagból készült ruhákat hordani. Mivel a hő és az izzadás súlyosbíthatja a bőrviszketést, igyekezzen a lehető legtöbbet hűvös helyen tartózkodni. 

7.    A mérgesszömörce okozta bőrproblémák kezelése

Ha bőre mérgesszömörcével érintkezik, bőre kiütésekkel reagálhat a növényre, amelynek levelei, szára, és gyökerei is allergiás reakciót okozhatnak. A kiütések mellé apró, nedvvel teli hólyagok és erős viszketés is jellemezhetik a reakciót.

A viszketés megszüntetése érdekében naponta többször kenje be kókuszolajjal az érintett bőrfelületet. A kókuszolaj ráadásul a gyógyulási folyamatot is meggyorsítja és csökkenti a gyulladások kialakulási esélyeit. 

Próbálja meg nem vakarni az érintett bőrfelületet, mivel az gyulladást okozhat. Emellett fontos az érintett bőrfelület tisztán tartása, rendszeresen mossa meg bőrét sebszappannal és meleg vízzel.

8.    A rovarcsípések kezelése

Az időjárás melegedésével sokan a szabadban töltik a délutáni és esti órákat, amely megnöveli a rovarcsípések elszenvedésének esélyeit. 

Amennyiben rovarcsípés érte, kenje be az érintett bőrfelületet egy kevés kókuszolajjal, amely nyugtató és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően megszünteti a fájdalmat és elmulasztha a viszketést, valamint antibakteriális hatásainak köszönhetően csökkenti a fertőzések kialakulási esélyeit is. 

Amennyiben az esti óráit szabadtéren tölti, igyekezzen minimális mennyiségű időt tölteni vízparton, mivel az a környezet vonzza a rovarokat és bogarakat. Emellett viseljen laza ruhákat, amelyek az egész testfelületét védik. Amennyiben rovarcsípés érte, ne vakarózzon, mivel az gyulladást okozhat.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!