A vérvizsgálat azt mutatja, hogy alacsony a hemoglobin szintje? Ez első hallásra ijesztő lehet, főleg, ha nincs olyan ismert ok, ami kiválthatja a problémát.

A hemoglobin egy fehérje molekula, ami a vörös vértestben van jelen és feladata az, hogy az oxigént szállítsa a sejtekhez.

Az alacsony hemoglobinszint lehetséges okai

Alacsony hemoglobin szintről akkor beszélünk, ha egy deciliter vérben kevesebb, mint 13,5 g van férfiak esetében, nőknél 12 g a határérték. Ha a hemoglobint szintje nem sokkal a határérték alatt van, az nem feltétlenül tekinthető kórosnak, azonban ha szintje jelentősen alacsonyabb és más tünetekkel is párosul, akkor a vérszegénység figyelmeztető jele is lehet.  

A vörös vértestek csökkenése alacsony hemoglobin szintet von maga után. Ennek pedig számtalan oka lehet, külső vagy belső vérzés, ami traumából, balesetből fakad, de okozhatja aranyér, gyomorfekély, gyomorrák, leukémia, stb.

A vérszegénység, illetve annak különböző fajtái felelősek általában az alacsony hemoglobin szintért.

Az alacsony hemoglobinszint tünetei

Az alacsony hemoglobinszint olyan tünetekkel jár, mint a vérszegénység, jellemzője az általános fáradtság, visszatérő fejfájás, gyengeség, szédülés, gyors és rendszertelen szívverés, légyszomj.

De emellett tapasztalható végtag bizsergés, hideg kéz és láb és bizonyos ételek utáni sóvárgás: jég, föld, agyag.

Természetesen, ha Önnél alacsony hemoglobin szintet mérnek, akkor az első és legfontosabb feladat tisztázni, hogy mi okozza az elváltozást. Ha semmilyen mögöttes ok nem található, akkor felmerül a lehetőség, hogy a nem megfelelő táplálkozás okozza a problémát, amit akár természetes úton is normalizálhat.

A hemoglobinszint növelésének 4 pillére

Vas

A vashiány az alacsony hemoglobinszint leggyakoribb oka. Ilyenkor a legkézenfekvőbb megoldás olyan ételeket és italokat fogyasztani, amik vasban gazdagok.

A legjobb vastartalmú ételek: vörös hús, hal, pulyka, tojás.

Emellett bizonyos zöldségek és más, vegetáriánus ételek is nagyobb mennyiségben tartalmaznak vasat: spenót, kelkáposzta, karalábé, spárga, tofu, cékla, gránátalma, sárgabarack, görögdinnye, mandula, datolya, mazsola, stb.

C-vitamin

A C-vitamin elősegíti a vas felszívódását, ezért a vasbevitelt mindig c-vitaminnal kell párosítani: eper, papaya, indiai egres, brokkoli, paprika, paradicsom, stb.

Folsav

A folsav, mely része a vízben oldódó B-komplex családnak, elengedhetetlen a vörös vértestek képződéséhez és a vas megfelelő felszívódásához, hiánya akadályozhatja a vas felszívódását még akkor is, ha egyébként vasban gazdagon táplálkozik.

Folsavban gazdag ételek: spenót, saláta, csirkemáj, banán, brokkoli, cékla, földimogyoró.

Szárított gyógynövények

Bizonyos gyógynövényeknek az alternatív medicinában fontos szerepük van a vér hemoglobin szintjének növelésében. Ilyen szárított gyógynövények pl. a babérlevél, a koriander, a csalán levél, bazsalikom, petrezselyem.

Ezek a gyógynövények önmagukban nem tartalmaznak sok vasat, hanem annak felszívódását segítik elő.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!