Alább találhatja a fogérzékenység gyors és hatékony kezelésének tíz módszerét:

1.    Olajos öblögetés kókuszolajjal.

A kókuszolajat alkalmazó olajos öblögetés segíti a szájában megtalálható streptococcus mutáns baktériumok mennyiségét, ezáltal pedig csökkentheti a fogak érzékenységét is. Természetes antibakteriális hatású szer, ezáltal segíti a fogain lerakódott fogkő eltávolítását is.

Az olajos öblögetés segíti szája egészségének javítását, és segíti a különféle száj- és fogproblémák megszüntetését, mint a fogfájás, a kellemetlen lehelet, valamint az ínysorvadás. 

1. Vegyen szájába egy evőkanálnyi extraszűz kókuszolajat. 
2. Öblögessen vele 20 percen át.
3. Köpje ki az olajat és alaposan öblítse ki szájüregét meleg vízzel.
4. A szokásos módon mosson fogat. 
5. Naponta ismételje, felkelés után, mielőtt bármilyen ételt fogyasztana vagy fogat mosna. 

Az olajos öblögetést kókuszolaj helyett szezámolajjal is végezheti. 

Megjegyzés: Ne nyelje le az olajat és ne gurgulázzon vele, mivel az szájüregéből felveszi a káros hatású baktériumokat.

2.    Sós víz.

A sós víz gyorsan és hatékonyan segíti a fogérzékenység megszüntetését. A sós víz ugyanis segíti a szájüreg pH szintjének egyensúlyba hozását, ezáltal olyan lúgos környezetet teremtve, amelyben a káros hatású baktériumok nem képesek túlélni. 

Emellett segíti a fogfájás csökkentését és a fogíny sérüléseinek gyógyulását is, amelyek különféle szájsebészeti beavatkozás során keletkezhetnek. 

1. Keverjen el ½ teáskanálnyi sót egy pohár meleg vízben. 
2. Öblögessen a sós vizes keverékkkel. 
3. Amennyiben szájürege bizonyos területére érve a sós víz érintése fájdalmat okoz, az öblögetés helyett igyekezzen szájában tartani a vizet. 
4. Köpje ki a keveréket és öblítse ki száját tiszta vízzel.
5. Naponta kétszer ismételje, amíg elégedett nem lesz az eredményekkel.

3.    Szegfűszeg és szegfűolaj. 

A szegfűszeget előszeretettel alkalmazzák a fogak gyógyításában, mivel annak gyulladáscsökkentő, érzéstelenítő, és antibakteriális hatásai is ismertek, amelyek együttes segítségével segíti a fogak fájdalmának csökkentését és a fertőzések megszüntetését. 

Az  Avicenna Journal of Phytomedicine szaklapban 2013-ban megjelent tanulmánya is bizonyítja, hogy a szegfűszeg kivonata érzéstelenítő hatással rendelkezik. Ezáltal hatékonyan csökkenti a fogak érzékenységét és a fogfájást is. 

Az alábbi módszerek bármelyikét alkalmazza, naponta kétszer, néhány napon át: 

- Őröljön finomra két egész szegfűszeget, keverje el egy kevés olívaolajjal, és kenje az érintett fogra. Hagyja legalább 30 másodpercig hatni. 
- Egy vattapamacsot mártogasson szegfűszeg olajba és 20-30 percre helyezze az érintett fogra. 
- Keverjen el 5-6 csepp szegfűszeg olajat ½ pohárnyi langyos vízben, majd öblögessen a keverékkel. 

4.    Guava levelek. 

Az Ayurvédikus orvoslás a guava levelek alkalmazását javasolja a fogfájás megszüntetésére. Amennyiben fogai érzékenysége miatt éles fájdalmat tapasztal, próbálja ki ezt az ősi gyógymódot. 

Az  International Journal of Pharma and Bio Sciences szaklapban 2012-ben megjelent kutatás szerint a guava levelek különféle flavonoidokat tartalmaznak, mint amilyen a quercetin, a keampferol, vagy a rutin, amelyek gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, és szabadgyök pusztító hatással rendelkeznek. 

Az alábbi gyógymódok bármelyikét alkalmazza, naponta 2-3 alkalommal: 

- Rágjon el 1-2 fiatal, friss guava levelet néhány percen át, majd köpje ki. 
- Tegyen 4-5 guava levelet egy csészényi vízbe, és forralja öt percig. Várja meg, amíg kihűl, tegyen bele egy kevés sót, és alkalmazza szájvízként. 

5.    Fokhagyma. 

A fokhagyma szintén nagyban segíti a fogérzékenység megszüntetését. Igen magas allicin tartalmának köszönhetően erősen anntibbakteriális hatású szer, valamint természetes fájdalomcsillapító. 

Segíti a fogérzékenység okozta fájdalom csökkentését, valamint a gyulladás okozta fájdalmat is. Emellett segíti a baktériumok elpusztítását, amelyek többek között a szájüreg fertőzéseiért és a fogszuvasodásért is felelősek. 

- Készítsen egyöntetű masszát egy gerezd szétnyomott fokhagyma, 2-3 csepp víz, és egy kevés asztali só elegyítésével. Kenje közvetlenül az érintett fogra. Hagyja hatni néhány percig, majd meleg, sós vízzel öblítse ki száját. Naponta kétszer, néhány napon át ismételje. 

- Vágjon félbe egy gerezd fokhagymát, és a vágott végével 7-10 percen keresztül kenegesse az érintett fogat. Langyos vízzel öblögessen. Naponta 2-3 alkalommal ismételje a fájdalom megszüntetése céljából. 

6. Nyers hagyma.

A hagyma flavonoidokat tartalmaz, mint a quercetin is, amely erősen gyulladáscsökkentő hatású, ezáltal segíti a fogak érzékenysége által okozott fájdalom csökkentését.

Emellett a hagyma mikrobiális hatásainak köszönhetően segíti a káros hatású baktériumok elpusztítását, amelyek többek között szájüregi fertőzéseket is okozhatnak. 

1. Vágjon le egy akkora hagymadarabot, amely kényelmesen elfér szájában. 
2. A hagymadarabot vágott felével helyezze az érintett fogra. 
3. Hagyja 5-10 percig hatni. 
4. Alaposan öblítse ki száját sós vízzel, hogy megakadályozza a hagyma okozta kellemetlen szájszag kialakulását. 
5. Néhány napon át naponta 2-3 alkalommal ismételje. 

7.    Oregano olaj. 

A fogérzékenység megszüntetésére remek módszer az oregano olaj alkalmazása, mivel az antibakteriális, gyulladáscsökkentő, és antioxidáns hatásokkal is rendelkezik. 

- Csepegtessen tiszta ujjára 2-3 csepp oregano olajat és óvatosan kenje az érintett fogra. Hagyja 10-15 percig hatni, majd langyos vízzel öblítse ki száját. Néhány napon át, naponta kétszer ismételje. 
- Keverjen el 4-5 cseppnyi oregano olajat ¼ csészényi langyos vízben. Szájvízként alkalmazza néhány napon át, napi 2-3 alkalommal.

8.    Hidrogén peroxid.

A hidrogn peroxid alkalmazásával hatékonyan csökkentheti a fogfájást. Antibakteriális hatásainak köszönhetően segíti a fogfájásért és egyéb szájproblémákért felelős baktériumok elpusztítását. Emellett segíti fogai fehérítését is. 

Szájürege egészségének fenntartása érdekében csak az étel minősítésű, 3%-os hidrogén peroxidot használja. 

1. Keverjen össze azonos arányban 3%-os hidrogén peroxidot és vizet. 
2. Az elkészült keveréket szájvízként alkalmazza. 
3. Hetente 2-3 alkalommal használja. 

Megjegyzés: Mindenképpen köpje ki az összes szájvizet, ne maradjon szájában belőle. 

9.    Fogyasszon minél kevesebb savas ételt. 

A magas savtartalmú ételek és italok gyakori fogyasztása koptathatja a fogzománcot, ezáltal a fog sérülékenyebbé válhat. 

Az alábbi módszerek bármelyikét alkalmazhatja, amennyiben csökkenteni szeretné a fogzománc erózióját, és a savas ételek és italok okozta fogérzékenységet: 

- Kerülje a savas ételeket és italokat, mint a szénsavas italok, a citrusfélék, és a bor. 
- Savas ételek vagy italok fogyasztása után igyon vizet, ezáltal kiegyenlítheti szája savasságát. 
- Ne mosson fogat közvetlenül savas ételek vagy italok fogyasztása után, mivel ezáltal roncsolhatja fogzománcát. Várjon legalább 30 percet a fogmosással.

10.    Megfelelő szájhigiénia.

A megfelelő szájhigiénia fenntartásával megakadályozhatja a fogíny gyulladását, a fogak töredezését, valamint a fogkő lerakódását is, amely amennyiben a foggyökér közelében rakódik le, szintén fogérzékenységet okozhat. 

Elengedhetetlenül fontos fogai, szájürege, fogínye, valamint nyelve tisztítása, ehhez ismernie kell a megfelelő fogmosási és fogselyem használati technikákat. 

- Fogait óvatosan, puha fogkefével mossa meg, naponta kétszer. Ne használjon kemény sörtéjű fogkefét.
- Használjon kifejezetten érzékeny fogakra kifejlesztett fogkrémet, amely összetevői segítik a fogzománcon található repedések és a fog egyéb egyenetlenségének betapasztásában. 
- Ne használjon borkősav tartalmú fogkrémet.   
- Szája magas savtartalmának csökkentése érdekében használjon fluorid tartalmú szájvizet, ezáltal csökkentheti a fogszuvasodás esélyeit. 
- Naponta két alkalommal használjon fogselymet. 

11.    Extra tippek és tanácsok.

- A fogak egymáshoz csiszolása elkoptathatja a fogzománcot, ezáltal sérülékenyebbé teheti a fogait. Stresszes időszakok során figyeljen oda arra, hogy ne szorítsa össze fogait, és ne csiszolja őket egymáshoz. Amennyiben így tesz, vegyen néhány mély lélegzetet, amely segíti szája ellazítását. Amennyiben éjszaka, alvás közben csiszolja fogait, használjon fogvédőt. 
- Csökkentse a fogfehérítő hatású szerek alkalmazását, mivel a bennük található erős kemikáliák meggyengíthetik a fogzománcot és fogérzékenységet okozhatnak. 
- A dohány rágása nem kevésbé káros, mint a dohányzás. Ráadásul fogínye visszahúzódását is okozhatja, amely a fogérzékenység kialakulásának egyik fő oka.
- Ne fogyasszon cukorkákat, mivel azok a fogzománc sérüléséhez és a fogérzékenység kialakulásához vezetnek

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!