Milyen esetben lehet hatásos a sós víz?

1. Hidratál:

Az emberi szervezet 70 százaléka vízből áll, ezért a víz létfontosságú az emberi szervezet számára. A só segít a víz szintjének fenntartásában, biztosítja a sejtfolyadék-pótlást és serkenti a vérkeringést. Emiatt a só segít megszabadulni a fertőzésektől is. A só szükséges a szervezet alapvető funkcióinak működéséhez, a növekedéshez és fejlődéshez, habár nem mindegyikhez egyszerre.

2. Méregteleníti a főbb szerveket:

A sós víz enyhíti a fájdalmakat, megtisztítja a vért és az emésztő szerveket. Ezen kívül hatékonyan méregteleníti a főbb szerveket is. A sós víz elkészítésénél csak egy dologra kell odafigyelni: a víz és a só megfelelő arányára. A túl sok só ugyanis dehidratálja a szervezetet, olykor pedig a veséket is leállíthatja.

3. Megerősít:

Ha folyamatosan gyengének érzi magát, igyon rendszeresen sós vizet, így csökkentheti a kimerültséget és néha teljesen meg is szabadulhat tőle. Az orvosok sokszor megjegyzik, hogy az egészséges emberek is nagy mennyiségű sót vesztenek a vizelettel. Egy kis sóval azonban kiegyensúlyozhatja a szervezetében a só szintjét.

4. Vérnyomás:

Mint már fentebb említettük, a vizelettel nem csak víz, hanem só is ürül a szervezetből. Ha a szervezet megpróbálja visszatartani a sót és a vizet, a vérnyomás megemelkedik. Ezért egy kis sós vízzel pótolható a vizelettel kiürült só, és fenntartható a megfelelő vérnyomás is.

5. Csökkenti az étvágyat:

Ha a szervezet nem jut megfelelő mennyiségű sóhoz, az ember könnyebben nyúl a rágcsálnivalók és chipsek után. Egy kis sós víz fogyasztásával azonban kiegyenlítheti a szervezetben a só szintjét, így nem lesz szüksége a rágcsálnivalókra.

6. Serkenti az emésztést:

A só fontos szerepet játszik az emésztésben is. Serkenti a nyálmirigyeket, hogy amilázt termeljenek, egy olyan enzimet, amely lebontja a proteint. A só ezen kívül stimulálja a bél- és máj váladékképződését is.

7. Megszünteti az álmatlanságot:

Az álmatlanság a technológia egyik átka. A legtöbben képtelenek a nyugodt éjszakai alvásra, mivel folyamatosan még tovább csevegnének Facebookon, Twitteren vagy Whatsapp-on. Egy kis sós víz azonban segíthet. A só ugyanis csökkenti a stresszhormonok termelését, mint amilyen például a kortizol és adrenalin, így segít ellazulni. Igyon sós vizet lefekvés előtt, így biztosan nyugodtan fog aludni.

8. Egészséges csontok:

A tömbösített só lehet víz és só koncentrált keveréke. Azon kívül, hogy teljesen élvezhetetlen, elég egészséges. A csontritkulás a kalciumhiány miatt alakul ki. Egy pohár ilyen tömbösített só azonban növeli a kalcium és más ásványi anyagok mennyiségét a vérben, így a csontok egészségesek maradnak.

9. Izomgörcsök:

A só csökkenti az izom-összehúzódásokat, így az izmok nem görcsölnek be. Napi egy pohár sós víz csökkenti, vagy akár meg is szünteti az izom-összehúzódásokat.

10. Fogfájás:

A fogfájás enyhítésére nem feltétlenül kell meginnia a sós vizet. Ha lüktető fájdalmat érez, keverjen össze egy evőkanál sót egy csésze forró vízzel és gargalizáljon a keverékkel. Ha szükséges, megihatja a keveréket, de igazából jobb, ha gargalizál vele, aztán kiköpi.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!