Már több mint két ezer évvel ezelőtt az ókori görögök rozmaring ligetekben tanultak vagy olyan helységekben, ahová sok rozmaringot vittek be, mert úgy hitték, hogy a rozmaring elősegíti a hatékony tanulást és emlékezést.

A görög tanítók a nyakukban rozmaring fűzért viseltek, hogy szellemüket minél frissebben tartsák.

Legutóbb dr. Mark Moss, a Northumbria University professzora arról számolt be, hogy a rozmaringban nagy mennyiségben megtalálható 1,8 cineolin vegyület Alzheimer kórban szenvedő betegeknél határozottan javította a memóriájukat (az Alzheimer kór vezető tünete az emlék nélküliség, azaz a betegek mindent elfelejtenek, amit addig tudtak, gyakran saját gyermekeiket, házastársukat sem ismerik fel, térben és időben is dezorientáltak). Az évezredes megfigyelés tehát igaznak bizonyult.

A Hamlet-ben Ofélia egy rozmaring ágacskát ad bátyjának: "Itt egy rozmaring szál az emlékezetre, kérlek édes rózsám, hogy jussak eszedbe" (ford. Arany János).

1235-ben Erzsébet királyné átmenetileg megbénult (stroke-ja lehetett). A gyógyító szerzetes egy gallon borba több napig rozmaringot áztatott, majd ezzel a tinktúrával dörzsölték be a királyné végtagjait naponta többször. Gyógyulásának a híre hamar elterjed és ezért az akkori Európa minden uralkodójának volt készlete Erzsébet királyné gyógyvizéből. Később a herbalisták ehhez még csombormentát és majoránnát is kevertek.

A második világháborúban még a francia hadikórházakban, a kórtermekben rozmaring leveleket égettek el borókával keverve, a betegek megnyugtatása és a levegő fertőtlenítése céljából.

Angliában a középkorban rozmaringgal tartósították hosszabb ideig igen sikeresen a húst. A mediterraneumban a rozmaringgal sült bárány comb évezredek óta kedvenc csemegének számít.

Fogyasztása

Egy teáskanálnyi apróra vágott rozmaringot leforrázzuk, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Az így nyert italból naponta egy csészényit elfogyaszthatunk. Két éves kor alatti gyermek nem kaphatja és terheseknek, szoptató nőknek sem ajánlott. Ahol hatás van, ott mellékhatással is számolni kell!

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!