A petrezselyem tea főbb jótékony hatásai a következők:

1. Természetes vizelethajtó szer:

Már az ókorban is felhasználták a petrezselymet erős vizelethajtó hatása miatt. A petrezselyem ezen tulajdonsága azoknak a benne található anyagoknak köszönhető, amelyek gátolják a kálium és nátrium újra felszívódását. Ez segít az olyan szervi problémák kezelésében, amelyek a veséket és a májat érintik. A tea ugyanis segít abban, hogy a méreganyagok jobban kitisztulhassanak a szervekből.

2. Antioxidáns hatás:

A petrezselyem levelei tele vannak antioxidánsokkal. Számos tanulmány kimutatta, hogy az antioxidánsokban gazdag ételek fogyasztásával felvehető a harc az oxidatív stresszel, valamint megerősíthető az immunrendszer, ami így jobban reagál a fertőzésekre és kórokozókra. Egyszóval a petrezselyem teával egészséges marad, valamint a betegségeket is hamarabb legyűri a szervezete.

3. A flavonoidok hatása:

A petrezselyem levelei nagyon gazdagok flavonoidokban. Ezek olyan pigmentek, amelyek jótékony hatással vannak az emberi szervezetre. Az egyik ilyen flavonoidot apigeninnek nevezik, amely meggátolja a mellrák sejtek növekedését – ezt egy 2008-as tanulmány állapította meg.

4. Megakadályozza a káros koleszterin kialakulását:

A petrezselyem béta-karotint, folsavat, és B12-vitamint tartalmaz. Ezek a tápanyagok az elfogyasztásuk után csökkentik a káros LDL koleszterin mennyiségét a vérben. Köztudott, hogy az LDL koleszterint teszik gyakran felelőssé a szívbetegségek és más egészségügyi problémák kialakulásáért.

5. Felveszi a harcot a vérszegénységgel:

A vérszegénység világszerte érinti a női populáció nagyobb részét. A vasat tartalmazó étrendpótlók mellett az ilyen nőknek vasban gazdag táplálékot kéne fogyasztaniuk. A petrezselyem nagy mennyiségben tartalmaz vasat, valamint C-vitamint, amely segíti a vas felszívódását és erősíti az immunrendszert.

6. K-vitamin forrás:

A petrezselyem levelei K-vitamint tartalmaznak, amely segíti azoknak az ásványi anyagoknak a felszívódását, amelyek az egészséges csontokhoz szükségesek. Amikor felmelegíti a petrezselyem leveleket, a K-vitamin hatása intenzívebb lesz.

A petrezselyem tea elkészítése:

A petrezselyem tea elkészítése házilag nagyon egyszerű. Csak petrezselyem levelekre van szüksége, amellyel meg kell töltenie egynegyed teáscsészét. Miután megmosta őket, főzze a leveleket vízben, majd hagyja állni őket pár percig. Szűrje le a teát, majd keverjen hozzá egy kis citromlevet és mézet, hogy ihatóbb legyen. A teát naponta kétszer fogyassza.

Fontos:

A petrezselyemnek általában nincsenek komoly mellékhatásai, de néhány dolgot fontos figyelembe venni, mielőtt fogyasztani kezdi a levelekből készült teát.

•    A várandós nőknek nem tanácsos ezt a teát fogyasztaniuk, mivel a tea stimulálja a méhet, ezáltal nagyobb a kockázata a vetélésnek.
•    Ne fogyassza a teát túl nagy mennyiségekben, mivel ez hányingerhez és hányáshoz vezethet.
•    Habár a fogyasztásával kimoshatóak a méreganyagok a vesékből, a petrezselyem oxálsavat tartalmaz, amely negatív hatással van azokra, akiknek vesegyulladásuk van.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!