Amennyiben férfiként furcsa kidudorodásokat észlel az arcán, lehet, hogy begyulladt szőrtüsző, vagyis benőtt szőr okozza ezeket. Nők esetében ezek a dudorok a lábakon, a hónaljban és azokon a helyeken alakulhatnak ki, ahol borotvával távolítják el a szőrt.

3. oldal: Hogyan előzze meg a szőr benövését és a szőrtüsző begyulladását

A megelőzés jobb, mint az utólagos gyógykezelés. Érdemes tehát megelőznie a szőrszálak benövését. A szőrszálak nem megfelelő növekedésében gyakran a nem megfelelő borotválkozási szokások állnak. Hogyan borotválkozzon tehát úgy, hogy megelőzze a kellemetlenségeket? Az alábbiakban bemutatunk pár hasznos tippet és tanácsot. Főként férfiaknak érdemes szem előtt tartaniuk ezeket, akik naponta borotválkoznak. Azonban, nők számára is hasznosak lehetnek, amennyiben gyakran borotvával távolítják el a nem kívánatos szőröket. 

1.    Használjon valamilyen bőrradírt naponta, főként ha hajlamos a szőrtüszőgyulladásra. Csupán csak egy nedves anyagra lesz szüksége. Ezzel dörzsölje át arcát körkörös mozdulatokkal. Ezen felül valamilyen gyengéd bőrradírt is alkalmazhat, mint a szódabikarbóna, ha nem is naponta de heti kétszer-háromszor. 

2.    Borotválkozzon a szőr növekedésével megegyező irányba. Az arcon a szőr lefele nő, főként az orcákon, és az állon és felfele a nyakon, az Ádám-csutka alatt. Ezekbe az irányokba borotválkozzon megelőzésként.

3.    Borotválkozzon naponta, de ne alkalmazzon túl erős nyomást.

4.    Puhítsa meg a bőrt borotválkozás előtt. Használjon meleg vizet erre a célra. Mártson egy anyagot vagy törölközőt meleg vízbe majd ezzel dörzsölje be arcát. Ez felmelegíti a bőrt és a szőröket is. A nedves bőrre csak szappant vagy gélt alkalmazzon.

5.    Használjon éles pengét. Mindig éles és egy pengéjű borotvát használjon. A dupla vagy többszörös pengéjű borotvák a bőrhöz túl közel borotválnak. Jobb, ha hagy egy kis borostát, amennyiben ez nem okoz problémát. Ezzel megelőzheti azt, hogy az apró baktériumok behatoljanak a frissen borotvált bőrbe. Az életlen penge ront a helyzeten, mivel nem borotválja le a szőrt rendesen, ezáltal növekszik a szőrök benövésének és begyulladásának kockázata. 

6.    Kerülje az elektromos borotvát, vagy ha mégis ezt választja, használja megfelelően. Csak akkor használja, ha muszáj és tartsa kicsivel a bőr felülete felett borotválkozás közben.

7.    Minél kevesebbszer menjen át ugyanazon a területen a borotvával. Öblítse le a borotvát minden egyes mozdulat után. 

8.    Borotválkozás után hűtse le és nyugtassa meg arcbőrét. Ezt hideg anyaggal vagy hideg vízzel tegye. Ez csökkenti az irritációt.

A fenti tanácsok betartásával megelőzheti a benőtt szőrszálak és a gyulladás kialakulását. Amennyiben mégis kialakul ez a probléma, alkalmazza a fenti gyógymódok valamelyikét.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!