A köszvény kezelése ananásszal:

Az ananász tele van emészthető enzimekkel és tápanyagokkal, C-vitaminnal, bromelainnal, folsavval és B6-vitaminnal – és az ananászban található tápanyagok közül csak néhányat soroltunk fel. Valójában ez az egyetlen gyümölcs, amely természetes bromelaint tartalmaz. A bromeliannal pedig hatékonyan kezelhető a köszvény.

Hogyan hat a bromelain?

A bromelain egy olyan anyag, amely az ananász szárában található. A bromelain vérhígító, valamint gyulladásgátló hatású. Serkenti a vérkeringést és gátolja az olyan vegyületek termelését, amely a duzzanatot és fájdalmat okozzák.
Amikor a gyulladás enyhül, a vér az érintett területhez tud jutni, így felgyorsítja a fájdalomcsillapítási folyamatot.

A bromelain az ananász szárában található, ezért ennek a fogyasztásával kezelhető a legjobban a köszvény (a gyümölcs fogyasztása nem ugyanolyan hatással van a szervezetre). A tanulmányok nem tudták megállapítani, hogyan képes a bromelain megszüntetni a köszvényt, de arra sikerült rájönni, hogy ez az anyag enyhíti az ízületi gyulladásos problémákat. Más tanulmányok is alátámasztják, hogy a bromelain csökkenti az ízületi gyulladásos problémák fizikai tüneteit.

A bromelain fogyasztásával csökkenthető a duzzanat, fájdalom, és az ízületek érzékenysége. Az enzim segít abban, hogy a felesleges folyadék eltávozzon az érintett területről, valamint erős gyulladásgátló anyag. Ezen kívül enyhíti az ízületi gyulladáshoz kötődő hátfájást és ízületi fájdalmat is.

A bromelain serkenti az emésztést és csökkenti a gyomorégést. Továbbá lehet, hogy még a rákos tumorok kezelésében is fontos szerepet játszik.

Mennyi bromelaint fogyaszthat?

A következő alkalommal, mikor kiújul a köszvénye, háromóránként vegyen be egy 500 milligrammos bromelain kapszulát, amíg a köszvény tünetei nem enyhülnek. Emellett bevehet egy 500 milligrammos quercetin kapszulát is.

Ez egy olyan flavonoid, amely csökkenti a húgysav szintet. A bromelain és a quercetin kapszula együttesen kiválóan hat: a bromelain segít a szervezetnek abban, hogy minél nagyobb mennyiségű quercetint képes legyen felszívni.

Fogyaszthat bromelain port, tablettát vagy kapszulát; a megfelelő kiválasztásához beszéljen az orvosával.

Figyelmeztetés:

Ha allergiás a bromelainra vagy az ananászra, ne fogyassza egyiket se. Néhányan olyan mellékhatásokról számolnak be, mint a hányás, hányinger és hasmenés. 

A várandósság alatti bromelain fogyasztásának biztonságáról nem áll megfelelő mennyiségű információ a rendelkezésünkre. Ezért ha babát vár, vagy szoptat, inkább ne fogyasszon bromelaint. Ha köszvényes, akkor forduljon orvoshoz, aki megfelelő kezelési módszert tud ajánlani.

A bromelain túladagolás tünetei lehetnek:

•    Megduzzadt száj és arc
•    Allergia

Az ananász fogyasztása nem a tökéletes megoldás a köszvényre, de a benne található bromelain segít abban, hogy megszűnjenek a köszvény tünetei.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!