A szódabikarbónát legtöbben az emésztési zavarok kezelésére használják, alkalmazása jótékony lehet a gyomornak és a nyelőcsőnek, de sokan tisztítókúrát is végeznek vele.

Mi is a szódabikarbóna?

A szódabikarbóna egy természetes vegyület, ami nátriumból és bikarbonátból áll. pH-ja magas, a savak semlegesítése során széndioxid szabadul fel a kémiai reakcióiban. Természetes formában található meg a Földön és az emberi szervezetben is. 

A szódabikarbóna alkalmazása azonban nem egy új keletű dolog, már az ókori egyiptomiak is ismerték és használták. A rómaiak élesztőként alkalmazták bizonyos ételeik elkészítéséhez. 

Bikarbonátokat a nyálban és a májban találhatunk, fontos szerepük van a megfelelő sav-bázis egyensúly kialakításában. 

Mivel a savak semlegesítése során széndioxid keletkezik, alkalmas lehet a túlzott savképződés, savas reflux, gyomorégés kezelésére. 

A szódabikarbóna jótékony hatásai

Savas reflux, gyomorégés

A legtöbb szintetikus készítménnyel szemben a citromos szódabikarbóna olyan természetes savkötő, mely nem tartalmaz mesterséges összetevőket, mégis hatékony lehet reflux, gyomorégés, gyomorfájdalom esetén.

Lúgosítja a szervezetet

A citrom és a szódabikarbóna is lúgosító hatású, együttes alkalmazásával még jobban élvezhetjük a lúgosítás előnyeit. Segít testünk megfelelő pH egyensúlyának fenntartásában és a méreganyagok kiürülésében. 

Tisztítja a testet

A szódabikarbóna tisztítja a szervezetet és májunkat, a citrom pedig ellátja testünket természetes forrásból származó C-vitaminnal, káliummal és más antioxidáns vegyületekkel.

Nagyon fontos, hogy a citromos, szódabikarbónás vizet mindig üres gyomorra fogyasszuk. Akár minden nap ihatunk belőle 2 héten keresztül. Túlzásba nem szabad vinni, mert a túl sok szódabikarbóna alkalózist okozhat. Magas vérnyomásban és szívbetegségben szenvedő betegek ne használják.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!