A szarvasmarha kolosztrum hatása a vírusos eredetű felső légúti fertőzésekben IgA-hiányban szenvedő gyerekeknél. Ezzel a címmel jelent meg 2011 júliusában egy tanulmány a The Clinical Respiratory Journal című szaklapban.

Az IgA-hiányban szenvedő gyerekeknél gyakrabban alakulnak ki felső légúti, valamint bélrendszeri fertőzések, mivel az IgA fontos szerepet játszik a nyálkahártya védelmében. 

A szarvasmarha kolosztrumról köztudott, hogy IgA antitestekben gazdag, ezért a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a kolosztrum milyen hatással van a fertőzésekre az IgA-hiányban szenvedő gyerekeknél. 

A kutatásba 31 gyermeket vontak be, közülük 16-an kaptak kolosztrumot, míg 15-en placebo-t. A tanulmány tehát placebo kontrollált, kettős vak kutatás volt, ami azt jelenti, hogy sem a betegek, sem pedig az orvosok nem tudták, hogy melyik gyermek kap hatóanyagot (kolosztrumot) és melyik placebo-t. 

A gyerekek a fertőzés kialakulását követően (orrfolyás, köhögés, láz, torokfájás, tüsszögés, rossz közérzet, fejfájás, izomfájdalom, stb.) kezdték el kapni a készítményeket, az édesanyjukkal kitöltettek egy értékelő lapot, ahol minden nap 1-10-ig pontozva skálázhatták a fertőzés súlyosságát, majd egy hét elteltével arra kérdeztek rá, hogy elmúlt-e a gyerekeknél a fertőzés.

 

A kolosztrumot szedő gyermekek szülei szignifikánsabban alacsonyabb pontszámokkal jellemezték a gyerekek fertőzését, egy hét elteltével pedig a kolosztrumot szedő gyerekek közül 7, a placebo-t kapó gyerekek közül 2 vált tünetmentessé. 

Egy korábbi tanulmány már megerősítette, hogy a szarvasmarha kolosztrumnak jelentős szerepe lehet a felső légúti fertőzések és az emésztőrendszeri zavarok megelőzésében.

Abban a tanulmányban a napi 3g kolosztrum 12 héten át történő szedése 91,2%-kal csökkentette a felső légúti fertőzések gyakoriságát és 86,6%-kal a hasmenés kialakulását.  

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!