A hűtőgép feltalálása hatalmas előrelépést jelentett az élelmiszerek eltarthatósága szempontjából. A hűtőszekrénynek tehát fontos szerepe van abban, hogy hosszabb ideig tudjuk eltárolni ételeinket, megelőzzük azok megfertőződését a különböző baktériumokkal, ezenkívül jelentős mennyiségű pénzt is megtakaríthatunk azzal, hogy tovább tudjuk eltartani az adott ételt.

Modern világunkban a legtöbb ember használ hűtőgépet, azonban sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mely ételeket nem szabad a hűtőszekrényben tárolni.

Nézzük meg, melyek azok az ételek, amiket nem érdemes a hűtőszekrényben tárolni.

Görögdinnye

Ne tárolja az egész görögdinnyét a hűtőszekrényben. Egy 2006-os tanulmány szerint nem érdemes a görögdinnyét hűtőszekrényben tárolni, ugyanis a szoba hőmérsékleten tárolt görögdinnyében sokkal több antioxidáns vegyület marad (likopin és béta-karotin), mint a hűtőszekrényben tárolt görögdinnyében.

A tanulmány szerint a friss, szoba hőmérsékleten tárolt görögdinnyében 40 %-kal több likopin és 139 %-kal több béta-karotin van.

Paradicsom

A friss paradicsom hűtés során elveszíti kellemes ízért és megfelelő állagát.

Az alacsony hőmérséklet hatására ugyanis a gyümölcsben található membránok károsodnak, ezért veszíti el a friss paradicsom kellemes ízet, ráadásul a hideg levegő megállítja az érés folyamatát is. Ezért a legjobb, ha a friss paradicsomot szoba hőmérsékleten tárolja és nem a hűtőszekrényben. A friss paradicsomot érdemes egy-két napon belül elfogyasztani, éppen ezért mindig csak annyit vásároljon, amennyit el tud fogyasztani.

Burgonya

A hűtőszekrényben tárolt burgonya édesebbé válik, az alacsony hőmérséklet hatására ugyanis a burgonyában található keményítő vegyületek elhasadnak, így nő annak cukortartalma. Ha burgonyát nedves vagy túlságosan meleg helyen tárolja, akkor az elkezdhet kicsírázni. Fontos, hogy a burgonyát kellően alacsony hőmérsékleten és sötétben tárolja és mindig szárítsa meg, mielőtt elraknám. Soha ne tartsa a burgonyát műanyag zacskóban, szükséges, hogy a krumplit kellő mennyiségű levegő érje.

Hagyma

Soha ne tartsa az egész hagymát hűtőszekrényben, ennek hatására ugyanis a hagyma puhává válhat és megpenészedhet. A szeletelt hagymát ugyanakkor néhány napig eltarthatja a hűtőszekrényben. Fontos, hogy a hagymát mindig megfelelően szellőző, de száraz helyen tárolja és soha ne hagyja
műanyag zacskóban.

Emellett egy érdekesség, hogy soha ne tárolja a hagymát és a burgonyát együtt, ugyanis a belőlük felszabaduló nedvesség és gázok hatására mindkettő sokkal könnyebben megromlik.

Méz

A mézet nem szükséges hűtőszekrényben tartani, az extrém hideg és meleg hatására ugyanis íze és állaga is megváltozhat. A alacsony hőmérséklet hatására a méz kikristályosodik.

Annak érdekében, hogy minél tovább el tudja tárolni a mézet, tartsa olyan üvegben, mely elzárja az oxigéntől és nedvességtől, valamint a napsütéstől.

Olíva olaj

Ha az olíva olajat főzéshez vagy saláta dresszing készítéséhez használja, akkor az olíva olajos üveget soha ne tartsa a hűtőszekrényben. Az alacsony hőmérséklet hatására ugyanis az olíva olaj zavaros lehet, minősége és íze is romlik.

A legjobb ha a friss olíva olajat hűvös helyen tartja olyan sötét színű üvegben, mely az oxigéntől elzárja, így akár egy vagy két évig is megőrizheti kiváló minőséget.

Fokhagyma

Ha az egész fokhagymát vagy a fokhagyma gerezdeket hűtőszekrényben tartja, az alacsony hőmérséklet hatására megpuhulnak és könnyen megromlanak. Emellett a fokhagyma a hűtőszekrényben elveszíti friss, ropogós állagát és kellemes ízet.

Kávé

A kávé könnyedén elszívja a nedvességet a környezetéből, ami hatással van a kávébab és az őrölt kávé ízére és aromájára. Ráadásul a kávé a hűtőszekrényben könnyen átveszi más ételek illatát. Fontos, hogy a kávét mindig vákuumban, lehetőség szerint kerámia tartóban helyezzük el. A kávé számára a sötét, hűvös és száraz hely az ideális.

Kenyér

A kenyeret szintén nem érdemes hűtőszekrényben tartani. A kenyér fő összetevője a búzaliszt, ami keményítőben igen gazdag. A hűtés hatására a kenyérben lévő keményítő széthasad és a kenyér könnyedén kiszárad.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!