Az emberi szervezetben akkor alakul ki gombás fertőzés, amikor valamilyen gomba megtámadja a szervezet egy bizonyos részét, az immunrendszer pedig nem képes kezelni azt. A gomba képes megélni a levegőben, talajban, vízben és a növényekben. Néhány gomba pedig az emberi szervezetben él természetes módon.

A mikrobákhoz hasonlóan, léteznek jótékony és kártékony gombák. Amikor kártékony gombák támadják meg a szervezetet, nem könnyű kiirtani őket, mert a környezetben túlélhetnek és újra, meg újra megfertőzik a szervezetet.

De vajon kik vannak a legnagyobb veszélynek kitéve a gombafertőzésekkel szemben, mik a tünetei és milyen gyógymódok léteznek a leggyakoribb típusok esetén?

Gombás fertőzés gyakran előfordulhat az emberi szervezetben és ha gyorsan és megfelelően kezelik, akkor nem súlyos.

Azok, akiknek meggyengült az immunrendszere vagy antibiotikumot szednek, fogékonyabbak a gombás fertőzésekre. Szintén növeli a fertőzés esélyét a cukorbetegség és a daganatos betegség (illetve annak kezelése).

A leggyakoribb típusok

Lábgomba

A lábgomba gyakori gombás fertőzés, melynek alapvetően melegre és nedvességre van szüksége. Gyakran fordul elő sportolóknál és atlétáknál, hiszen a sportcipő, illetve zokni kiváló táptalaja lehet a gombás fertőzésnek. A nyári időszakban, meleg időjárásban megnő a kialakulás esélye.

A lábgomba tünetei

A lábgomba tünetei személyenként eltérőek lehetnek, a tipikus tünetek:

 • vörös elszíneződés, hólyagok kialakulása az érintett területen
 • a fertőzött bőr puha lesz és elkezd hámlani
 • viszketés
 • égő érzés

Diagnózis, kezelés, megelőzés

A viszkető bőr nem minden esetben jelenti a bőrgomba jelenlétét. Mikroszkópos vizsgálat segítségével azonban könnyen felállítható a diagnózis.

Különböző gomba típusok is okozhatnak lábgombát és a tünetek is eltérőek lehetnek. Gyakran elég a helyi, kenőcsös kezelés, de néha, súlyosabb esetben gyógyszer szedés is szükséges. A lábat mindig szárazon kell tartani.

A lábgomba megelőzésének legjobb módja, hogy a lábat folyamatosan szellőztetni kell, tisztán és szárazon kell tartani. Közös zuhanyzókban érdemes szandált vagy papucsot viselni.

Hüvelygomba

A hüvely gombás fertőzésének leggyakoribb oka a Candida albicans gomba. A Candida burjánzása felborítja a vagina baktérium és gomba normál egyensúlyát. Ezt okozhatja stressz, antibiotikum, nem megfelelő táplálkozás, a hormonrendszer egyensúlyának felborulása.

A Candida fertőzés emellett okozhat körömgombát és pelenkakiütést is.

A hüvelygomba tünetei:

 • viszketés, duzzanat a hüvely környékén
 • égő, fájdalmas érzés vizelés közben
 • a bőr vöröses elszíneződése
 • szokatlan hüvelyváladék

Diagnózis, kezelés, megelőzés

A gombás fertőzés klasszikus tünetei révén a betegség könnyen felismerhető. Fizikális vizsgálattal, mintavétellel felállítható a diagnózis.

A kezelés alapvetően a fertőzés súlyosságától függ, a legtöbb esetben krémekkel, tablettákkal, kúpokkal gyógyítható a betegség.

A gombás fertőzés megelőzésének fontos tényezője a kiegyensúlyozott táplálkozás és a megfelelő higiénia. A nem szűk, természetes alsónemű viselése is segít megelőzni a fertőzést.

Az ágyék gombás fertőzése

Az ágyék gombás fertőzése szintén gyakori bőrfertőzés. Ez a gomba imádja a meleg, nedves környezetet, ezért a test bizonyos részein gyakrabban fordulnak elő: belső combok, fenék, ágyék, stb. Párás és meleg időjárás esetén nagyobb valószínűséggel fordul elő.

Közepesen fertőző, gyakran direkt érintkezéssel vagy fertőzött tárggyal terjed tovább.

Super Reishi gyógygomba tabletta, 120db Super Reishi gyógygomba tabletta, 120db Ganoderma (reishi, pecsétviaszgomba)

Tünetei

 • a bőr vöröses elszíneződése
 • égő érzés, viszketés, irritáció
 • kör alakú, piros bőrkiütés
 • repedés, hámlás

Diagnózis, kezelés, megelőzés

Megjelenése nagyon jellegzetes, ezért sokszor ránézésre diagnosztizálható. Bőrminta vételével is megállapítható a fertőzés.

Helyi, gombaellenes kenőcsökkel és megfelelő higiéniával könnyedén kezelhető.

Kerülni kell a műszálas ruhák viselését és nem szabad érintkezni olyan személyekkel, akiknél fenn áll a fertőzés lehetősége.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!