A fejlett világban minden harmadik felnőtt magas vérnyomással küzd, emiatt a magas vérnyomással kapcsolatos étrendi ajánlások egyre népszerűbbé válnak napjainkban. Mi okozza a magas vérnyomást? Rendszerint a nem elégséges zöldség és gyümölcs fogyasztás eredményeképp magas nátrium bevitel és alacsony kálium bevitel léphet fel, amik együttesen okozhatják a magas vérnyomás kifejlődését. Magas vérnyomás esetén ajánlott az nátriumban és zsírban szegény diéta, ezért kerülje a következőket:

Savanyúság

A savanyúság nagyon alacsony kalória és zsírtartalmú és magas K vitamin tartalma van, így segít a vér alvadásában sérülés után, ami rendkívül hasznos. Ám a savanyúság tele van nátriummal, egy közepes nagyságú savanyú uborka  570 miligramm nátriummal látja el a szervezetet, ami több mint az egyharmada a napi ajánlott bevitelnek. Ha magas a vérnyomása, korlátozza savanyúság fogyasztását.

Savanyúkáposzta

A savanyúkáposzta számos előnnyel szolgál az egészség számára, többek közt biztosítja a C és K vitamint, a vasat , valamint nagy mennyiségű rostot is és segít felturbózni az immunrendszert, de jobb ha korlátozza a fogyasztását, vagy olyan terméket válasszon, aminek alacsony a nátrium tartalma, ugyanis fél bögre savanyúkáposzta több mint 460 miligramm nátriumot tartalmaz, ami a napi ajánlott bevitel 19%-a.

Bacon

A bacon nem csak felséges, de a többi sertéshúshoz hasonlóan tartalmaz B vitaminokat ( B1,B2,B3,B6,B12), D vitamint, emellett pedig cinket, vasat és magnéziumot, amik mind elengedhetetlenek egy teljes, egészséges szervezet működéséhez. De akkor miért tartanak annyian a fogyasztásától? Azért, mert rendkívül magas a nátrium tartalma, 3 szelet baconben körülbelül 270 miligramm nátrium és 4.5 gramm zsír található, emiatt bölcs döntés kipróbálni a pulykából készült verziót, aminek alacsonyabb a nátirum tartalma a sós és zsíros sertésből készült baconnel szemben. 

Teljes tej

Ha izmot próbál építeni a teljes tej a legjobb döntés, hiszen több zsírt tartalmaz, mint amire szüksége van. Egy pohár teljes tej 8 miligramm zsírt tartalmaz. Ha viszont magas a vérnyomása, próbáljon meg 2%-os tejet használni, vagy ami még jobb, lefölözött tejet, mivel a teljes tej telített zsírt tartalmaz, ami nem tesz jót szervezetének és szívproblémákhoz vezethet. 

Fánk

A legtöbben szeretik a fánkot az édes íze miatt, ám a fánk nem tesz jót a szervezetnek. Egy darab fánk több mint 300 kalóriát tartalmazhat és 12 gramm zsírt, mivel olajban sütötték, ami azt jelenti, hogy tele van telített és transzsírokkal, ami növelheti a szívproblémák kialakulását.

Zacskós leves

A zacskós leves nagy népszerűségnek örvend az egyetemisták és főiskolások körében, mivel nagyon olcsó és egyszerű a beszerzése. Azonban nem tartozik az egészséges ételek közé, mivel kevés benne az ásványi anyag és tele van egészségtelen összetevőkkel. Egy adag zacskós leves 14 gramm zsírt tartalmaz, amiből 6 gramm telített zsír és 1731 gramm nátrium, ami több, mint 70%-a az ajánlott napi bevitelnek! A legtöbb nátriumot az ízesítő tasak tartalmazza, úgyhogy ha mégis zacskós levest fogyasztana, ne adja hozzá a tasak tartalmát leveséhez.

Alkohol

A túlzott alkoholfogyasztás egészségtelen mértékben növelheti a vérnyomását és emellett károsíthatja a vérereket. Azoknak, akiknek magas a vérnyomása, ajánlott teljes mértékben elhagyni vagy mérsékelni az alkohol fogyasztását. A mérsékelt fogyasztásnak számít általában: 

Napi egy pohár ital 65 éves kor feletti férfiaknak

Napi két pohár ital 65 éves kor alatti férfiaknak

Napi egy pohár ital nőknek, korhatárra való tekintet nélkül.

Egy pohár italnak tekintünk 4 dl sört,1,5 dl bort, vagy 44 ml tömény alkoholt.

Ha magas vérnyomással küzd, ajánlott a fentebb említettek mérsékelt fogyasztása és az alacsony nátrium tartalmú étkezésre való összpontosítás. Ajánlott azonban a káliumban gazdag banán,a só mentes fűszerek, a káliumban gazdag krumpli ,a friss hal, a tápanyagban gazdag nagyhüvelyű holdbab,a vasban gazdag spenót és az omega-3 zsírsavakban gazdag lenmag fogyasztása. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!