Mi okozza a vádli görcseit?

„A láb görcseit sok különböző állapot okozhatja, az egyszerű dehidratáltságtól kezdve a sokkal komolyabb veseproblémákig” - magyarázta Matthew Hyland, gyógytornász, a New York Gyógytornász Szövetség elnöke és a Rye Gyógytórnász és Rehabilitációós Központ egyik tulajdonosa. - „A görcsöket gyakran megterhelő testmozgás, izomtrauma, a láb furcsa pozícióban pihentetése (például túl hosszú ideig színházban ülés) okozhatják. Egyéb okai lehetnek bizonyos gyógyszerek, mint a fogamzásgátló tabletták, a vízhajtók (amelyeket magas vérnyomású betegeknek gyakran adnak), és a szteroidok. Emellett kalcium és kálium hiánya, valamint hideg éghajlat is okozhat izomgörcsöket.”

Az akut lábgörcsöket gyakran összekeverik a Willis-Ekborn szindrómával, amely azonban egy egészen más jellegű, sokkal súlyosabb, krónikus állapot, amelyet kellemetlen közérzet és a lábakban folyamatos lüktető és húzódó érzés jellemez. 

A lábgörcsök megelőzése

Sokféleképp megelőzheti az éjszakai lábgörcsök jelentkezését. „Amennyiben lábgörcsöket él át, a legegyszerűbben mozgással tudja megszüntetni azokat. Sétáljon körbe lakásában, vagy egyszerűen rázza meg lábait fekvés közben” - javasolja Matthew Hyland. - „Emellett a boka körkörös és fel-le mozgatása, valamint az izmok masszírozása is segíthet.”

A krónikus lábgörcsben szenvedők gyakran találnak gyógyírt a hideg borogatásban, amely csökkenti a fájdalmat és a zsibbadást. Matthew Hyland szerint amennyiben gyakran tapasztal izomgörcsöket, igyekezzen megerősíteni izmait, amely csökkenteni fogja az izomgörcsök gyakoriságát. 

„Izomzatunk 20 éves korban éri el a csúcsát, és ezt az állapotot a következő 20 évben képes fenntartani, majd 40 éves kor környékétől elkezd lebomlani” - magyarázta. - „Ez együtt jár az izmok rugalmasságának csökkenésével, ezért negyven éves kor fölött elengedhetetlenül fontos az izmok aktív dolgoztatása és nyújtása a megfelelő, maximális egészség érdekében.” Azt is hozzátette, hogy mindenképp érdemes felkeresni egy szakembert, amennyiben lábgörcsei hosszú ideig, 5-10 percig tartanak, vagy hetente több alkalommal jelentkeznek.

A lábgörcsök gyógyítása

A fájdalomcsillapító kenőcsök vagy tapaszok terméktől függően vény nélkül vagy vénykötelesen megvásárolhatóak bármelyik gyógyszertárban, használatukkal jelentős megkönnyebbülést tapasztalhat. A menstruációs görcsök kezelésére kifejlesztett vény nélkül kapható gyógyszerek, mint a Pampirin vagy a Midol is hatékonyan kezelhetik a kellemetlen izomgörcsöket is. 

Emellett egyszerű életmódbeli változtatásokkal is megakadályozhatja vagy csökkentheti az izomfájdalmakat. Figyeljen oda arra, hogy megfelelő mennyiségű vizet igyon, hiszen a görcsöket sok esetben a dehidratáltság okozza. Az egészséges, sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó étrend szintén segíthet az izomgörcsök gyakoriságának csökkentésében. 

Vitaminok és ásványi anyagok: kálium és magnézium az izomgörcsökre

Bizonyos vitaminok és ásványi anyagok hatással vannak az izomfunkciókra, főképp a kálium és a magnézium. Nagymértékű kutatásokkal bizonyították, hogy a megnövelt magnéziumbevitel segíthet az éjszakai izomgörcsök gyakoriságának csökkentésében, főképp terhes nők körében. A szakemberek legalább napi 300 mg magnézium bevitelét ajánlják. Ezt akár étrendkiegészítő kapszula formájában, akár magnéziumban gazdag ételek fogyasztásávan is megteheti, ilyen ételek például az olajos magvak, a lencse, és a quinoa.

Tervezzen előre, amennyiben tudja, hogy bizonyos helyzetek, mint például a megterhelő testmozgás izomgörcsöket vált ki önnél. Igyon elegendő mennyiségű vizet és kövessen kiegyensúlyozott étrendet mielőtt hosszabb ideig tartó testmozgásba kezd.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!