A hát alsó részének fájdalma és annak okai

1. oldal:

A tünetek tanulmányozásával megállapítható a fájdalom oka.

1.    Izom-, vagy ínszalaghúzódás

Nehéz tárgy megemelése, vagy valamilyen hirtelen csavaró mozdulat után a hát egyes izmai és ínszalagjai meghúzódhatnak, vagy akár el is szakadhatnak. Ez akut hát- és derékfájást okozhat. Amennyiben tehát a következő tüneteket tapasztalja, izomhúzódás okozza a fájdalmat:

-    Nehezére esik, vagy esetekben ellehetetlenül a járás és az állás.
-    A hát alsó része mellett a fenék, a felső comb és az ágyék tájékán is fájdalom jelentkezik, azonban a térdig nem jut el.
-    Tompa fájdalom, nem éles. Nyomásra érzékeny a terület és begyullad.
-    Izomgörcsei is vannak.

Ez esetben a pihenés a legfontosabb. A jeges borogatás és kötés is sokat segíthet. A testrész felpolcolása csökkentheti a duzzanatot és a fájdalmat is.

2.    Isiász (idegzsába) is állhat a fájdalom hátterében

Az isiász az amikor egy bizonyos ideg (isiász) sérül, ez bénuláshoz és fájdalomhoz vezethet, amely a hát alsó részétől egészen a fenékhez, a lábakhoz és időnként még a lábfejekhez is eljut. Az alábbi tünetek esetén idegi sérülés okozza a problémát:

-    A hát és derékfájás állandó jellegű, nem múlik el és nem erősödik fel.
-    A hátfájással egyidejűleg a combok, a lábak, a térdek és néha még a lábfejek is fájnak.
-    Csak a jobb-, vagy csak a baloldalon érez fájdalmat a háti, fenéki és lábi részen.
-    Hosszas ülés vagy állás után jobban érzi a fájdalmat, a séta enyhíti azt.
-    A tompa fájdalom mellett égő vagy viszkető érzése is van illetve időnként egyes tagjait nem érzi (bénult érzés).
-    gyengének és erőtlennek érzi lábát vagy lábfejét.

A valódi ok feltárása ez esetben rendkívül fontos. A fájdalom csökkentése után rendszeres gyakorlatokkal és nyújtással javítható a helyzet a fájdalom kiújulásának megelőzése érdekében.

3.    Degeneratív porckorong betegség is okozhat hát- és derékfájást

Az ágyéki terület fájdalmáért gyakran ez felelős. Akkor történik ez, amikor csigolyák közötti porckorongok elkezdenek leépülni az ágyéki részen. Ez a sérült korong feldagadásához, fájdalomhoz, izomgörcsökhöz és időnként idegi bántalmakhoz is vezet. Amennyiben az alábbi tüneteket tapasztalja, valószínűleg porckorong sérvre vezethető vissza a probléma:

-    Folyamatos enyhe ágyéki hátfájása van. Azonban időnként komoly fájdalmat és izomgörcsöket tapasztal, amelyek pár napig vagy akár pár hónapig is eltartanak.
-    Krónikus fájdalmat is tapasztalhat, amely lehet enyhe, de akár súlyos mértékű is.
-    Az ülés ront a helyzeten, időnként még az állás is.
-    Enyhül a fájdalom gyaloglás és futás közben.
-    Helyzetváltoztatás során is enyhül a fájdalom.

Kerülje a sérült porckorong nyomás alá való helyezését. Ezt a megfelelő testtartással és mozgással érheti el. Bizonyos speciális gyakorlatok is segíthetnek ebben. A helyes ülő és álló testhelyzet és testtartás illetve a sérült porckorong viszonylagos tehermentesítése enyhítik a fájdalmat és a problémát is.

4.    Csigolyacsúszás (Isthmic Spondylolisthesis) is okozhat hát- és derékfájást

Akkor beszélünk csigolyacsúszásról, ha az ágyéki rész egy csigolyája előre csúszik az alatta lévő porckorongot. Ez erős deréktáji fájdalomhoz vezet az ideggyökér nyomás alá kerülésének következtében, akár az idegzsába esetében. Az alábbi tünetek csigolyacsúszásra engednek következtetni:

-    Mélyről jövő fájdalom az ágyéki szakaszon, amely felerősödik, ha áll vagy sétál.
-    Ez a fájdalom a combokat és a feneket is érinti.
-    A fájdalom nő, ha hátrahajol.
-    A lábak fáradtak és időnként zsibbadást vagy csiklandozó érzést érez. Általában akkor fordul ez elő, ha sétál.
-    A combfeszítő izmai olyan feszesek, hogy nem tudja megérinteni a lábujjait.
-    Amikor ül, főként hátradőlt helyzetben, a fájdalom enyhül.

A hő és a fagyasztó kezelések és nyújtások enyhítik a fájdalmat. A combfeszítő izmok nyújtása is sokat segít. Egyes esetekben a kiropratikus kezelés is hasznos lehet.

5.    Keresztcsonti ízületi betegség is okozhatja ezt a fájdalmat

A keresztcsonti ízület a keresztcsontot köti össze a csípőcsontokkal mindkét oldalon. Ha túl sokat, vagy túl keveset használja ezt az ízületet, keresztcsonti ízületi betegség vagy diszfunkció alakulhat ki. Ez hát- és derékfájást illetve a fenék és az ágyék területén jelentkező fájdalmat jelent. A következő tünetek esetén a keresztcsonti ízület okozza a problémát:

-    Folyamatos tompa fájdalmat észlel.
-    Nem csak a derekat, de a csípőt, az ágyékot és a combokat is érinti a fájdalom.
-    Üléskor felerősödik a fájdalom. Enyhül, amikor lefekszik, vagy hátradől ülés közben.
-    A fájdalom enyhül, amikor megváltoztatja a testhelyzetét.

A jeges borogatás, és a felkötés gyorsan enyhítik a fájdalmat. Időnként kiropratikus kezelést is ajánlanak az ízület normális mozgásának visszanyerésére. Hőt csak akkor alkalmazzon, ha az intenzív fájdalom lecsillapodik. A kontrollált és fokozatos fizioterápia és bizonyos gyakorlatok elengedhetetlenek a terület izmainak megerősítésében.

Ezek mellett enyhe és alacsony intenzitású aerobic gyakorlatok is alkalmazhatóak, amelyekkel serkenthető a terület vérkeringése és ezáltal csökken a fájdalom.

Ezen felül a hát alsó része és a derék fájdalmának más okai is lehetnek, mint például a gerinci csontköszvény (osteoarthritis), a reformista szindróma, bizonyos fertőzések, gerinc tumor, a fibromyalgia és a Bechterew-kór. A depresszió és a stressz is vezethet krónikus hát- és derékfájáshoz.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!