A rizsecet rizsből vagy rizsborból készül, és főként Ázsiában használják. Mivel a savassága alacsonyabb, mint más eceteké, nem megfelelő a táplálék konzerválására és savanyítására. Nagymértékben a saláták és húsos alapú ételek ízesítéséhez használják. A rizsecet különleges ízt ad az ételeknek, emellett pedig kiválóan hat az egészségre is.

1. Egészséges emésztés:

A rizsecetben nagy mennyiségű ecetsav található. Az ecetsav pedig hozzájárul az egészséges emésztéshez. Ezen kívül segít abban, hogy a szervezet több tápanyagot szívjon fel, például kalciumot, káliumot és vitaminokat is.

A rizsecet számos formában elérhető. Alapvetően kétfajta rizsecet kapható: az ízesített és ízesítetlen. A maximum hatás elérése érdekében használja az ízesítetlen rizsecetet. Kapható édes rizsbor is, amelyet mirinnek neveznek, de ez alkoholt tartalmaz, ezért különbözik a rizsecettől.

2. Fertőtlenítő hatású:

A barna rizsecet széles körben használt a fertőtlenítő hatású gyógyszerek elkészítésénél. Elpusztítja a káros baktériumokat, ezért számos egészségügyi probléma kezelhető vele.

3. Jó hatással van a májra:

A japán rizsecet egyik fajtáját kurozunak nevezik, amelyet barnarizs erjesztésével készítenek, és amely állítólag védi az emberi májat. Ezt egy 2011-es tanulmány is alátámasztotta. A kutatók szerint ugyanis a rizsecet gátolja a májtumorok növekedését.

4. Kimerültség:

A rizsecet mérsékelt mennyiségben aminosavakat tartalmaz. Ezek hatékonyan felveszik a harcot a vérben lévő laktózsavakkal. A laktózsavak felgyülemlése zsibbadtsághoz, irritációhoz és kimerültséghez vezet. A rizsecettel azonban friss és energikus maradhat egész nap.

5. Erősíti az immunrendszert:

A rizsecet fontos aminosavakat tartalmaz. Ezek segítenek abban, hogy az egészség optimális maradjon, valamint felveszik a harcot a szabadgyökök károsító hatásaival is. Ezen kívül erősítik az immunrendszert.

6. Egészséges szív:

A rizsecet meggátolja a zsír peroxid kialakulását a szervezetben. Ezáltal lelassul a koleszterin lerakódása az erek falán, így hosszútávon a szív is egészséges marad, akár már napi pár teáskanál rizsecettől is.

7. Ideális testsúly:

Ha fogyni szeretne, a rizsecet fogyasztása segíthet. A tanulmányok szerint a rizsecet nagymértékben segít a felesleges zsírtól megszabadulni. Ilyen szempontból a barna rizsecet elég hatékony.

8. Ragyogó bőr:

Nem sokan tudják, de a rizsecet a bőrre is jótékony hatással van. Készítsen keveréket rizsecet, tisztított víz és teafa-olaj keverékéből egy üvegben, majd rázza fel az üveget, hogy a hozzávalók jól összekeveredjenek. A víz és a rizsecet aránya 6:1 legyen. Egy vattakoronggal vigye fel a keveréket a pattanásos bőrfelületre, majd hagyja megszáradni, és vízzel mossa le.

9. Természetes arctonik:

A rizsecet természetes és vegyszer-mentes arctonikként is használható. Sokan használnak bolti arctisztítókat és krémeket, azonban a rizsecet is ugyanolyan jó hatással van a bőrre, méghozzá vegyszerek hozzáadás nélkül. Kiváló tonik készíthető például desztillált víz, teafa-olaj és fehér rozsecet keverékéből. A keveréket tárolhatja üvegben vagy spray-ben.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!