Ha már száradt ki valaha az orra, akkor tudhatja, hogy ez nem egy súlyos egészségügyi probléma, azonban nagyon kellemetlen tud lenni. Ha nem kezeljük megfelelően a kezdeti szakaszában, akár súlyosabb problémák is kialakulhatnak belőle (pl. súlyos fejfájás).

Az orr kiszáradásának számtalan oka lehet, köztük a dehidratáció, a légkondicionáló készülékek gyakori használata, de okozhatják bizonyos gyógyszerek is.

A száraz orr pedig az alábbi kellemetlen tüneteket okozhatja:

  • irritáció
  • viszketés
  • duzzanat
  • orrvérzés

A legsúlyosabb esetekben látászavar vagy légzési nehézség is kialakulhat. Ezért fontos, hogy foglalkozzunk ezzel a banálisnak tűnő problémával.

Mit tehetünk az orr kiszáradása ellen?

1, Igyunk sok folyadékot! A folyadékhiány következtében testünk szövetei kiszáradhatnak. Ezért figyeljen oda, hogy minden nap fogyassza el a szükséges mennyiségű folyadékot. Naponta 8-10 pohár tiszta víz elfogyasztása javasolt.

2, Használjon vazelint! A vazelint évtizedeken át alkalmazták különböző bőrbetegségek kezelésére. Vazelin segítségével könnyedén megszabadulhat a száraz orr kellemetlen érzésétől.

3, Használjon párásítót! A száraz levegő az egyik leggyakoribb oka az orr kiszáradásának. A párásító csodákra képes a száraz orral.

4, Használjon mandula olajat!  A mandulaolajnak számtalan jótékony tulajdonságát ismerjük és ezek közül csupán egy, hogy segít a száraz orr megszüntetésében. A legjobb hatás érdekében keverje össze aloe vera géllel és úgy alkalmazza.

5, Próbálja ki a sóoldatot! A víz és só egyszerű keveréke hatékony lehet a kiszáradt orr kezelésében. Készítsen házi sós orrspray-t.

6, Használjon kókuszolajat! A kókuszolaj nem csak megszünteti az orr szárazságát, hanem véget vet a fájdalomnak is, amit a kiszáradás okoz.

7, Szezámolaj. A száraz orr fájdalmas és viszkető. Keverjen össze szezámolajat kamilla olajjal és kezelje ezzel orrát. A fájdalom gyorsan meg fog szűnni.

8, Kiváló megoldás az is, ha gőzölés előtt hidratáló krémmel bekeni orrát.

9, Glicerin. A glicerin szintén hatékonyan megszünteti a kiszáradt orr okozta fájdalmat, cseppentsen pár cseppet orrába, majd feküdjön a hátára pár percig.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!