Ki ne látott volna már legelésző kutyát, macskát, főleg akkor, amikor az állat túlette magát és elrontotta a gyomrát.

Gondosan válogat a fűcsomók közt, mert nem mindegy, hogy milyen füvet választ. Amit keres, az a csomós ebír.

Laza bokrú szálfű, már tavasszal kihajt. A gyepben zsombékokat képez, hamar fásodik a szára. A zsenge formákat nagyon szeretik a legelő állataink is (szarvasmarha, juh), de később már nem szívesen fogyasztják.

Mit tud ez a laza bokrú szálfű féleség, és honnan van a tudományuk a kutyáknak és a macskáknak?

Itt ebben az esetben egyértelműen állati öngyógyításról van szó, hiszen a fűfélék egyáltalán nem képezik sem a kutyák, sem a macskák táplálékát.

A csomós ebír hatása nagyon is komplex. Részben hánytató, ami révén az állat megszabadul a gyomrát terhelő emészthetetlen vagy toxikus anyagoktól. A benne lévő rostok meggyorsítják a belek perisztaltikus mozgását, így könnyebben tud az állat üríteni is. Antibiotikus, valamint parazita ölő hatású anyagok is találhatók benne, valamint sok vitamin és klorofill.

Ha megkóstolunk egy-két szálat, elrágcsálva nem igazán keserű, mondhatni nincs különösebb íze. Néhány szál elrágása hányingert emberben nem okoz, de valóban az emésztést kiválóan serkenti.

A világ legnagyobb fű nagyhatalma Finnország. Ott szinte midennt tudnak a füvekről, hatalmas irodalma van a csomós ebírnek is. Igazán megkutatva azonban nincsen, hiszen sokkal fontosabb egy gyógyszergyárnak előállítani a 22. azonos hatáscsoportba tartozó vérnyomás csökkentőt, mint ezzel foglalkozni, mert nehéz levédetni a csomós ebírt.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!