A kendermag egyre népszerűbb, mivel nem csak finom, de tápláló is. Kevesen tudják azonban, hogy a kendermag jelentős gyógyhatással rendelkezik.

Az egyik leghatásosabb gyógyhatású táplálék a cannabis sativa nevű növény magja, amelyet a ránk maradt dokumentumok alapján a kínai gyógyászatban már időszámításunk előtt 2727-ben is használtak. A régészeti bizonyítékok arra utalnak, hogy valószínűleg a kendermag felhasználása egészen id.e. 12000-re vezethető vissza.

Egy újabb tanulmány, amely a „Journal of Agricultural and Food Chemistry” (Mezőgazdasági és élelmiszer-kémiai folyóirat) című folyóiratban látott napvilágot, összefoglalta a kendermag fontosabb tulajdonságait:

„A kendermag nagy mennyiségben tartalmaz zsírsavakat, proteint, nem oldódó rostokat, valamint gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban. A kendermag tökéletesen kiegyensúlyozott táplálék a két esszenciális többszörösen telítetlen zsírsav (PUFA: lenolajsav és alfa-lenolaj savak – ALA) arányát (3:1) tekintve az emberi táplálkozásban.”

A tanulmányt összegezte azokat a jelentősen megszaporodott kutatásokat, amelyek a kendermag gyógyhatásáról szólnak:

„Tápanyagértékén kívül a kendermag bizonyítottan pozitív egészségügyi hatással bír, amibe beletartozik, hogy enyhíti a székrekedést, csökkenti a koleszterin-szintet, jó hatással van a szív- és érrendszerre, immunmoduláns hatása van, valamint kezelhetőek vele a dermatológiai problémák. A kendermag-kivonat erős antioxidáns és öregedés-gátló hatású, ezen kívül képes a tanulási zavarok és memória javítására, legalábbis az egereknél.”

„A kendermagban (Cannabis sativa L.) található lignamidok jellemzése, valamint azok antioxidáns és acetilkolinészteráz gátló hatása” című újabb tanulmány leírta a kendermag eddig vizsgálatlan másodlagos bomlástermékeit, azért, hogy meghatározza azokat a bioaktív vegyületeket, amelyek magyarázatot adhatnak a kendermag bizonyított és megfigyelt egészségre kifejtett jótékony hatásaira.

A kutatás során elkülönítettek 4 új fitovegyületet, amelyek lignamidok néven ismertek. Név szerint: cannabisin M (2), cannabisin N (5), cannabisin O (8) és 3.3’-demetil-heliotropamid.

Ezen kívül meghatároztak még 6 más lignamidet is a kendermagban, amely már ismert volt a tudományos körökben.

Ezeket a lignamidokat sejtes tanulmányok során tesztelték, és bebizonyították, hogy a kendermag kétféle erős gyógyhatással rendelkezik:

•    Antioxidáns hatás: Lignamidok, 2, 7, és 9-14
•    Acetilkolinészteráz gátló hatás: 7, 10 és 13.

A legtöbben tudják, hogy az antioxidánsok milyen jótékony hatásokkal rendelkeznek. Természetesen az antioxidánsok sokféle gyógyhatással rendelkeznek, például lelassítják az öregedést és csökkentik a rákhoz köthető DNS károsodás kockázatát. De mit is csinálnak az acetilkolinészteráz gátlók? Ezek egyik legismertebb hatása az, hogy csökkentik annak az enzimnek a hatását, amely lebontja az acetilkolin neurotranszmittert. A memória optimális működéséhez megfelelő mennyiségű acetilkolinra van szüksége a szervezetnek. Valójában, egy egész seregnyi Alzheimer-kór elleni gyógyszer áll a rendelkezésünkre, amelyek működési mechanizmusuk szerint gátolják az acetilkolinészteráz enzim működését. Ezeknek azonban számos mellékhatása van. A kutatók végül így fejezték be a tanulmányt:

„A jelenlegi tanulmány biológiai eredményei szerint a kendermag, és a benne található lignamidok hasznosíthatóak bioaktív hatásuk miatt, mivel mind az antioxidáns, mind az acetilkolinészteráz gátló vegyületek jó választásnak bizonyulhatnak az Alzheimer-kór kezelésében.”

Az acetilkolészteráz gátlók másik, Alzheimer-kórhoz kapcsolható tulajdonsága az, hogy feltételezhetően képesek mind enyhíteni, valamint potenciálisan visszafordítani a jellegzetes patologikus protein mintákat, amiket amit amyloid bétaként ismerünk. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!