Az emberi szervezetben akkor alakul ki gombás fertőzés, amikor valamilyen gomba megtámadja a szervezet egy bizonyos részét, az immunrendszer pedig nem képes kezelni azt. A gomba képes megélni a levegőben, talajban, vízben és a növényekben. Néhány gomba pedig az emberi szervezetben él természetes módon.

A mikrobákhoz hasonlóan, léteznek jótékony és kártékony gombák. Amikor kártékony gombák támadják meg a szervezetet, nem könnyű kiirtani őket, mert a környezetben túlélhetnek és újra, meg újra megfertőzik a szervezetet.

De vajon kik vannak a legnagyobb veszélynek kitéve a gombafertőzésekkel szemben, mik a tünetei és milyen gyógymódok léteznek a leggyakoribb típusok esetén?

Gombás fertőzés gyakran előfordulhat az emberi szervezetben és ha gyorsan és megfelelően kezelik, akkor nem súlyos.

Azok, akiknek meggyengült az immunrendszere vagy antibiotikumot szednek, fogékonyabbak a gombás fertőzésekre. Szintén növeli a fertőzés esélyét a cukorbetegség és a daganatos betegség (illetve annak kezelése).

A leggyakoribb típusok

Lábgomba

A lábgomba gyakori gombás fertőzés, melynek alapvetően melegre és nedvességre van szüksége. Gyakran fordul elő sportolóknál és atlétáknál, hiszen a sportcipő, illetve zokni kiváló táptalaja lehet a gombás fertőzésnek. A nyári időszakban, meleg időjárásban megnő a kialakulás esélye.

A lábgomba tünetei

A lábgomba tünetei személyenként eltérőek lehetnek, a tipikus tünetek:

 • vörös elszíneződés, hólyagok kialakulása az érintett területen
 • a fertőzött bőr puha lesz és elkezd hámlani
 • viszketés
 • égő érzés

Diagnózis, kezelés, megelőzés

A viszkető bőr nem minden esetben jelenti a bőrgomba jelenlétét. Mikroszkópos vizsgálat segítségével azonban könnyen felállítható a diagnózis.

Különböző gomba típusok is okozhatnak lábgombát és a tünetek is eltérőek lehetnek. Gyakran elég a helyi, kenőcsös kezelés, de néha, súlyosabb esetben gyógyszer szedés is szükséges. A lábat mindig szárazon kell tartani.

A lábgomba megelőzésének legjobb módja, hogy a lábat folyamatosan szellőztetni kell, tisztán és szárazon kell tartani. Közös zuhanyzókban érdemes szandált vagy papucsot viselni.

Hüvelygomba

A hüvely gombás fertőzésének leggyakoribb oka a Candida albicans gomba. A Candida burjánzása felborítja a vagina baktérium és gomba normál egyensúlyát. Ezt okozhatja stressz, antibiotikum, nem megfelelő táplálkozás, a hormonrendszer egyensúlyának felborulása.

A Candida fertőzés emellett okozhat körömgombát és pelenkakiütést is.

A hüvelygomba tünetei:

 • viszketés, duzzanat a hüvely környékén
 • égő, fájdalmas érzés vizelés közben
 • a bőr vöröses elszíneződése
 • szokatlan hüvelyváladék

Diagnózis, kezelés, megelőzés

A gombás fertőzés klasszikus tünetei révén a betegség könnyen felismerhető. Fizikális vizsgálattal, mintavétellel felállítható a diagnózis.

A kezelés alapvetően a fertőzés súlyosságától függ, a legtöbb esetben krémekkel, tablettákkal, kúpokkal gyógyítható a betegség.

A gombás fertőzés megelőzésének fontos tényezője a kiegyensúlyozott táplálkozás és a megfelelő higiénia. A nem szűk, természetes alsónemű viselése is segít megelőzni a fertőzést.

Az ágyék gombás fertőzése

Az ágyék gombás fertőzése szintén gyakori bőrfertőzés. Ez a gomba imádja a meleg, nedves környezetet, ezért a test bizonyos részein gyakrabban fordulnak elő: belső combok, fenék, ágyék, stb. Párás és meleg időjárás esetén nagyobb valószínűséggel fordul elő.

Közepesen fertőző, gyakran direkt érintkezéssel vagy fertőzött tárggyal terjed tovább.

Tünetei

 • a bőr vöröses elszíneződése
 • égő érzés, viszketés, irritáció
 • kör alakú, piros bőrkiütés
 • repedés, hámlás

Diagnózis, kezelés, megelőzés

Megjelenése nagyon jellegzetes, ezért sokszor ránézésre diagnosztizálható. Bőrminta vételével is megállapítható a fertőzés.

Helyi, gombaellenes kenőcsökkel és megfelelő higiéniával könnyedén kezelhető.

Kerülni kell a műszálas ruhák viselését és nem szabad érintkezni olyan személyekkel, akiknél fenn áll a fertőzés lehetősége.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!