Első gondolata az esszenciális olajokról valószínűleg a gyertyafényes, illatos fürdő. Széles körben alkalmazzák aromaterápia során az elme és a test nyugtatására. Emellett azonban rengeteg fizikai problémára is megoldást nyújthatnak.

Az esszenciális olajakat az alábbi módokon használhatja a lábfejek és a bokák duzzadásának megszüntetésére:

1. Olajkeverékes masszázsterápia. 

Míg az esszenciális olajok külön-külön alkalmazása is hatékony, az olajok a keveréke azonban még hatékonyabb. Az esszenciális olajak erősítik egymás jótékony hatását, ezáltal hatékony terapeutikus hatású keveréket alkotnak.

Semmiképp ne kenjen közvetlenül bőrére higítatlan esszenciális olajokat. Minden esetben keverje el valamilyen higító hatású olajban, ezáltal biztonsgossá teszi azok használatát. 
Próbálja ki az alábbi keverékeket: 

Citromfű-, grépfrút-, és ciprus essszenciális olaj.

Mindhárom olaj gyulladáscsökkentő hatással bír, amelyek perceken belül csökkentik a duzzadást. 

1. Tegyen két evőkanálnyi felolvasztott kókuszolajat egy kis befőttesüvegbe. 
2. Adjon hozzá 2-3 csepp citromfű-, grépfrút-, és ciprus essszenciális olajat.
3. Egy fogpiszkáló segítségével keverje össze az olajakat. 
4. Kenje az érintett bőrfelületre és masszírozza 5-10 percen át. 
5. Napi 2-3 alkalommal ismételje. 

Extra tanácsok: 

- Az olajokhoz keverhet geránium vagy édeskömény olajakat is, amennyiben megtalálhatóak otthonában. 
- A kókuszolaj helyett alkalmazhat napraforgó- vagy ricinusolajat is. 
- Polcolja fel lábait. Tarsa észben, a lábfejek és a bokák duzzadását a legtöbb esetben a nem megfelelő vérkeringés okozza. Az olajos gyógykezelés során tehát polcolj fel lábait amilyen gyakran lehetséges. 

Eukaluptusz-, borsmenta- és citromolaj. 

Hatékony keverék azok számára, akik nem csak a duzzadástól, hanem fájdalomtól is szenvednek. Mindhárom olaj gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású.
Emellett igen hatékony nyugtató hatással is bírnak ezek az olajok, keverékük csodás keveréket alkot. 

Az eukaliptusz esszenciális olaj hatékonyan csökkenti a gyulladást, fájdalmat, és duzzadást a térdműtéten átesett személyek körében, derült ki a kiegészítő gyógyászattal foglalkozó Evidence Based Complementary and Alternative Medicine szaklapban 2013-ban megjelent tanulmányból. 

A borsmenta olajat széleskörben alkalkazzák fájdalomcsökkentő és puffadásgátló hatása miatt a különféle ízületi gyulladások kezelés során. 

A citrom pedig az egyik legerősebben gyulladáscsökkentő hatású esszenciális olaj, amelyet az ízületi gyulladással járó duzzadás csökkentésére is gyakran alkalmaznak. 

1. Tegyen két evőkanálnyi felolvasztott kókuszolajat egy kis befőttesüvegbe. 
2. Adjon hozzá 2-3 cseppnyi eukaliptusz-, borsmenta-, és citrom esszenciális olajat. 
3. Egy fogpiszkáló segítségével keverje össze az összetevőket. 
4. A keveréket kenje az érintett bőrfelületre és masszírozza 5-10 percen át. 
5. Naponta 2-3 alkalommal ismételje. 

Extra tanácsok: 

- Adjon a keverékhez 2-3 csepp levendula esszenciális olajat is, ezáltal finom illatú, nyugtató hatású keveréket kaphat. 
- Az eukaliptusz olaj helyett használhat teafaolajat is, amely szintén erősen gyulladáscsökkentő hatású. Amennyiben úgy hiszi, fertőzés okozza a gyulladást, a teafaolaj különösen hatékony választás, mivel antubakteriális és gombaellenes hatásokkal is bír. 

2. Lábfürdők. 

Kamilla esszenciális olajos lábfürdő. 

A kamilla esszenciális olajnak sokféle gyógyhatású alkalmazása ismert. Hatékonyan csökkenti a gyulladást, megnyugtatja az idegrendszert, csökkenti a fájdalmat, és lazítja a feszült izmokat. 

Emellett hatékonyan csökkenti a duzzanatokat is, derült ki a Molecular Medicinal Report szaklapban 2011-ben megjelent tanulmányból. 

A kamilla esszenciális olajnak sokféle változatát megtalálhatja, a lábfürdőhöz vásároljon német olajat, amely hatékonyan csökkenti a duzzadást, mivel igen erős hatású, azulén nevű hatóanyagot is tartalmaz. 

1. Töltsön fel egy kis vagy közepes méretű lavórt meleg vízzel. 
2. Adjon hozzá 5-10 csepp kamilla esszenciális olajat. 
3. Áztassa bele lábait tíz percig, vagy amíg a víz ki nem hűl. 
4. Naponta legalább 2-3 alkalommal ismételje. 

Örökzöld esszenciális olajos lábfürdő. 

Az örökzöldekből készült esszenciális olajak kevésbé ismertek, azonban igen erősen csökkentik a duzzadást és nyugtatják meg a megterhelt bokákat és lábfejeket. Hatékony fájdalomcsillapító, amelyet sokféle problémára alkalmaznak, köztük a fejfájás, az izomfájdalmak, valamint a bokák és a lábfejek fájdalmainak csökkentésére is. 

Bizonyos esszenciális olajokkal, mint a mint a ciprus-, a borsmenta-, a citromfű-, a geránium-, vagy a levendulaolaj, igen hatékony keveréket alkot. 

1. Töltsön fel egy kis vagy közepes méretű lavórt meleg vízzel. 
2. Adjon hozzá 2-3 csepp örökzöld esszennciális olajat. Ez egy igen erős olaj, ezért semmiképp se alkalmazzon belőle túl nagy mennyiséget. 
3. Adjon hozzá 5-8 csepp levendula-, ciprus-, borsmenta-, citromfű-, vagy geránium esszenciális olajat. 
4. Áztassa bele lábait tíz percig, vagy amíg a víz ki nem hűl. 
5. Naponta legalább 2-3 alkalommal ismételje. 

Extra tanácsok: 

- Amennyiben bokái is duzzadtak, helyezzen a lavór aljára néhány üveggolyót és masszírozza vele talpait és sarkait. Semmi esetre se tegye ezt, ha lábfejei is duzzadtak, mivel így növelheti a fájdalmat. 
- Amennyiben lábfejei szárazak, masszírozza őket a higító olajjal elkevert esszenciális olajokkal, amely táplálja és megnyugtatja bőrét. 

3. Külön-külön alkalmazás. 

Amennyiben nincs ideje lábfürdő készítésére és alkalmazására, nincsen megfelelő olajak birtokában, vagy túlzottan nagy fájdalomtól szenved, amelyre azonnali megoldás kell, külön-külön is alkalmazhatja az esszensiális olajakat az érintett területeken. 

Semmi esetre se felejtse el az esszenciális olajak higítását valamilyen arra alkalmas olajban, mint a kókuszolaj, a napraforgóolaj, a körömvirág olaj, vagy bármilyen növényi olaj, mivel az esszenciális olajak közvetlen alkalmazása nem biztonságos. 

Bármelyik közkedvelt, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású esszenciális olajat alkalmazhatja, mint például a teafaolaj, a grépfrútolaj, a borsmenta olaj, a boróka olaj, a kamilla olaj, az eukaliptusz olaj, a kakukkfű olaj, vagy a rozmaring olaj. 

Adjon 12 cseppnyit bármelyik olajból két evőkanálnyi higító hatású olajhoz, alaposan keverje el, majd masszírozza az érintett felületbe 5-10 percen át. Naponta legalább 2-3 alkalommal ismételje 

Extra tanácsok: 

- Az esszenciális olajas masszázs után bugyolálja lábait meleg borogatásba, ezáltal tovább javíthatja vérkeringését és csökkentheti a duzzadást. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!