A repceolaj olyan növényi olaj, melyet legtisztább formájában a repcemagokból nyernek ki. Az olaj íztelen, szagtalan és színtelen. A magok héját a repcetermesztők távolítják el, mielőtt kivonnák belőlük az olajat. A repceolajnak hosszú története van: széles körben használták az ókori Egyiptomban (például olajlámpákban), később pedig orvosságként használták Perzsiában és Kínában.

Szerte a világon a repceolaj hírneve jelentősen növekedett az évek alatt, mint természetes, enyhe hashajtó és tisztító hatású szeré. 

Az olyan görög utazók, mint például Hérodotosz, leírták a könyveikben, hogy ezt az olajat az egyiptomiak gyógymódként is használták. A leírások szerint, Kleopátra arra használta a repceolajat, hogy ragyogóbbá tegye a szeme fehérjét. A repceolaj a 17. században került Amerikába és Európába.

A repceolaj tehát kiválóan hat a szemekre, amelyről alább olvashat.

1. Száraz szemek:

Lehet, hogy nem tudta, de a repceolaj az egyik legkiválóbb természetes szer a száraz szemek kezelésére. A biztonság és természetesség érdekében, repceolajos szemcseppet kéne használnia. Ezzel megfelelő folyadékkal látja el a szemeit, így azok nedvesek maradnak. A szemszárazság később olyan problémák kialakulásához vezethet, mint a keratoconjunctivitissicca (száraz szem szindróma), ezért fontos, hogy mielőbb kezelni kezdje a tüneteket. A repceolaj segítségével gyorsan enyhítheti a problémával járó kényelmetlenséget és diszkomfort érzetet.

2. Szürkehályog:

A repceolajjal hatékonyan megszüntethető a korai szürkehályog. A szakértők azt ajánlják, minden este, lefekvés előtt cseppentsen 1-1 csepp repceolajat mindkét szemébe. Mindenképp elalvás előtt használja az olajat, mivel az elhomályosítja a látást egy kis időre, így azonban biztonsággal használhatja. Attól függően, mennyire súlyos, a szürkehályog 2-6 hónap alatt megszűnik. Figyeljen arra, hogy ne fürdővízhez vagy olajos pakoláshoz készült repceolajat használjon.

3. Enyhíti a gyulladást:

A szemhéjak körüli gyulladás is kezelhető a repceolajjal. Ez csökkenti az égető érzést, a duzzanatot, valamint a kivörösödést, ami a szemek gyulladásakor jelentkezik. Ehhez csak vigyen fel tiszta repceolajat a gyűrűsujjára és vigye fel a szemhéjak környékére, különösen a gyulladt és vörös bőrfelületekre.

4. Serkenti a hajnövekedést:

Ha repceolajat visz fel a szempilláira és a szemöldökére, serkentheti a hajnövekedést. Ezáltal sűrűbbek és sötétebbek lesznek a szempillái és a szemöldökei. Az olaj hatékonyan használható a benőtt szempillák kezelésére, mivel enyhíti az irritációt a szemek környékén.

5. Sötét karikák a szemek körül és ráncok:

Rendszeresen gyengéden masszírozza át a szemek környékét repceolajjal, így a bőr puha és sima marad. Ezen kívül megakadályozhatja a szemek körüli sötét karikák és a ráncok megjelenését is. Az olaj használatával serken a vérkeringés, így a bőr szép marad, valamint nem jelennek meg szarkalábak és egyéb öregedési jelek a szemek körül.

6. Meggátolja a szemfertőzések kialakulását:

A repceolaj baktériumok ellen is használható. A repceolajos szemcsepp természetes gyógymódként használható az olyan bakteriális szemfertőzések esetében, mint például a kötőhártya-gyulladás. Orvosi szemcseppek helyett inkább használjon repceolajat, mivel az biztonságosabb, és ugyanakkor jótékony hatással van a szemre.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!