A tüdők vizesedése és a homloküreg gyulladás mögött legtöbbször az influenza vírus és a megfázás áll. Ezt azonban az eukaliptusz olajjal hatékony lehet kezelni. Az olaj külsődleges használatával fellazíthatóak a nyálkák, ami így azonnal enyhíti a köhögést és a megfázás tüneteit.

Sok egészségügyi szakértő azt tanácsolja, inhaláljon mentol, bergamot és eukaliptusz olaj keverékével, így fellazíthatja a nyálkát, ami az eldugult orrot okozza, például. A gőzt könnyebb belélegezni, az illóolajok pedig könnyen bejutnak a szervezetbe, hogy megnyissák az összeszűkült légutakat. Ezen kívül mélyen a szervezetbe jutnak, így elpusztítják a problémáért felelős baktériumokat vagy vírusokat.

A levendula és eukaliptusz keveréké van a legjobb hatással az eldugult légutakra. A tanulmányok bebizonyították, hogy csak 2 százalékkal hígított eukaliptusz olaj már elpusztítja a levegőben lévő staphylococcus baktérium 70 százalékát. Az olaj, ánizzsal és mentával együtt, csökkenti a köhögést, mivel elnyomja a köhögési reflexet az agyban. Az orrfolyás kezelésére és a nyálkák hatékonyabb fellazításához keverjen össze ciprusolajat eukaliptusz olajjal megegyező mennyiségben, majd vigye fel a mellkasára, orrára, homlokára és hátára.

Terápiás gőz készítése:

Az olaj gőzölés útján jut leghatékonyabban a szervezetbe. Ehhez melegítsen fel vizet egy serpenyőben és adjon hozzá néhány csepp eukaliptusz olajat. Ha van párásítója, akkor ezt is használhatja gőzöléshez. A rekeszbe töltse a néhány csepp eukaliptusz illóolajat. Ezáltal az olaj a víz felső rétegén marad és a gőzzel együtt a szervezetbe juthat.

Abban az esetben, ha utazás közben lenne és a gőzölés nem kivitelezhető, cseppentsen néhány csepp eukaliptusz olajat a zsebkendőjére, és folyamatosan lélegezze be az olaj illatát. A természetes orr-inhaláló használata is segíthet. Ez könnyen beszerezhető gyógyszertárban vagy természetes árucikkeket árusító boltban.

Ha az influenza gyorsan terjed a környezetében, akkor töltsön eukaliptusz olajat egy spray-be, és sprézze végig az otthonát, hogy fertőtlenítse a levegőt. Az illóolajat keverje össze vízzel és töltse egy spray-be, ezáltal természetes fertőtlenítőszert készíthet.

Az eukaliptusz olaj más módon is felhasználható a köhögés kezelésére:

•    Számos eukaliptuszos termék kapható a gyógyszertárakban és a boltokban. Mindig válassza azonban azt a terméket, amely ausztrál- vagy a golyós eukaliptusz fából származik. Ez a két fajta ugyanis, amely a legjobb gyógyászati tulajdonságokkal rendelkezik.
•    Készítsen eukaliptusz teát azáltal, hogy szárított eukaliptusz leveleket ad a vízhez néhány csepp eukaliptusz illóolajjal együtt. Forralja fel a vizet, és adjon hozzá egy zöldtea filtert. Egyúttal adja hozzá az eukaliptusz leveleket és az olajat is, majd takarja le a teát körülbelül 15 percre. Ha finomabbá szeretné tenni, mézet is adhat hozzá. Fogyassza a teát naponta 3-5 alkalommal, így enyhítheti a nyálka kialakulását és a köhögést. A gyerekeknek naponta csak három csésze teát adjon. Minden alkalommal készítsen friss teát, és azt még frissen, forrón igya meg.
•    Azzal is enyhítheti a köhögést és segítheti a nyugodt alvást, ha eukaliptusz olajjal dörzsöli be a mellkasát, hátát, lábát és homlokát. Fontos, hogy egy hideg hordozóolajjal (például olívaolaj) hígítsa fel az eukaliptusz illóolajat használat előtt.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!