Az időskori kiszáradás sajnos létező probléma, mely viszonylag gyakran fordul elő és nagyon súlyos következményekkel is járhat. A legjobb, amit tehetünk, hogy megpróbáljuk megelőzni, de ezt persze mondani sokkal könnyebb, mint végrehajtani. Mégis, hogyan növelhető 1-2 trükkel a napi folyadékbevitel?

Fontos tisztában lennünk azzal, hogy a 65 év feletti (sokszor kórházban fekvő) betegeknél a dehidratáció súlyos következményekkel járhat, akár halálhoz is vezethet. Ráadásul a nem megfelelő mennyiségű folyadékbevitel más egészségügyi problémákhoz is vezethet, mint pl. a vesekő, vérrög képződés, gyors, de gyenge pulzus, alacsony vérnyomás, stb. Ezért a megfelelő hidratáltság nagyon fontos!

6 trükk, hogy az idősek több folyadékot fogyasszanak

1, Fel kell ismerni, hogy a folyadékpótlás nem csak víz ivással történhet, hanem teával, gyümölcslevekkel, gyümölcsökkel és zöldségekkel is. Ezért arra kell törekedni, hogy idősek olyan ételeket is fogyasszanak, melyek víztartalma magas (pl. görögdinnye, sárgadinnye, stb.).

2, Könnyen elérhető helyen kell tárolni a folyadékot

Fontos, hogy az idősek mindig tartsanak magukhoz közel folyadékot, így könnyedén hozzáférhetnek a vízhez a nap bármely szakában, s ehhez nem kell különösebb fizikai aktivitást tenniük. Ha kéznél van a folyadék, akkor akár a karosszékben ülve, kedvenc sorozatukat nézve is könnyedén belekortyolhatnak.

3, Kísérletezzen különböző hőmérsékletű folyadékokkal

Ki kell tapasztalni, hogy milyen hőmérsékletű italokat fogyasztanak nagyobb kedvvel, sok idős pl. a meleg vagy forró leveseket kívánja jobban, mások pedig csak a hideg vizet tudják meginni. De igen népszerű az idősek körében a szénsavas italok (pl. szóda vagy szénsavas ásványvíz) fogyasztása is. Ha szereti az almalevet, öntsön keveset a pohárba és hígítsa fel szódával, máris kész a hűsítő alma-fröccs.

4, Kísérletezzen az ízekkel is

Ha jobban kedveli a sós ízeket, fogyasszon minél több zöldség alapú levest (akár melegen), ha inkább édesszájú, akkor hideg gyümölcslevest.

5, Készítsen házi jégkrémet

Az otthon készített gyümölcs alapú (akár víz és gyümölcslé keverékéből) készített jégkrém kiváló lehet a tikkasztó nyári napokon és megfelelő mennyiségű folyadékkal láthatja el az idősebbek szervezetét.

6, Smoothie-k, tejes italok, sportitalok

Néhány makacsabb idős ember egyszerűen nem szeret vizet inni, ilyenkor próbálja meg a számára szükséges folyadékot más italokkal biztosítani. Ha jobban ízlik nekik a smoothie, akkor bátran fogyasszák azt, a lényeg, hogy hidratálva legyen a szervezetük.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!