Az Aspirin olyan különleges felhasználási módjai, amikre valószínűleg még soha nem gondolt.

Az aszpirin az egyik legelterjedtebb és legismertebb gyógyszer, mely szinte minden háztartásban megtalálható. Az aszpirin egy ún. non-szteroid gyulladásgátló, melynek fájdalomcsillapító, lázcsökkentő és gyulladáscsökkentő hatása van.

Az egyik leggyakrabban használt készítmény láz, fájdalom és migrén esetén. Az aszpirinnek a szív és érrendszeri betegségek másodlagos prevenciójában is szerepe van, azoknál tehát, akik korábban már átestek pl. infarktuson, csökkenti az újabb infarktus kialakulásának kockázatát. 

Gondolta volna, hogy az aszpirin hatásos lehet bizonyos haj és bőrproblémák kezelésében is?

1, Pattanások kezelése

Az aszpirin segíthet a pattanások eltüntetésében, amik elcsúfíthatják bőrünket. Az aszpirinben lévő szalicilsav ugyanis eltávolítja a faggyút és az elhalt sejteket a bőrről, amik eltömítik a pórusokat. Emellett csökkenti a gyulladást, ami a pattanások piros színét okozza.

Törjön össze 2-3 tabletta aszpirint és keverje el egy kevés citromlével vagy vízzel. A keletkezett pasztával kezelje pattanásait. Hagyja néhány percig rajta, majd alaposan öblítse le.

Naponta ismételje.

2, Kordában tartja a korpát

Sokan szenvednek a haj korpásodásától. Ha szeretne megszabadulni a korpától, próbálja ki az aszpirint. A szalicilsav segít eltávolítani a korpát a fejbőrről. 

Törjön össze 2-3 tabletta aszpirint, készítsen belőle finom port, majd adja hozzá samponjához és azzal mossa át alaposan fejbőrét. Hagyja rajta 5 percig, majd kímélő samponnal újra mossa át haját. Hetente 1-2 alkalommal ismételje meg.

3, Enyhíti a szúnyogcsípéseket

Az aszpirin erős gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően csökkenti a szúnyogcsípés kellemetlen érzését. 

Törjön össze néhány aszpirint és készítsen finom port belőle, majd pár csepp víz hozzáadásával keverjen belőle pasztát. Használja az érintett területen, hagyja bőrén néhány órán át.

Langyos vízzel öblítse le.

4, Gyógyítja a benőtt szőrszálat

A benőtt szőrszálak nagyon sok kellemetlenséget tudnak okozni, de aszpirin segítségével jól kezelhetők.

Oldjon fel 2-3 tabletta aszpirint egy teáskanál meleg vízben, majd adjon hozzá egy teáskanál mézet. Kezelje vele az érintett területet, hagyja rajta 10 percig, öblítse le langyos vízzel, majd törölje szárazra. 

Hetente 1-2 alkalommal ismételje meg az eljárást.

5, Csökkenti a keloidos hegeket

Az aszpirin képes csökkenteni a keloidos hegek méretét, elhalványítja azokat a szalicilsavnak köszönhetően. Legjobban a friss keloidos hegeken működik a metódus. 

Oldjon fel négy aszpirin tablettát kevés citromlében, majd alkalmazza az érintett bőrfelületen, hagyja rajta 20 percig, amíg a paszta meg nem szárad. Mossa le, majd olívaolajjal hidratálja bőrét. Naponta kétszer ismételje. 

6, Eltávolítja a bőrkeményedést lábáról

Az aszpirin képes lágyítani a bőrkeményedést, segít eltávolítani az elhalt hámsejteket, lábát puhán tartja és meggátolja az újabb bőrkeményedés kialakulását. 

Három összetört tablettához adjon egy evőkanál citromlevet és két evőkanál vizet. Melegítsen fel egy rongyot, majd áztassa az elkészített folyadékba és helyezze a bőrkeményedésre.

Tíz perc elteltével dörzsölje át habkővel lábát. Ismételje pár napig, amíg bőre szuper puha nem lesz.

7, Megőrzi a frissen vágott virágok illatát

A frissen levágott virágok nem sokáig bírják a vázában, ennek oka, hogy etilént gázt kezdenek termelni, ami gyorsan elpusztítja őket. Ha szeretné tovább megőrizni virágai frissességét, adjon aszpirint a vizükhöz, ezzel csökkenti a víz pH-ját. A legjobban rózsáknál működik a trükk. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!