Kevés egészségesebb dolog létezik a világon a nyers fokhagymánál, azonban a fokhagyma szagú lehelet rendkívül kiábrándító és taszító lehet. Van azonban lehetőség arra, hogy gyorsan és biztosan megszabaduljunk tőle.

Az Ohio egyetem kutatói azt vizsgálták, hogyan szabadulhatunk meg gyorsan a fokhagymás lehelettől. Vizsgálatuk során arra kérték a résztvevőket, hogy rágjanak fokhagyma gerezdet 25 másodpercig, majd közvetlenül ez után vizet, almát, fejes salátát, menta levelet vagy zöld teát fogyaszttattak velük.

Meglepő módon az alma és a fejes saláta csökkentette leghatékonyabban a fokhagyma koncentrációját a résztvevők leheletében 30 percen belül.    

A fokhagyma egy úgynevezett allicin nevű vegyületet tartalmaz, rágás közben ez a vegyület széthasad és ez okozza a fokhagyma kellemetlen szagát a leheletben.

Miután a fokhagyma vegyületei bevonják a száj belső felületét, a lenyelést követően azok bejutnak a belekből a véráramba és onnan a tüdőbe. Ettől kezdve a kellemetlen szag már nem csak a szájból, hanem a tüdőből is származik.

Természetesen annak érdekében, hogy minél előbb megszabaduljunk a fokhagyma okozta nem túl kellemes lehelettől, először is fogat kell mosnunk, ezzel eltávolíthatjuk a szájban megbúvó fokhagyma darabokat. De ennek még semmilyen hatása nem lesz a tüdőből származó szagra.

Azonban ha almát vagy fejes salátát fogyasztunk közvetlenül a fokhagyma vagy fokhagymás étel után, a bennük lévő vegyületek semlegesítik a fokhagyma kellemetlen szagát okozó vegyületeket.

Sokat azonban nem érdemes várni, mert ha a fokhagyma vegyületei bejutnak a véráramba, akkor már az alma és fejes saláta semmit nem fog érni. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!