A hűtőgép feltalálása hatalmas előrelépést jelentett az élelmiszerek eltarthatósága szempontjából. A hűtőszekrénynek tehát fontos szerepe van abban, hogy hosszabb ideig tudjuk eltárolni ételeinket, megelőzzük azok megfertőződését a különböző baktériumokkal, ezenkívül jelentős mennyiségű pénzt is megtakaríthatunk azzal, hogy tovább tudjuk eltartani az adott ételt.

Modern világunkban a legtöbb ember használ hűtőgépet, azonban sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mely ételeket nem szabad a hűtőszekrényben tárolni.

Nézzük meg, melyek azok az ételek, amiket nem érdemes a hűtőszekrényben tárolni.

Görögdinnye

Ne tárolja az egész görögdinnyét a hűtőszekrényben. Egy 2006-os tanulmány szerint nem érdemes a görögdinnyét hűtőszekrényben tárolni, ugyanis a szoba hőmérsékleten tárolt görögdinnyében sokkal több antioxidáns vegyület marad (likopin és béta-karotin), mint a hűtőszekrényben tárolt görögdinnyében.

A tanulmány szerint a friss, szoba hőmérsékleten tárolt görögdinnyében 40 %-kal több likopin és 139 %-kal több béta-karotin van.

Paradicsom

A friss paradicsom hűtés során elveszíti kellemes ízért és megfelelő állagát.

Az alacsony hőmérséklet hatására ugyanis a gyümölcsben található membránok károsodnak, ezért veszíti el a friss paradicsom kellemes ízet, ráadásul a hideg levegő megállítja az érés folyamatát is. Ezért a legjobb, ha a friss paradicsomot szoba hőmérsékleten tárolja és nem a hűtőszekrényben. A friss paradicsomot érdemes egy-két napon belül elfogyasztani, éppen ezért mindig csak annyit vásároljon, amennyit el tud fogyasztani.

Burgonya

A hűtőszekrényben tárolt burgonya édesebbé válik, az alacsony hőmérséklet hatására ugyanis a burgonyában található keményítő vegyületek elhasadnak, így nő annak cukortartalma. Ha burgonyát nedves vagy túlságosan meleg helyen tárolja, akkor az elkezdhet kicsírázni. Fontos, hogy a burgonyát kellően alacsony hőmérsékleten és sötétben tárolja és mindig szárítsa meg, mielőtt elraknám. Soha ne tartsa a burgonyát műanyag zacskóban, szükséges, hogy a krumplit kellő mennyiségű levegő érje.

Hagyma

Soha ne tartsa az egész hagymát hűtőszekrényben, ennek hatására ugyanis a hagyma puhává válhat és megpenészedhet. A szeletelt hagymát ugyanakkor néhány napig eltarthatja a hűtőszekrényben. Fontos, hogy a hagymát mindig megfelelően szellőző, de száraz helyen tárolja és soha ne hagyja
műanyag zacskóban.

Emellett egy érdekesség, hogy soha ne tárolja a hagymát és a burgonyát együtt, ugyanis a belőlük felszabaduló nedvesség és gázok hatására mindkettő sokkal könnyebben megromlik.

Méz

A mézet nem szükséges hűtőszekrényben tartani, az extrém hideg és meleg hatására ugyanis íze és állaga is megváltozhat. A alacsony hőmérséklet hatására a méz kikristályosodik.

Annak érdekében, hogy minél tovább el tudja tárolni a mézet, tartsa olyan üvegben, mely elzárja az oxigéntől és nedvességtől, valamint a napsütéstől.

Olíva olaj

Ha az olíva olajat főzéshez vagy saláta dresszing készítéséhez használja, akkor az olíva olajos üveget soha ne tartsa a hűtőszekrényben. Az alacsony hőmérséklet hatására ugyanis az olíva olaj zavaros lehet, minősége és íze is romlik.

A legjobb ha a friss olíva olajat hűvös helyen tartja olyan sötét színű üvegben, mely az oxigéntől elzárja, így akár egy vagy két évig is megőrizheti kiváló minőséget.

SuperGreens 227g por SuperGreens 227g por Innerlight SuperGreens

Fokhagyma

Ha az egész fokhagymát vagy a fokhagyma gerezdeket hűtőszekrényben tartja, az alacsony hőmérséklet hatására megpuhulnak és könnyen megromlanak. Emellett a fokhagyma a hűtőszekrényben elveszíti friss, ropogós állagát és kellemes ízet.

Kávé

A kávé könnyedén elszívja a nedvességet a környezetéből, ami hatással van a kávébab és az őrölt kávé ízére és aromájára. Ráadásul a kávé a hűtőszekrényben könnyen átveszi más ételek illatát. Fontos, hogy a kávét mindig vákuumban, lehetőség szerint kerámia tartóban helyezzük el. A kávé számára a sötét, hűvös és száraz hely az ideális.

Kenyér

A kenyeret szintén nem érdemes hűtőszekrényben tartani. A kenyér fő összetevője a búzaliszt, ami keményítőben igen gazdag. A hűtés hatására a kenyérben lévő keményítő széthasad és a kenyér könnyedén kiszárad.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!