Azok, akik szenvedtek már vesekőben, alátámaszthatják, hogy bármilyen módszert kipróbálnának, csak hogy csökkenteni tudják a fájdalmat.

Alább találhatja a legjobb módszereket arra, hogyan előzze meg a vesekő kialakulását: 

1.    Igyon elegendő mennyiségű folyadékot, ezáltal higíthatja vizeletét.

A nem megfelelő mennyiségű vízfogyasztás nagy mértékben károsíthatja veséjét, valamint megnövelheti a vesekő kialakulásának esélyeit is. 

A vízfogyasztás segíti a veséket az anyagcsere folyamatok melléktermékeinek eltávolításában szervezetéből, így azoknak nincsen lehetősége kristályokká, majd vesekővé formálódni. 

A Nemzeti Vese Alapítvány (National Kidney Foundation) felmérései szerint a nagy mennyiségű folyadékbevitel nagy mértékben csökkenti a vesekő kialakulási esélyeit. 
Vizelete színe is árulkodhat annak higítottságáról. A vizelet a legtöbb esetben csupán a felkelés után sötét sárga, mivel az éjszakai órák során nagyobb mennyiségben halmozódnak fel benne a felesleges anyagok. 

Amennyiben vizelete a nap során folyamatosan sötétebb színű, nem fogyaszt elegendő mennyiségű folyadékot, amely miatt vizelete koncentráltabbá válik. 

Egy egészséges felnőtt napi folyadékbevitele legalább 10-12 pohárnyi, ekkora mennyiségű folyadék elfogyasztásával bizonyosodhat meg arról, hogy veséi egészségesek maradnak. 

Ennél nagyobb mennyiséget azonban ne fogyasszon, mert azzal csak megterhelheti veséit. 

A víz fogyasztása mellett egyen lédús zöldségeket és gyümölcsöket, valamint igyon narancslevet vagy limonádét is. 

2.    Fogyasszon kalciumban gazdag ételeket, így csökkentheti szervezete oxalát szintjét. 

A nem megfelelő mennyiségű kalciumbevitel megnöveli szervezete oxalát szintjét, amely vesekövek kialakulását is okozhatja. A tápanyagokkal bevitt kalcium hozzákötődik az emésztőrendszerében található oxalátokhoz, ezáltal megakadályozza, hogy a véráramba jussanak, ahonnan később a vesébe kerülnének és vesekövekké alakulnának át. 

Az Annals of Internal Medicine szaklapban 1997-ben megjelent tanulmány is alátámasztja, hogy az élelmiszerekkel bevitt, nagy mennyiségű kalciumfogyasztás segíti a vesekövek kialakulási esélyeinek csökkentését, míg a kalcium tartalmú étrendkiegészítők fogyasztása megnövelheti a vesekövek kialakulási esélyeit. Fogyasszon tehát nagy mennyiségben tejtermékeket, főképp kalciummal dúsított tejet és kefirt. Emellett kora reggelente töltsön 15 percet a reggeli napfényben, ezáltal segítheti szervezete D-vitamin termelését, amelyre a kalcium megfelelő felszívásához van szüksége. 

A kalcium tartalmú étrendkiegészítők fogyasztását kerülje.

3.    Fogyasszon minél kevesebb oxalátban gazdag ételt. 

A nagy mennyiségben fogyasztott, oxalátokban gazdag ételek segíthetik a vesekövek kialakulását. Az oxalátok megakadályozzák a kalcium felszívódását szervezetében, ezáltal kalciumból és oxalátból felépülő veseköveket hozva létre. 

Amennyiben hajlama van a vesekövekre, fogyasszon minél kevesebb oxalátban gazdag ételt. Az oxalátokban gazdag ételek közé tartozik a spenót, a fodros kel, a mángold, a rebarbara, a retek, az okra, a zeller, a csokoládé, a szójatej, és az eper. 

Emellett figyeljen oda szervezete C-vitamin szintjének megfelelő mennyiségére is, mivel a túlzott mennyiségű C-vitamin bevitel szintén oxalátok képződését okozhatja. 

4.    Fogyasszon minél kevesebb sót, ezáltal csökkentse szervezete nátriumbevitelét. 

A nátriumban gazdag ételek fogyasztása segíti a vesekövek kialakulását, mivel megnöveli vizelete kalcium tartalmát. Emellett megnöveli a vizeletben található fehérjék számát is, ezáltal veseelégtelenséget is okozhat. 

Ráadásul ilyenkor veséinek többet kell dolgoznia, hogy eltávolítsák szervezetéből a túlzott mennyiségű nátriumot. 

Ezért fogyasszon minél kevesebb nátriumot, a napi ajánlott sóbevitel nem lépi túl az öt grammot. 

Amennyiben Ön hajlamos a vesekövek kialakulására, lehetőség szerint ennél jobban is csökkentse a szervezete sóbevitelét. Ehelyett fogyasszon egészségesebb hatású sót, mint a tengeri só, vagy ízesítse ételeit egyéb összetevőkkel, mint a gyógy- és fűszernövények és egyébfűszerek.

5.    Csökkentse szervezete cukor és mesterséges édesítőszer bevitelét. 

A magas cukortartalmú italok, főképp, amelyek magas fruktóz tartalmú kukoricaszirupból készültek, szintén a vesekövek kialakulását okozhatják. A nagy mennyiségű cukorbevitel felboríthatja szervezete ásványi anyag egyensúlyát, befolyásolva ezzel a kalcium és a magnézium felszívódási képességeit is. 

Bizonyos esetekben a fruktózt szervezete oxalátokká tudja alakítani. Ráadásul a mesterséges édesítőszerek sem tesznek jót veséje egészségének, mivel elősegíthetik a vesefunkciók romlását. 

Igyekezzen tehát szervezete fruktóz bevitelének csökkentésére, amelyet főképp az asztali cukorban, és a magas fruktóz tartalmú kukoricaszirupban találhat meg. Ehelyett használjon inkább organikus mézet, vagy stevia-t kávéja vagy teája édesítésére. 

6.    Csökkentse a vörös húsok mennyiségét étrendjében.

A fehérje nagyon jó hatással van egészségi állapotára, azonban a túlzott mennyiségben elfogyasztott vörös hús megnövelheti a veseproblémák kialakulási esélyeit. A magas fehérjebevitel megnöveli a veséjére nehezedő anyagcsere folyamatok mennyiségét, ezáltal előfordulhat, hogy veséje nem lesz képes feldolgozni és kiválasztani a fehérje emésztése során keletkező nitrogén melléktermékeket. 

Ráadásul a vörös húsok purinokban is gazdagok, ezáltal megnőhet szervezete húgysav termelése is. A vörös húsok fogyasztása csökkenti vizelete pH-ját, ezáltal savasabbá téve azt. A vizelet megnövekedett savtartalma vesekövek kialakulásához vezethet. 

Az Urology szaklapban2014-ben megjelent tanulmány is alátámasztja,hogy az állati fehérjék fogyasztása megnöveli az egészséges emberi szervezet serum és húgysav tartalmát.  

7.    Végezzen naponta testmozgást, ezáltal tartsa fent egészséges testsúlyát. 

A túlsúly megnöveli a vesekövek kialakulási esélyeit, ezért minden nap szakítson időt a testmozgásra, amely segíti a felesleges kilók leadását és az egészséges testsúly fenntartását. 

A kórós túlsúly a legtöbb esetben a nem megfelelő étrend oka, amely gyakran tartalmaz zsíros ételeket, finomított cukrokat, és nem megfelelő folyadékbevitelt, amelyek külön-külön is káros hatással vannak veséjére.

Az ülőmunka végzése csontjai kalciumvesztését okozhatja, amely szintén elősegíti a vesekövek kialakulását. A Journal of the American Society of Nephrology szaklapban 2014-ben megjelent tanulmány is kiemeli, hogy a kis mértékű testmozgás is csökkenti a legtöbb vesekövet okozó probléma mértékét, mint amilyen a magas vérnyomás és a cukorbetegség is. 

Hetente ötször, alkalmanként 30 percen át végezzen nem túlzottan megerőltető testmozgást, ezáltal csökkentheti testsúlyát és segítheti szervezetét az egészséges testsúly fenntartásában.

8.    Kerülje a szénsavas italok és az üdítőitalok fogyasztását. 

Míg a vízfogyasztás jó hatással van a vesekövek kialakulása ellen, a szénsavas- és üdítőitalok nagy mennyiségű fogyasztása épp ellenkezőleg, elősegíti a vesekövek kialakulását. A szénsavas italok foszforsavat tartalmaznak, amely savasabbá teszi vizeletét és a vesekövek kialakulását okozhatja. Az ilyen italok fogyasztása ráadásul az egyéb veseproblémák és a krónikus veseelégtelenség kialakulási esélyeit is megnöveli.

A Clinical Journal of the American Society of Nephrology szaklapban 2013-ban megjelent tanulmány szerint a cukrokkal ízesített üdítőitalok és gyümölcslevek fogyasztása is megnöveli a vesekövek kialakulási esélyeit. 

Már 1999-ben, az Urological Research szaklapban megjelent cikkben is bizonyították, hogy a szénsavas üdítők fogyasztása nem szerencsés változásokat idéz elő szervezetében, amely elősegíti a kalciumból és oxalátokból felépülő vesekövek kialakulását. 

A vesekövek kialakulásának megelőzése érdekében kerülje a szénvasas- és üdítőitalok fogyasztását, és igyon megfelelő mennyiségű vizet a szükséges folyadékbevitel biztosítása érdekében.

9.    Ne fogyasszon fluoriddal kezelt vizet.

A fluoriddal kezelt víz fogyasztása szintén megnövelheti a vesekövek kialakulási esélyeit. 

Az Urological Research szaklapban 2001-ben megjelent tanulmány is alátámasztja, hogy a nagy mennyiségben fluoridot tartalmazó víz fogyasztása elősegíti a vesekövek kialakulását. 
A kutatás során 18000, Indiában élő felnőttet vizsgáltak, akik napi szinten fogyasztottak (egymillió részecskénként) 3.5 – 4.9 fluorid részecske tartalmú vizet.   
A túlzott mértékű fluorid fogyasztásának egyik első jele a fogak felületének elszíneződése és elkopása, azaz a fog fluorózis.

A probléma elkerülése érdekében fogyasszon palackozott vizet, vagy szereltessen be otthonába olyan vízszűrő berendezést, amely többek között a fluoridot is eltávolítja ivóvizéből.

10.    Fogyasszon nagy mennyiségben zöldségeket és gyümölcsöket.

Amennyiben Önnél is nagy az esélye a vesekövek kialakulásának, fogyasszon naponta legalább öt adagnak megfelelő zöldséget vagy gyümölcsöt. A zöldségek és gyümölcsök nagyja magnéziumban, élelmi rostban, káliumban, citrátban, és antioxidánsokban gazdag, amelyek mind segítik a vesekövek kialakulási esélyeinek csökkentését. 

A magnézium szintén nagyon fontos szervezete számára, hiszen segíti a kalcium felszívását és beépítését. Emellett segíti annak megakadályozását, hogy a kalcium összekapcsolódjon az oxalátokkal,ezáltal pedig veseköveket alkosson. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!