Hogyan szabaduljon meg gyorsan a fülébe jutott víztől

1. oldal: Szabaduljon meg a fülben maradt víztől

Minden esetben jobb minél előbb megszabadulni a fülbe jutott víztől. Fürdés vagy úszás után tehát kövesse az alábbi tanácsokat minél előbb.

-    Menjen ki a vízből. Amennyiben medencében vagy kádban van, menjen ki, ha a zuhany alatt áll, zárja el a csapot. Ekkor nem fog még több víz a fülébe jutni.
-    Rázza meg a fejét. Mozgassa jobbra-balra fejét és egy kicsit döntse meg az érintett fül irányába, a víz így ki tud majd folyni a fülből.
-    Döntse meg a fejét és alkalmazzon erőt. Döntse meg fejét az érintett fül irányába egészen a válláig majd másik fülére csapjon rá tenyerével. Ezzel eltávolíthatja a vizet füléből.

Amennyiben a fenti tanácsok nem segítenek, próbáljon ki pár specifikus mozdulatot, amelyeket az alábbiakban részletezünk.

A gravitáció segít a fül megtisztításában

Ezt a mozdulatot gravitációs fülpumpának is hívhatjuk. Állva és fekve is végezhető.

Állásban döntse meg a fejét

-    Egyszerűen csak döntse meg fejét úgy, hogy az érintett fül nyílása lefele nézzen, ezáltal a gravitáció ereje „kiszíja majd a vizet füléből.
-    Mozgassa fejét gyengéden előre és hátra miközben tartsa feszesen fülcimpáját. Ezzel megnyithatja a hallójáratot és segíti a folyadék kiürülését.

Fekvésben tisztítsa meg fülét 

-    Feküdjön fel az ágyra, úgy hogy a feje lelógjon.
-    Döntse meg fejét a föld fele.
-    A gravitáció magától kitisztítja majd a fülét.
-    Néha alvás közben is kitisztulhat a füle, ha a megfelelő oldalon alszik párnával feje alatt.

Kreáljon vákuumot a fülében, hogy ennek segítségével tisztítsa meg fülét

-    Döntse meg a fejét az érintett fül irányába és helyezze tenyerét a füle alá.
-    Gyengéden nyomja füléhez tenyerét majd engedje el majd nyomja hozzá amíg a víz el nem kezd kifolyni.

Ilyenkor vákuumpumpa szerű szívó hatást ér el, amellyel kiszívhatja a vizet.

-    Ujját is használhatja tenyere helyett.
-    Helyezze ujját az érintett fülbe.
-    Tolja be majd húzza ki ujját többször egymás után, hogy vákuumot hozzon létre.
-    Pár másodperc alatt megtisztíthatja így fülét.

Vigyázat: Soha ne próbáljon meg vákuumot teremteni, ha a füle felfele néz, mivel ebben az esetben a víz még jobban felmegy a fülcsatornába. Emellett először mindiga  tenyerével próbálkozzon. Az ujját csak akkor használja, ha szükséges- Mielőtt belenyúlna a fülébe, tisztítsa meg alaposan kezét és ujjait és győződjön meg arról, hogy nem maradt rajta szappan, és nem túl hosszúak a körmei. Soha ne nyúljon túl mélyre ujjával.

Dugítsa ki fülét a Valsalva-manőver segítségével

Ezzel a módszerrel kidugíthatja fülét és megnyithatja a hallójáratot is. Ezzel az esetek többségében megtisztítható a fül.

-    Fogja be orrát és zárja össze az ajkait is.
-    Fújja ki gyengéden a levegőt orrán át.
-    Mivel előtte befogta az orrát a nyomás a dobhártyára helyeződik és ezáltal kidugítható a fül. Amennyiben megfelelő módon végzi ezt, enyhe „pukk” hangot hallhat, ahogyan a hallójárat megnyílik.
-    Ez nagy valószínűséggel a vizet is kilöki a fülből.

Vigyázat: Ne legyen túl durva a kifújás közben, mivel ezzel károsíthatja a fület és az orrot is. gyengéden fújja ki a levegőt orrán át.

Az ásító és rágó mozdulatok is segítenek a fül kidugításában

Ez a legegyszerűbb módszer, imitáljon rágó és ásító mozdulatokat.

-    Tárja ki a száját és ásítson. Lehet, hogy hall majd valamilyen hangot a fülében. Ez a középfülben kialakult nyomás és a füljárat nyúlásának köszönhető.
-    Döntse meg a fejét az érintett fül irányába és rázza meg egy kicsit, hogy kiürüljön a víz.
-    Rágó mozdulatot is végezhet. Ez ugyanúgy nyomás kialakításán keresztül működik, mint az ásítás. Amennyiben nem tud úgy tenni, mintha rágna, rágjon el egy rágógumit.

A fenti módszerek segítségével könnyen és gyorsan megszabadulhat a fülben maradt víztől. Amennyiben sok idő telt el és még mindig nem tud megszabadulni a víztől próbálja ki az alábbi otthoni gyógymódokat.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!