Amennyiben férfiként furcsa kidudorodásokat észlel az arcán, lehet, hogy begyulladt szőrtüsző, vagyis benőtt szőr okozza ezeket. Nők esetében ezek a dudorok a lábakon, a hónaljban és azokon a helyeken alakulhatnak ki, ahol borotvával távolítják el a szőrt.

1. oldal: A szőrszálak nem megfelelő növekedésének okai

A férfiak és a nők egyaránt küzdenek ezzel a problémával. A férfiak esetében általában az arcon, az állon és a nyakon jelennek meg apró vörös kiemelkedések borotválkozás után. A nőknél ezzel szemben a lábak, a hónalj és a nemi szervek tájéka érintett. Benőtt szőr megjelenhet időnként a fenéken is, a farokcsont közelében, férfiak esetében ez gyakoribb. Amennyiben nem kezelik ezeket a fenék táján, meggyűlnek gennyel és elfertőződhetnek, ezáltal cisztává alakulnak (pilonidalis ciszta).

-    Göndör, vagy durva szőr

A göndör vagy durva szőrrel rendelkező személyeknél gyakrabban nő be a szőr. Ezek a szőrszálak könnyedén visszagöndörödnek és újból benőnek a bőrbe főként borotválkozás, gyantázás vagy egyéb szőrtelenítő eljárás után.

A visszanövő szőr élesebb és könnyebben nő bele a bőrbe. Időnként ezek már a bőr alatta visszanőnek a szőrtüszőbe.

-    Eltömődött szőrtüszők.

Időnként a pórusok és szőrtüszők eltömődhetnek az elhalt hámsejtek felgyülemlése következtében. A szőrszál tehát nem tud kinőni a bőrből, azonban továbbra is növekszik, ez esetben oldalirányba, a bőr alatt, ez gyulladáshoz vezethet.

-    Hormonális problémák.

Időnként, főként nők esetében, bizonyos nemi hormonok magas szintje túlzott és nemkívánatos szőrnövekedéshez vezet. Ezt orvosi nyelven hirsutizmusnak hívjak. Ezek a személyek a szőrtüszőgyulladásra is hajlamosabbak.

Hogyan szabaduljon meg tehát a benőtt szőrszálaktól? Az alábbiakban olvashat néhány otthoni módszerről, amelynek segítségével megelőzheti vagy orvosolhatja a problémát.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!